Svenskt toppsto har Montéchans i Frankrike!

55

toppsto storlopp

Michael Sandströms toppsto Vendi har vunnit fyra av åtta lopp i Frankrike så här långt. När hon på söndagen gör montédebut jagar hon ett förstapris på 850 000 kronor.Foto av LARS JAKOBSSON

Ett förstapris på 850 000 kronor väntar när svenskägda toppstoet Vendi gör montédebut i Paris på söndagen.
– Det är väl en utopi att hon ska gå ut och vinna sin första montéstart här men hon kan vara ett roligt platsspel för dem som spelar, säger hästens ägare, Mantorptränaren Michael Sandström.

Att göra debut under sadel på franska nationalarenan Vincennes, mot etablerade montéstjärnor i ett storlopp, kan tyckas tufft. Michael Sandström låter emellertid inte allt för oroad när vi når honom på telefon på träningsanläggningen Grosbois dagen före loppet.
– Hon har gått ett montéjobb här på Grosbois och i det var hon mycket bra. Julien Raffestin som rider i morgon också red 3 000 meter med en ruggigt snabb avslutning. Efteråt sa han: ni kan anmäla till vilket lopp ni vill.
Sagt och gjort. Prix de l’Ile-de-France med cirka 850 000 kronor till vinnaren lockar varje år de stora montéstjärnorna. I år bär superstoet Roxane Griff favoritskapet. Hon vann världens största montélopp Prix de Cornulier i sin näst senaste start och senast slutade hon sexa i Prix d’Amerique.

Har överträffat förväntningarna
I de sammanhangen har inte Vendi varit med tidigare. Men hon har gjort väldigt bra ifrån sig sedan Michael Sandström i somras satte henne i träning hos franske tränaren Didier Brohier. På åtta starter har det blivit fyra segrar och nästan 800 000 kronor insprunget.
– Att hon skulle trivas och gå ganska bra här nere kände vi på oss men att hon skulle gå så här bra hade vi inte kunnat drömma om, säger Michael Sandström.
Vendis kanske bästa insats hittills gjorde hon på Vincennes i sin näst senaste start. Trots ursinnigt tempo i ledningen höll hon storstilat till andraplatsen, endast slagen med en längd av Topaze Jef som liftat med i rygg. Även senast var Vincennes skådeplatsen men då blev det startgalopp.
– Det blev omstarter och hon blev påkörd, så den starten är bara att glömma.
Att Vendi inte har gått ett helt lopp på nästan åtta veckor gör hennes dagsform svårbedömd för spelare och åskådare. Men det är inget som bekymrar hennes ägare.
– Det spelar inte så stor roll för henne. De är duktiga på att träna här nere och det ska inte vara någon fara med formen.
Hur mycket lägger du dig i hennes träning?
– Vi har bra kontakt och pratas vid varje vecka men jag lägger mig inte i så mycket. Jag vill själv utvecklas som tränare så jag frågar mycket hur de tränar och varför. Och de har tagit till sig en hel del av mina tankar också. Till exempel tränar de sina hästar varannan dag men jag vill att Vendi ska tränas var tredje dag, så det har de gjort och det funkar.

”Ser inte så tufft ut”
Söndagens lopp rids över 2 175 meter med voltstart. Utöver Roxane Griff är sju Prix de Cornulier-delatagare med i startlistan. Dessutom gör ytterligare en svenskägd häst, Global Manhattan, montédebut i loppet.
– Det är svårt att säga något om loppet egentligen, mer än att Vendi i grund och botten är en fruktansvärt bra häst. På pappret är väl två-tre hästar bättre än henne men annars ser inte loppet så tufft ut.

Fotnot:
Det startar flera svenska hästar på Vincennes under söndagen och ATG arrangerar spel till samtliga lopp.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

2 KOMMENTARER

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.