Succéryttarinnan flyttar till Sverige

84

Hon har vunnit vartannat montélopp hon ridit i Sverige.

Nu flyttar norska succétjejen Nina Stene, 25, till Sverige, börjar jobba hos Robert Bergh – och ska satsa stort på montésporten.

– Jag hoppas att jag har en häst som inte gör bort sig i Elitloppsmontén, säger hon till Trav365.

I fjol hade norska Nina Stene ett superår som montéryttare. Hon red 15 lopp i Sverige och vann nio av dem, det ger en segerprocent på 60.

Totalt i Sverige och Norge red hon 44 lopp och vann 14, 31,8 i segerprocent.

– Det har gått väldigt, väldigt bra i Sverige. Och även i Norge. 2016 var en fantastisk säsong, säger hon till Trav365.

Utöver sina otroligt fina segerprocent gjorde Nina sig känd för den bredare massan efter en omtalad segergest i somras. När hon vann lopp med hästen Blitz Buitenzorg så firade hon helt sonika med att smiska sig själv i rumpan vid målgång.

Kommentaren till Trav365 efter loppet:

– Jag tycker det är roligt med segergester. Det är allt för många gånger man ser kuskar som vinner storlopp och som ser ut som att de inte kunde bry sig mindre. Jag gjorde det här för min egen skull, för min sponsor och för publiken, ha ha.

– Jag har en ny sponsor i Riis Bilglass, den loggan har jag på rumpan. Ris på norska är ungefär detsamma som ’spanking’, jag vet inte ordet på svenska.

Kometkarriär

25-åringen är tämligen färsk i montésporten, då hon red sitt första lopp i maj 2013.

Därefter har det i det närmaste varit tal om en kometkarriär.

Nu har succéryttarinnan beslutat att satsa vidare – och det i Sverige.

– Det har varit på gång ganska länge. I fjol undersökte jag möjligheterna i Sverige och Frankrike. Frankrike mest för att vara på plats i travsportens Mekka, ta lärdom om träning och så, men jag inser ju som icke-fransk tjej, som inte kan språket, att jag inte skulle få så många upppsittningar, det bara är så.

– Då undersökte jag mer i Sverige, och jag bestämde mig att det var rätt nu.

”Får ta ansvar för min egen karriär”

Om en vecka börjar hon som hästskötare hos stjärntränaren Robert Bergh. Det vardagliga jobbet kommet handla om att mocka skit och ta hand om sina hästar. Men Stene hymlar inte om sina mål utöver de dagliga bestyren.

– Jag flyttar inte till Sverige för att bara jobba i ett stall. Jag vill rida fler lopp, rida flera hästar. Jag har under lång tid sett att Sverige tar montésporten mer seriöst än i Norge. I Norge är monté definierat som en rekryteringsgren och så länge det är det, så är det verkligen begränstat. Jag får inte ut något mer av det i Norge, som det är nu, så jag får ta ansvar för min egen karriär, det är därför jag flyttar. Jag är väldigt glad i Sverige.

Vad är dina mål?

– Jag har haft väldigt konkreta mål till nu. 2016 var målet att championatet på min hemmabana Leangen och bli den första norska montéryttaren att ta ett utländskt championat, det gjorde jag i Östersund, så det klarade jag. Nu lyfter vi blicken och kör vidare mot nya mål. Planen är att etablera mig i Sverige. Jag har inte kartlagt exakta mål än, men det blir väl att få rida så bra hästar som möjligt, rida så stora lopp som möjligt. Jag vill kunna se tillbaka på 2017 och se det som en bra säsong. Jag hoppas att jag har en häst som inte gör bort sig i Elitloppsmontén. Det har varit en dröm länge, det får vi se, om jag har någon häst eller inte, säger Nina Stene till Trav365.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Succéryttarinnan flyttar till Sverige

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75-vinnare i krock – hästbussen kvaddad
Nästa artikelBörje gav 69 kunder 3,9 miljoner kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.