Svanstedts nya stjärna dominerade

223

svanstardom

Sebastian K. avgjorde miljonloppet Åby Stora Pris i två heat. Efter Zoogin, Gidde Palema och Torvald Palema har Åke Svanstedt en ny världsstjärna i stallet. – Jag hade för bra häst, konstaterade Axevallakusken inför en jublande storpublik på Åby.

Många i publiken hade förstås hoppats på olika vinnare i de två heaten av Åby Stora Pris och sedan en rafflande upplösning i ett skiljeheat. Men för fjärde året i rad blev man blåst på den godbiten och istället fick man se en vinnare i två raka heat. Åke Svenstedts nyförvärv Sebastian K. var helt enkelt bara bäst – och tog en lika välförtjänt som imponerande seger värd totalt 1,5 miljoner kronor. För Åke Svanstedt var det sjätte segern i Åby Stora Pris: Zoogin (1995), Zoogin (1996), Gidde Palema (2003), Gidde Palema (2005), Torvald Palema (2009) och Sebastian K. (2012). På förhand var de flesta överens om att årets Åby Stora Pris skulle bli en duell mellan elitloppsvinnaren Commander Crowe, som gjort rent hus i storloppen i år, och Sebastian K., som hittat nya växlar sedan flytten från Lutfi Kolgjini till Åke Svanstedt. Så blev det också.

Svanstedt vann kuskmatchen Och det var Åke Svanstedt som vann kuskmatchen mot Christophe Martens. I det första heatet tog Sebastian K. ledningen för att sedan släppa till Commander Crowe. Tempot dämpades rejält efter startrusningen och det blev till slut en ren speeduppgörelse mellan de två favoriterna. En duell som Sebastian K. vann säkert via en våldsam snabb avslutning över upploppet. – Det blev precis som jag tänkt på förhand. Han gjorde det väldigt bra och det gick ruskigt fort sista 300, sa Åke Svanstedt. I det andra heatet tog åter Sebastian K. ledningen och Åke Svanstedt ville förstås gärna släppa till Commander Crowe igen. Men då valde Christophe Martens att nöja sig med positionen utvändigt om ledaren för att sedan försöka avgöra på styrka därifrån. Publiken bjöds på nytt på en sevärd duell över upploppet med två hästar sida vid sida där Sebastian K. envist försvarade sig och vann mycket rättvist. – Det är bara att gratulera Åke Svanstedt och Sebastian K. som var bäst i dag, sa Christophe Martens som fick nöja sig med tvåa andrapris och en tröstpeng på 500 000 kronor.

Magisk seger För ägarna till Sebastian K., Knutsson Trotting AB, var segern speciell. – Magiskt! Det är det bästa ord jag kommer på. Att få vinna det här loppet på hemmaplan inför den här fantastiska publiken, helt underbart. Den här segern tillägnar vi pappa Bertil som gick bort för en kort tid sedan. Det är han som satsat på hundratals hästar genom åren, sa en rörd Mikael Knutsson. Åke Svanstedt hade en bra dag på jobbet och förutom de två segrarna i V75-1 och V75-5 med Sebastian K. tog han även en spetsseger med Tab Hall i V75-2.

Dubbel för Melander Ett annat formstall är Stefan Melanders och i V75-3 imponerade USA-importen Tidied Accelerator när han tog karriärens elfte seger i 26:e starten. Trots ett besvärligt utgångsläge och att han stod stenhårt inne i loppet blev segern enkel. – Det här är en riktig kämpahäst, berömde Stefan Melander. I V75-7 bjöd sedan franska importen Saston på en uppvisning när han tog sin 14:e seger i karriären i 36:e starten.

Två skrällar V75-omgången bjöd på två skrällar. I V75-4 svarade Claes Svensson för ett segerdrag när han mitt i loppet överraskade de flesta genom att forcera niooddsaren Peignoir till ledningen. En lyckad styrning svarade även Jörgen Sjunnesson för när han skrällde med elvaoddsaren Obi Wan i V75-6. Utanför V75-spelet fick publiken även se en uppvisning i Åby Stora Montépris där Posion Composite vann nya svenska rekordet 1.11,5 över sprinterdistans tillsammans med Åsa Svensson. Segern var värd 100 000 kronor. – Han var bara bäst i dag igen, konstaterade tränaren Jan Hellstedt nöjt. De som klarade sju rätt på V75 belönades med 80 491 kronor. Sex rätt gav 781 kronor och fem rätt 69 kronor.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet