Svårslagen från ledningen på V75?

32

breidablick

Han vinner mer än var femte start både som tränare och kusk.
På lördag ska Conrad Lugauer presentera stallets störste talang för V75-publiken.
– Breidabliks Nubbe är redan en treåring i världsklass. Från ledningen blir han oerhört svårslagen, säger Jägersrotränaren inför lördagens omgång på hemmaplan.

 
Sprängfylld av självförtroende och med ett stall som aldrig sett bättre ut.
Att Conrad Lugauer tror på en ljus framtid går inte att ta miste på.
Elva år sedan tysken flyttade bopålarna till Sverige och Jägersro går han också mot sitt bästa år, i alla fall sett till segerstaplandet.
Inför måndagens kvällstävlingar hade stallet redan bokförts för 84 triumfer och särskilt frapperande är den höga segerprocenten, 22.
Som kusk är siffrorna ännu vassare då ”Conni” skurit mållinjen främst var nästan fjärde gång han svingat sig upp i sulkyn.
– Jag har hela tiden haft rätt bra siffror, men inte haft samma material att jobba med som många av mina kollegor. Nu får jag in bättre och bättre hästar, och för oss är det självklart att vi kan prestera då, säger den 41-årige bayraren.
Varför får du in bättre hästar?
– Folk erkänner att jag lämnar kvalitet. Mina stamkunder, och jag har haft rätt många de senaste 20 åren, stannar kvar länge och satsar allt hårdare. De gillar att jag ger raka svar och gör ett kvalitetsjobb.
Så dina bästa år ligger framför dig?
– Det måste jag tro. Vi har jättebra uppställt i stallet, jag har aldrig haft bättre hästar än nu.
71 hästar finns på träningslistan, är det lagom?
– Det är helt oviktigt hur många hästar jag har. Ska man ha ett stort stall måste man kunna organisera och vi tyskar kan organisera. Jag har ett koncept som fungerar och skulle kunna träna nästan hur många som helst. Men jag kan lika gärna tänka mig ett stall med 30 hästar.
Vad har du för målsättningar, att bli champion på Jägersro?
– Nej, mitt mål är att vinna de riktigt stora loppen, då kommer allt annat automatiskt. Jag vill satsa mer på kvalitet än kvantitet. Derbyt, Elitloppet och Prix d’Amerique är sådana lopp jag tänker på.
Med vilka hästar ska du vinna det?
– Spartan Kronos kan vinna Elitloppet, han har den kapaciteten. Det är den bästa häst jag har tränat. Sedan tror jag att Breidabliks Nubbe kan vara en derbyhäst nästa år.
Spartan Kronos har inte startat sedan juli, vad gör han för dagen?
– Tränar för fullt. Han har haft lite problem med en framkota och ett knä, men jag hoppas att han blir hårdare i benen ju äldre han blir.
När får vi se honom tävla igen?
– Det beror på vädret. Sådana hästar tränar man bara när det är bra underlag. Men ska jag tippa nu blir det i mars ungefär, berättar Conrad Lugauer som även planerar för vinterträning med sin stora treåringstalang.

