Svanstedts tankar inför Elitloppet 2017

177

resolve i elitloppsplanet

I fjol räckte hans brutala långspurt till andraplatsen.
På söndag ska han på nytt gå i klinch med Europaeliten.
Resolve flyger över Atlanten för att försvara USA:s färger i Elitloppet.

Inte sedan järnladyn Moni Maker pulveriserade motståndet 1998 har det blivit amerikansk seger i Elitloppet. H.P.Paque (-02), Mr Muscleman (-07) och Arch Madness (-12, -13) bjöd visserligen publiken på spektakulära shower, men precis som Resolve (V75-3) förra året fick de återvända hem till USA med hedervärda andraplatser. I år kan segertorkan vara över för den stora travnationen i väster. Resolve ska än en gång kasta sig in i tungviktsmatchen på Solvalla.
– Förra året visste vi inte hur hästen skulle stå sig i europeisk konkurrens men han stod sig bra, så nu vet vi att loppen här är lika hårda som i Europa. Då var det Nuncio som var jättebra. Nu är det Bold Eagle som är enastående bra. Men för oss var det ändå mer ovisst förra året. Nu vet vi mer hur hästen räcker till, säger Resolves tränare Åke Svanstedt.

Många som vill prata på stallbacken
Med flera svenska tränarchampionat bakom sig flyttade Åke Svanstedt tillsammans med frun Sarah och sönderna Erik och Jonas till USA 2013. Där har framgångarna fortsatt för ”grön kusk” och nu återvänder han för andra gången sedan flytten till elitloppshelgen på Solvalla.
– Hästarna landar under tisdagen och jag och Sarah kommer på onsdag. Grabbarna får vara hemma. Sarah ska jobba och vara med och sela så det var lugnast att ordna barnvakt, säger Svanstedt och skrattar.
Han har vunnit Elitloppet två gånger tidigare, med Gidde Palema 2004 och med Torvald Palema 2009.
– Det är kul att komma tillbaka och få träffa många man känner. Det tar lång tid att gå över stallbacken. När man dessutom har en bra häst är det ännu roligare.

Respekt för Bold Eagle
Franske fenomenet Bold Eagle är den store favoriten i årets upplaga av Elitloppet. Resolve står i främre ledet bland utmanarna. I fjol följde han upp andraplatsen på Solvalla med flera tunga titlar i USA. Bland annat tog han hem International Trot, ofta kallat VM-loppet, på världsrekord. I år har han bara gjort en start och då grejade han sin elitloppsbiljett genom att krossa den övriga nordamerikanska eliten i Arthur J. Cutler Memorial.
– Han gjorde ett bra lopp. Han kändes stark och gick bra ända in i mål. Jag hoppas att han har gått framåt ytterligare med den starten. Han har i alla fall tränat på bra här hemma och allt är som det ska vara.
Hur ser du på motståndet i Elitloppet i år jämfört med i fjol?
– Det är alltid tufft motstånd i Elitloppet men i år ser det på förhand ut som att Bold Eagle är outstanding. Det kan mycket väl bli han som vinner, men vi kommer för att tävla och Bold Eagle har väl aldrig sprungit två heat samma dag? frågar sig Svanstedt retoriskt.
Inte heller har Bold Eagle startat över kort distans och han har aldrig tävlat i jänkarvagn vilket hans motståndare kommer att göra på söndag. Det senare är emellertid inget som Åke Svanstedt lägger någon vikt vid.
– Det är vad som finns mellan skalmarna som räknas, inte vad man har för vagn. Det är mer kusken som blir exalterad första gången man hänger på en jänkarvagn och då kanske hästen känner det och presterar mer. Vagnen i sig gör ingen skillnad alls.

Gynnas av två heat
Resolve och Bold Eagle får känna på varandra redan i försöket. Kretsen kring fransosen jublade när de drog startspår fem. I Resolves läger vad det mer dämpat efter att hästen tilldelats åttondespåret.
– Det är det sämsta spår man kan få. Man är så beroende av vad de andra gör när man har åttonde. Om man kör från start får man offra otroligt mycket för att komma fram utvändigt om ledaren så det är inte att tänka på. Men vi får köra och se vad som händer.
Resolve kommer precis som i fjol att tävla utan skor på hovarna redan i försöket och till skillnad från Bold Eagle har han visat att han kan leverera topprestationer två gånger samma dag. Tar han sig vidare från försöket talar mycket för att han till och med är bättre i finalen.
– I vanliga fall brukar jag ge honom en halvtuff värmning. Han kräver det för att vara på topp i loppen. Men det kan man inte göra om man förväntar sig att han ska gå två heat samma dag. Blir det två lopp är det i alla fall inte negativt för honom…
Hur stort skulle det vara att få vända upp för segerdefilering framför elitloppspubliken ännu en gång?
– Enormt…det skulle vara helt enorm.

Föregående artikelUSA-stjärnorna har landat – i Göteborg
Nästa artikelTIPSET: ”Spikar – efter toppinsats”