Svenske stjärnan: ’En ära att få köra’

25

Han har kört alla stora travlopp i världen – utom Prix d’Amérique.

I år får sulkyartisten Johnny Takter chansen i det som kallas världens tuffaste travlopp.

Han ska köra Oasis Bi åt Stefan P Pettersson.

– Det är en ära att få köra, säger Takter till Trav365.

När Pierre Vercryssue lovade bort sig till Daniel Redén och Call Me Keeper fick Mantorp-tränaren Stefan P Pettersson se sig om för en ny kusk till Oasis Bi.

Och nu är det klart.

Svenske sulkyartisten Johnny Takter hoppar bakom svenskhästen i Prix d’Amérique, det skriver travprofilen Tony Ryttar i sin blogg på Expressen.

”Vetat om det ett tag”

Johnny Takter är en av världens bästa kuskar och har kört i princip alla storlopp världen över.

Men till nu har han inte kört jätteloppet på kolstybben i Paris.

– Det är det enda lopp jag inte kört, tror jag. Det är ett lite krångligt system därnere och det har jag väl sagt någon gång, och det har tagits lite väl seriöst, men det ska bli kul att köra loppet, säger Takter till Trav365.

– Det är inte så konstigt att jag kör, travet har blivit mer globaliserat, vi kör mer mot varandra.

Johnny fick beskedet för några dagar sedan, men har valt att ligga lågt.

– Jag har vetat om det ett tag men inte tänkt på det. Det är en ära att få köra för tränaren Pettersson och ägaren Svärd, det är ett trevligt gäng.

”Vill vara nollställd i mitt tävlingspsyke”

Vad har du för känslor, så här en knapp vecka inför loppet?

– Jag plockar inte ur några känslor så här innan. Jag vet hur jag ska förklara för att det inte ska bli löjligt. Jag lägger ingen energi på det inför. Många tror nog att man som catchdriver (hyrkusk) sitter och pluggar i travprogrammen hela veckan, som spelarna gör, men jag läser mycket sällan på dagen före lopp. Eller plockar fram känslor. Det gagnar inte mig någonting. Om jag ska in och tänka på Prix d’Amérique i dag, då är mina tankar någon annanstans när jag tävlar på Jägersro i morgon, det är inget positivt för mig. Och nu talar jag bara för mig själv. Jag lägger den tid jag behöver på de lopp jag ska köra på tävlingsdagen. Innan dess vet jag i princip ingenting. Tankarna är inte alls där, det är bara positivt att kolla till Paris och det är ju ett av de största arrangemangen inom travvärlden, men jag är så rutinerad att jag går in som vanligt, jag vill vara så nollställd som möjligt i mitt tävlingspsyke. Jag vill göra mig förstådd på den punkten. De är många som säger att jag inte är påläst, de som vill tro det får göra det. Jag är inte den som är bäst påläst för jag vill ha ett öppet sinne, men jag läser på. Nog om det; det ska bli jättekul att testa och vara med.

Ska du köra någon annan häst i Paris under helgen?

– Nej, inte som jag vet just nu. Jag flyger ner på fredagen och min bror Jimmy kommer också dit, så det blir trevligt, säger Johnny Takter till Trav365.

Johnny Takter har kört Oasis Bi många gånger tidigare.

Med framgång dessutom.

Förra året blev Oasis Bi trea i Prix d’Amérique, då med Pierre Vercruysse i vagnen.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Svenske stjärnan:
’En ära att få köra’

Föregående artikelVann 566 000 kr – på favoritens fiasko
Nästa artikelSportchefen: ”Har frångått mallen…”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.