Svensk doldis kan vinna Hambletonian 2013

234

hambletonian_2013

En tremånaderstripp till USA har varat i nästan ett decennium.
Och i år har doldisen Susanne Strandqvist tagit steget fram i rampljuset.
På lördag kan hennes Celebrity Maserati ta hem Nordamerikas största lopp – Hambletonian.
– Det känns som att man äntligen får betalt för allt hårt jobb man har lagt ner i alla år.
Solen har precis gått upp över Celebrity Farms i Middletown knappt två timmars bilfärd från Manhattan. Susanne Strandqvist är i full färd med att köra dagens träningsjobb. Det gäller att passa på innan den tryckande hettan slår till framåt lunch. Bland hästarna på dagens körlista finns Celebrity Maserati. Hästen som i maj gjorde Susanne Strandqvist till historiens första kvinnliga tränare att vinna det anrika treåringsloppet Dexter Cup på Freehold Raceway.
– Det var lite overkligt när alla kom och grattade mig i paddocken. Dagen efter började det sjunka in att det var ganska stort.
Segern på Freehold fick strålkastarljuset att nå den 35-åriga skånskan. Men hon är varken ny inom travet eller i Amerika. Som dotter till Jägersrotränaren Tommy Strandqvist började travkarriären tidigt och i USA har hon jobbat med hästar i nästan ett decennium.
– Jag åkte hit 2004 för att vara här i tre månader, ta lite semester och se hur det fungerar här. Och så jobbade jag hos Trond Smedshammer och när han frågade om jag ville stanna sa att jag kan stanna ett år, och nu är jag fortfarande kvar, säger Strandqvist med ett skratt.

Fått fram kulltopp
Arbetsgivarna har varierat under åren men sedan 2011 ansvarar Strandqvist för träningen av Celebrity Farms hästar. Just nu är de tolv till antalet och den starkast lysande stjärnan är treårige Celebrity Maserati. Han ger inget bländande intryck när han får trava ett par lugna uppvärmningsvarv på rundbanan men när det bär iväg över rakbanan visar han en annan sida.
– När han springer här uppe kan man ibland tro att han är halt på alla fyra men det enda jag behöva göra är att vända honom i rätvarv och gå ner på rakbanan så är han som en rund miljon.
På lördag väntar karriärens viktigaste uppgift för Celebrity Maserati. Då startar han i Hambletonian på Meadowlands strax utanför New York. Loppet är världens största för treåringar. Många anser det vara världens största lopp.
– Det är det största för mig. Det vore en dröm att vinna.
För första gången sedan 1996 körs loppet med försök och final samma dag. Totalt körs tre försök och de tre främsta i vardera lopp samt den vinstrikaste fyran går vidare till finalen där närmare 3,5 miljoner kronor väntar på vinnaren.
– Två heat samma dag tror jag att han klarar bra, säger Strandqvist och fortsätter:
– Jag tror att han kan vara rätt så bra på lördag. Han kanske inte vinner sitt försök men han borde garanterat ta sig till finalen. Och väl där…ja, vi kör ju för att vinna.
I fjol vanns Hambletonian av en kvinnlig tränare för första gången. Men det har aldrig vunnits av en svensk kvinna. Och det har definitivt aldrig vunnits av någon som egentligen åkte till USA för tre månaders semester…

Fotnot:
ATG arrangerar spel till lördagens tävlingar på Meadowlands.

Ola Johansson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNästagångare 31 juli 2013
Nästa artikelTränaren tror på Hulte Nova i Derbystoet