Stjärnhästarna är redo för comeback

17

Det var inte bara Nuncio som förgyllde Solvalla på onsdagskvällen.

Även ”Årets tvååring” och ”Årets treåring” 2016 äntrade ovalen, om än i ett träningsjobb.

– Jag fick det besked jag ville ha med en extra guldstjärna till Coin Perdu som slickade krubban efter loppet, berättar Svante Båth efter att ha testat av sina unghäststjärnor på 1.16/1 600 meter.

På Hästgalan för en dryg månad sedan regnade det priser över Svante Båth när såväl Coin Perdu som Deimos Racing röstades fram som bäst i landet i sina respektive ålderskategori.

På onsdagen fick de sparra varandra i ett träningsjobb på Solvalla och dagen efter är det en nöjd tränare som konstaterar att båda hästarna är nära start.

– Coin Perdu är helt startklar i mina ögon. Men jag vill försöka lägga band på mig själv och river ut sidor från propositionerna för att inte bli för sugen på att anmäla. Planen är nämligen att vänta med att starta till 8 maj eftersom jag inte vill att säsongen ska bli för lång.

Hur har vinterträningen förflutit i övrigt?

– Helt enligt planerna. Vi gjorde ett litet ingrepp i halsen på honom efter sista starten i fjol och därefter fick han ta igen sig med en lagstadgad femveckorssemester. Sedan tränade vi lugnt i två månader, och efter det ha vi skruvat upp träningen allt eftersom.

Så operationen blev lyckad och de omtalade ”snarkljuden” är borta?

– Så vitt vi kan bedöma. Det var ingen stor grej, han kunde få lite missljud eftersom gomseglet var förslappat, men efter ingreppet har vi inte hört något sådant i alla fall.

”Jag var faktiskt orolig…”

Jag utgår från att han är anmäld till alla stora lopp framöver?

– Ja, men det finns en liten rolig detalj angående det. Ägarna ringde mig en dag i vintras och undrade vad jag gjort eftersom de fått tillbaka alla insatser till derbyt. De hade ringt ST (Svensk Travsport) och fått svaret att ”ni har väl avsagt er derbyt”.

– Jag fattade ingenting och började fundera över hur man skulle samla bevis för att vi inte gjort det. Men när jag ringde Mats Ahlqvist på Jägersro så svarade han lugnt att ”ni vann ju Svensk Uppfödningslöpning, då bjuder vi på alla insatser.”

– I efterhand är det bara roligt, men jag var faktiskt riktigt orolig för en stund.

Har han utvecklats något mer fysiskt under vintern?

– Det är inte mycket som har hänt. Men hästen känns i alla fall inte sämre. På det hela taget skulle jag säga att både han och Deimos Racing känns stabilare än vad de gjorde i fjol.

Startar 18 april

Har Deimos haft en lika fin vinter?

– Ja, egentligen har han tränat sida vid sida med Coin hela tiden. Så det var nästan skrivet i stjärnorna att de skulle det här jobbet tillsammans också. Det har varit problemfritt.

När startar han säsongen?

– I ett Breeders’ Crown-lopp 18 april. För hans del är det viktigare att komma i form tidigt eftersom vi siktar mot Kungapokalen om allt är okej i årsdebuten. Det innebär att han står inför en helt annan och längre säsong, men han är ju ett år äldre och ska klara det.

Kommer du att köra något mer banjobb med hästarna innan det är dags för start?

– Nej, det här blir det enda. De kommer att få ett lite tuffare test inför respektive lopp, men det kör vi hemma, säger Svante Båth.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelBussen är full av kanontravare …
Nästa artikelHelena: ”Jag älskar den här hästen…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.