Succéstallet med grym segerprocent

95

Foto: Mikael Wikner, Kanal75

Stall Ratus Ingemar Hultqvist, Malin Viklund och Samu Sundqvist intervjuas av Robert Karlsson.

De vinner vart tredje travlopp de ställer upp i.

På lördag har Stall Ratu just tre hästar till start på V75 – men vem vinner?

– Jag rankar chanserna så här: Eva I.H, Selmer I.H. och Magnifik Brodde, säger tränaren Samu Sundqvist.

Ägaren och uppfödaren Ingemar Hultqvist, tränare och matcharen Samu Sundqvist och hästskötaren och lärlingen Malin Viklund.

Där har ni trion som utgör framgångsrika Stall Ratu.

Hittills i år har stallet tagit 24 segrar på 74 starter, har 32 i segerprocent och redan kört in 1,5 miljoner kronor, det med åtta hästar på träningslistan.

– Man måste vara nöjd, vi har fortfarande tre månader på oss. Det har gått bra, det är inget att tveka på, men man vill alltid ha lite till, vara lite bättre, men vi är nöjda och alla kan jobba i lugna och ro. Stora chefen (Ingemar Hultqvist) trivs bra och tycker det är kul, säger tränaren Samu Sundqvist.

Stall Ratu, varför det namnet?

– Det är en liten by där vi håller till som heter Ratu, den ligger drygt fyra mil norr om Umeå och tillhör Robertsfors kommun.

Berätta lite om din roll i stallet?

– Jag är tränare, privattränare åt Ingemar. Jag får hjälp tre gånger i veckan från Malin Viklund. Det är tredje året jag jobbar här nu.

Vad är din bakgrund?

– Jag är 40 år gammal nu och mellan 1993 och 1995 gick jag hästskötarutbildning, det var direkf efter grundskolan. Efter det så har jag varit i Belgien och sedan i Italien hos Roberto Andreghetti i många år, även hos K-G Holgersson och då var Peter Ingves förstaman där. Jag ska faktiskt säga att jag tränare lite på samma vis som Holgersson och Ingves gjorde i Italien. Efter det åkte jag tillbaka till Finland och jobbade i några år för att sedan åka till Sverige med Akseli Lahtinen. Han åkte hem efter något år, men jag stannade.

”Är en bra häst”

´Det visade sig vara rätt val av Samu. På lördag är det V75-tävlingar i Skellefteå med en jackpott på 40 miljoner kronor till en vinnare. Stall Ratu har halva stallet till start. Tre inom V75-spelet, en utanför.

Vi fokuserar på V75-hästarna och redan i första V75-avdelningen startar deras Eva I.H. som favorit.

– Hon har gjort det bra och är en bra häst, det visade hon redan i fjol, att det är lite bättre än en ”vanlig” häst. Eva gjorde ett bra lopp senast i Breeders’ Crown och vi har hela tiden planerat att hon skulle starta i Skellefteå, för det är tre veckor innan finalerna i Breeders’ Crown avgörs. 

– Hon står riktigt bra inne i loppet, det är bara ston och ja, jag vet inte, det är väl om hon inte skulle komma ut från spår 1 i volten då? Jag måste tro på chans, jag tycker själv att jag brukar ligga lågt, men jag måste tro på chans, annars tror ju folk att jag är dum, säger Samu Sundqvist.

I V75-5 har ni 5 Magnifik Brodde, vad säger du där?

– Där måste jag ligga ganska lågt. Det var inte alls samma tryck i honom senast, vi har inget negativt att rapportera om här hemma, det är därför han startar, men är han inte bra, så kanske han får en liten paus. Han kanske kan få en fin placering, men längre än så sträcker sig inte mina förhoppningar. 

”Måste tro lite på honom”

Treårige Selmer I.H har visat fina takter hittills i karriären och får nu gå ut och stångas mot äldre konkurrenter på V75-spelet, från spår 2 i V75–6.

– Han har gjort nästan allt rätt och utvecklingen är fortsatt okej. Det är tufft med en treåring på V75, men vad ska man göra? Det finns inga lopp här uppe för honom. Vi vill att han också ska få ett lopp i sig innan Breeders’ Crown. Han var inte betald till Kriteriet, så det är det vi får sikta på, Breeders. Han behöver ett hårt lopp, som jag ser det. Trots att han möter bra hästar måste jag tro lite på honom. Jag är inte så bra påläst men vet att Timo Nurmos häst är bra. Travar den så måste det vara loppets ”etta”.

Hur rankar du era V75-hästar?

– Jag rankar chanserna så här: Eva I.H, Selmer I.H. och Magnifik Brodde, säger tränaren Samu Sundqvist.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.