Surrogatmamma födde nya Superfölet!

34

surrogatmamma giant diablo

En liten stjärna? 19 april fölade tioåriga travstoet Mollusque avkomman till Giant Diablo och Maharajah. Foto: Claes Kärrstrand

Världsrekordhållarinnan Giant Diablo har haft svårt att bli mamma.
För några dagar sedan föddes ett nytt så kallat superföl med hjälp av ett surrogat-sto.
Pappa till den lille hingsten är Prix d’Amerique-vinnaren Maharajah.

Det var i höstas som nyheten kom att Giant Diablo, som innehar världsrekordet för äldre travston på tiden 1.08,5, hade konstaterats dräktig med Maharajah.
Att ett annat sto burit på fostret har inte varit känt för en vidare krets förrän nu.
19 april fölade tioåriga stoet Mollusque på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm. Det blev en hingst. En blåblodig liten häst som kan komma att bli något alldeles extra på travbanorna.
– Det var en lite svårare förlossning och vi har legat lågt ett tag av den anledningen, men nu är allt bra både med mamma och föl, säger Johan Helander, platschef på Menhammar stuteri.
Giant Diablo var en stjärna hos Solvallatränaren Roger Walmann som krönte en framgågsrik karriär med ett världsrekord.
2010 födde hon D’One, omskriven som ”superfölet” eftersom fadern var amerikanske Donato Hanover, världsrekordinnehavare vid tiden.

”Inte kunnat behålla fölen”
Att para det bästa med det bästa är ingen garanti för att få fram det bästa.
Men D’One blev verkligen något extra. Stoet vann Svenskt Travoaks och har på 26 starter i livet sprungit in 5,7 miljoner kronor.
Det visade sig snabbt att Giant Diablo skulle få svårt att bli mamma. D’One var fram till i förra veckan hennes enda avkomma.
– Hon har inte kunnat behålla fölen. Giant Diablo har blivit dräktig men sedan på hösten har hon varit tom. Men nu gick det bra och vi är jätteglada över att det blev något mellan Giant Diablo och Maharajah, säger Johan Helander på Menhammar, stuteriet som äger både mamman och pappan och således även det nya superfölet.

Embryo bytte livmoder
Det är främst inom avel av hopphästar som så kallad embryotransfer används i Sverige. I travsporten i landet är Hilda Zonetts mamma Via de Vrie den mest kända som fått använda surrogatmamma, då det blev problem en tid efter Hilda Zonett.
Inom embryotransfer talas det om givarston och mottagarston. Ett embryo, knappa millimetern stort, plockades ur Giant Diablo och flyttades till Mollusque.
– Det är ingen hi-tec egentligen. Men det kan vara svårt att få ett lyckat resultat, det är mycket som kan gå fel på vägen och kontrollerna är mycket noggranna. För att få bästa möjliga förutsättningar kan exempelvis inte gärna fryst sperma användas, säger Johan Helander.
– I det här fallet betäcktes Giant Diablo på vanligt sätt. Sedan ungefär sju dagar efter betäckning så sköljdes hennes livmoder och vätskan togs om hand. Ett embryo hittades och fick fortsätta växa i den nya livmodern.
Ute på Menhammar har hingsten som kom till världen 19 april börjat se sig omkring i hagarna och pinna på så smått tillsammans med Mollusque.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.