Strömberg: ”Det har varit en sagoresa”

29

Fotbollslegendaren om travintresset, framgångarna med sina delägda hästar och framtiden för stjärnan i aveln

1 av 3 | Foto: Bildbyrån

Glenn Strömberg.

TRAV14 december 2017 12:51

Hans första häst Bix Pay sprang in fyra miljoner kronor på 90-talet.

Nu följer fotbollslegendaren Glenn Strömberg sin delägda stjärnhäst Tobin Kronos noga – som kan vinna ett storlopp på Vincennes i helgen – och som gör debut i aveln 2018.

– Det har varit en liten sagoresa, säger han.

Mellan de 200 flygningarna per år och innan han ska hoppa in i kommentatorsbåsen runt om i världen kopplar fotbollslegedaren Glenn Strömberg av med trav.

– Jag ser nog mest trav i hela Sverige. Jag älskar att titta på det. Blir något av mina flyg försenade så bekommer det mig inte alls, då sätter jag bara på ATG Live och kollar. Jag kollar nog fyra-fem timmar om dagen, om inte mer, ha ha.

”Kär i alla tre”

På 90-talet gav sig Glenn in i travgemet och fick en kanonstart.

Han delägde nämligen Bix Pay som var med i rad storlopp och som sprang in fyra miljoner kronor.

Därefter tog Strömberg ett brejk från sporten – men kom tillbaka med buller och bång 15 år senare.

– Jag träffade Daniel Olenklint (sportspelsprofil och travfantast) på ett Elitlopp och började snacka och jag kände att jag ville in igen. Jag har så mycket polare som äger hästar och tycker det är så roligt.

Tillsammans åkte de ner till Italien och köpte in Tobin Kronos, Tudor Kronos och Twinkle Kronos.

– Alla tre är bra, och man är kär i alla tre. Men det är så klart Tobin Kronos som har gett oss absolut mest, det har varit helt fantastiskt. Jag tror att jag har haft en väldig tur Det är många hästägare som håller på i många, många år, men som inte får uppleva det jag har fått, jag vet hur svårt det är. Först Bix Pay och nu det här. Det är en jätte, jättehobby som jag bara älskar! 

”Ser ut som ett väldigt, väldigt bra lopp för honom”

Tobin Kronos utmanade Nuncio i ett V75-lopp på Bergsåker i den senaste starten. Därefter nobbade kretsen kring hästen en V75-final på Solvalla.

Anledningen: han står perfekt inne i ett lopp på Vincennes.

Det loppet, Prix Oscar Collard, körs på lördag på Paris-banan och har ett förstapris på 400 000 kronor.

– Det är väl två-tre hästar som man känner till i loppet…Är han bara pigg och fräsch så ser det ut som ett väldigt, väldigt bra lopp för honom.

Är du på plats i Paris på lördag?

– Vi har så klart tittat på det där, men det är Manchester City mot Tottenham, så det gick inte att hoppa den.

”Ruskig stam”

Oavsett utfall på lördag väntar en ny spännande framtid för Tobin Kronos 2018: Avel.

– Vi beslutade det ihop med Daniel Redén (Stall Zet äger 50 procent i hästen) och jag lyssnar väldigt mycket på honom. Det kändes rätt att försöka göra det här. Det är en fortsättnings som är jätterolig, när man ser sin egen häst bli pappa till små föl. Vi tog några föl efter Bix Pay, men tyvärr hade lite problem.

Intresset är stort för Muscle Hill-sonen, som är prissatt till 25 000 kronor.

– Vi har pratat med folk från Frankrike och Italien om det, så intresset är inte bara här i Sverige. Han har ruskig stam, bra exteriör och han är ruskigt snygg, säger Glenn Strömberg.

”Skulle välja honom före Propulsion”

Förre stortränaren Stefan Hultman var den som köpte in Tobin Kronos till ägargänget. Han är också imponerad av Tobin Kronos insatser på banan – och ser honom som ett ”fynd” i aveln.

– Han är lik ett fullblod. Han har varit något extra från dag ett och jag kallade honom för ”studsbollen” när jag tränade hästen.

– Propulsion och Tobin Kronos står i samma stall hos Redén, och hade jag varit stoägare så hade jag betäckt med Tobin Kronos för Propulsion, Inte för att Tobin Kronos är en bättre häst, men han är lite mer modern i exteriören. Det är två fantastiska hingstar, men jag tror att man ska ge Tobin chansen.

14 december 2017 12:51

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.