Svensk Travsport skärper barfotabevakningen!

166

svenskt trav barfota

Efter lördagens lopp på Åby konstaterades att tre av hästarna som tävlat barfota blödde från sina hovar. Nu skärper man bevakningen på barfotakörning, skriver Svensk Travsport i ett pressmeddelande.
– Vi ser mycket allvarligt på lördagens händelser. Det är inte acceptabelt att hästar blöder från hovar efter ett lopp. Vi skärper kontrollen för att detta inte ska hända igen. Dessutom kan det bli aktuellt med en straffskärpning och vi ska även utreda ett eventuellt totalt barfotaförbud under vinterperioden, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i pressmeddelandet.

Inför ny rutin
Från och med tisdag 23 december inför man en ny rutin. ”En officiell kontroll av det aktuella banunderlaget kommer att ske senast en timme före lopp 1 på alla tävlingsdagar. Anses banan inte vara tillräckligt lämpad för barfotakörning gäller barfotaförbud den tävlingsdagen. Kontrollen görs i samråd mellan banans måldomare, tränarrepresentant, banmästare, banveterinär och sportchef, där banveterinärens åsikt alltid har företräde”, skriver Svensk Travsport.
– Det är dock viktigt att påpeka att det alltid är den enskilde tränaren som är ansvarig för sin egen häst. Även när kontrollgruppen ger klartecken för barfotakörning måste tränaren självklart ansvara för att de egna hästarna har hovar som klarar att tävla utan skor, säger Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström i pressmeddelandet.
Till och med 18 januari kommer Svensk Travsport att samla in underlag för att kunna bedöma hur man ska gå vidare i frågan om ett eventuellt barfotaförbud vintertid.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.