”Vara med i alla stora lopp”
Hästen som inlett karriären med fyra segrar på fem starter och senast kutade det svettiga banrekordet 1.12,6/2 140 meter autostart på Halmstadtravet.
Men först ska Breidabliks Nubbe få göra debut på V75. I lördagens inledande avdelning hemma på Jägersro, Johan Jacobssons Minne där treåringarna startar 20 meter före fyraåringarna och slåss om ett förstapris på 150 000 kronor.
Som fältets minst rutinerade häst torde han stå inför sitt stora elddop.
– Det håller jag inte med om. Jag tycker att han redan bekräftat att han är en topphäst. De två senaste insatserna har varit femstjärniga, nästan mer än femstjärniga. Håller vi ledningen tror jag att han blir oerhört svårslagen.
Vad är det som gör honom så bra?
– Först och främst har han talangen, han är född för att tävla. Sedan är han enormt klok. Så fort man visar honom något så förstår han det. Ett exempel var senaste starten då han hade framspår bakom bilen för första gången. Han visste precis vad som gällde och öppnade som en kanon, det var fruktansvärt. I år har jag matchat honom försiktigt eftersom han kom igång lite sent, men nästa år ska vi vara med i alla stora lopp.
Lugauers andra starthäst på V75 kommer från samma uppfödare, Breidablik häst AB i Blentarp, en pseudonym som döljer paret Anette och Roger Jönsson.
Femårige Breidabliks G.T. (bilden) är deras första uppfödning i en liten produktion som totalt innefattar tre hästar i startbar ålder och onekligen fått en flygande start.
– Det är nästan en granne till mig som jag lärde känna för åtta år sedan. Då kom de med en helt vanlig dansk häst. Jag konstaterade snabbt att den inte var tillräckligt bra, de lyssnade och då skaffade vi en häst från Tyskland som hette Wildgirl Boshoeve. Det var en fin tävlingshäst som var lite svag i kroppen. Vi betäckte henne och fick Nubbe som jag körde in.
De är väldigt professionella kunder som vill ha framgång.
Två år äldre Breidabliks G.T. visade dock inte alls samma förmåga att springa från början.
– Nej, han är ingen talang, han är en ren träningsprodukt. Vissa hästar passar vissa tränare och med honom har jag tagit många rätta beslut som gjort att han nu är så bra att jag tror att han kan vinna V75 i vinter, varför inte redan på lördag, frågar sig Lugauer.

Norsk och barfota för andra gången
Vi avrundar med att koka ner Conrad Lugauers syn på lördagens V75-hästar i mer konkret spelinformation:
– Breidabliks Nubbe fick ett lite tuffare jobb förra veckan och var pigg och glad, ett tecken på att han tagit förra loppet på rätt sätt. Han fick bästa tänkbara utgångsläge och jag är nästan säker på att vi kan utnyttja det till att hålla spets. I sådana fall kör jag självklart där och då måste han bli oerhört svårslagen, han springer ju nästan lika fort som fyraåringarna redan. Skulle vi bli av med spets blir det givetvis inte lika lätt, däremot tror jag inte att han har några problem med att springa i ryggar. Han är uppväxt med att träna bakom hästar och har aldrig varit stänkrädd. Vi kör med aluminiumskor runt om och öppet huvudlag, som han gått i samtliga starter. Däremot vet jag inte hur jag gör med sulkyn. Vi har haft jänkarvagn på sistone, men möjligen byter jag till FCS-sulkyn han hade i debuten. Jag är ganska spontan med sådana saker och lär inte bestämma mig förrän på lördag.
– Breidabliks G.T. är vagnvalet däremot inget att fundera på. Han tvingades tävla med vanlig sulky senast eftersom min Ghost-sulky fastnat i Nyköping. Jag trodde inte skillnaden skulle vara så stor, men han sprang och vinglade hela vägen och det slutade med att han slog ihop. Nu sätter vi på Ghosten som han haft det senaste året och i den springer han mycket rakare. Han tränar lugnt och stabilt och jag är övertygad om att han håller formen. Jag ändrade en hel del saker inför V75-loppet för tre starter sedan. Förutom barfotakörningen tog jag även bort springremmen, längde checken fyra hål och satte på norskt huvudlag. Annars har han haft öppet hela livet. Det gjorde att han kunde speeda mycket bättre och om vi inte krokat ihop med en konkurrent i sista sväng tror jag att han vunnit det loppet. Nu blir det precis samma utrustning och balans som då vilket jag även tror ska hjälpa honom att öppnare snabbare bakom bilen. Spets är kanske långsökt, men vi hamnar bra till och då tror jag att han gör upp om segern även om Nubbe naturligtvis är en mycket bättre chans.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.