mastersfinalen

Commander Crowe och Örjan Kihlström efter segern i Åby Stora Pris. Får det elvaåriga fenomenet kröna tävlingskarriären i Europa med en seger i Mastersfinalen?Foto av LARS JAKOBSSON

Det blir stor blågul prägel över söndagens Masterfinal i Köpenhamn.
Halva fältet är svensktränat när Europas bästa hästar under 2014 gör upp om ett förstapris på över två miljoner kronor.

I fjol dominerade Frankrike totalt då man hemma på Vincennes lade beslag på de fyra främsta placeringarna i den Mastersfinal som ska utgöra slutpunkten för storloppssäsongen i Europa.
I år blir det andra bullar.
Från det franska ”landslag” som innehar sex av de tio högsta placeringarna på europarankingen är det bara elitloppsvinnaren Timoko som väljer att göra resan till Köpenhamn.
”Tacken” blev svåra spår tolv bakom startbilen.
– Tråkigt för honom, men det kan också sätta färg på loppet. Jag kan tänka mig att det här blir en duell mellan Timoko och Commander Crowe, kommenterade Charlottenlunds sportchef Peter Wilhelmsson under spårlottningen på tisdagen.
Den senare, som också tränas i Frankrike men ägs i Sverige, gör sin sista start i Europa då han planeras resa till Nordamerika för att avsluta en makalös tävlingskarriär som inbringat 32 miljoner kronor hittills.

Fortsatt flyt för Båth?
Intresset från svenskt håll var desto större och då Björn Goop respektive Örjan Kihlström anlitats på ovan nämnda duo och Jorma Kontio på italienske Owen C.R. innebär det att nio av fältets kuskar tävlar med svensk licens.
På plats finns förstås även sensommarens fantomtränare Svante Båth vars hästar vunnit 34 av 93 lopp och sprungit in 6,3 miljoner kronor sedan 1 augusti.
– Det är ofattbart egentligen. Jag sa efter Åby Stora Pris att det vore roligt om flytet kan hålla i sig över derbykvalen, efter det skojade jag med Erik Adielsson om att det vore häftigt om det kunde fortsätta till Sundsvall Open Trot. Sedan var det derbyt i söndags… Nu drömmer vi om att det ska fortsätta på söndag, säger Båth vars Quid Pro Quo var den av svenskarna som hade minst tur i spårlottningen.
– Men jag gnäller inte, det kan lösa sig härifrån också. Hästen ser i alla fall fortsatt perfekt ut och eftersom vi sparade hovarna senast kanske det blir läge att köra barfota nu.

Norsk stjärna petad
På Charlottenlunds hemsida konstateras att finalfältet innehåller 2014 års vinnare av alla dessa europeiska storlopp:
Elitloppet (Timoko), Sweden Cup (Mosaique Face), Åby Stora Pris (Commander Crowe), Hugo Åbergs Memorial (Ed You), Olympiatravet (Solvato), Copenhagen Cup (Orali), Klosterskogen Grand Prix (Oasis Bi), Jämtlands Store Pris (Mosaique Face), Kymi Grand Prix (Timoko), Prix du Conseil General des Alpes (Timoko), Prix Etain Royal (Prussia), Prix de l’Atlantique (Pascia’ Lest), EM för ston (Canaka B.F.) , Sundsvall Open Trot (Quid Pro Quo), Prix Kerjacques (Timoko) och Gran Premio Renzo Orlandi (Owen C.R.).
En stjärna som inte fick plats i finalen var norske B.B.S.Sugarlight som istället får tävla om 200 000 danska kronor i Kosters Memorial.

Startlista Trotting Masters
2 500 meter autostart
Häst – kusk (tränare)

1. Canaka B.F. – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)
2. Commander Crowe – Örjan Kihlström (Fabrice Souloy)
3. Oasis Bi – Claes Svensson (Stefan P Pettersson)
4. Mosaique Face – Lutfi Kolgjini
5. Ed You – Torbjörn Jansson (Robert Bergh)
6. Prussia – Pietro Gubellini
7. Solvato – Veijo Heiskanen
8. Owen C.R. – Jorma Kontio (Pietro Gubellini)
9. Orali – Jeppe Juel
10. Quid Pro Quo – Erik Adielsson (Svante Båth)
11. Pascia’ Lest – Roberto Andreghetti (Thierry Duvaldestin)
12. Timoko – Björn Goop (Richard Westerink)
Förstapris: 2,25 miljoner kronor

Robin Johansson

 

Föregående artikelDD-tips Bergsåker/Solvalla 10/9-2014
Nästa artikelV86 Solvalla/Bergsåker 10 September

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.