”Tackar nästan gud varje dag”

56

Om lite drygt två veckor kommer Solängets Björn Karlsson köra sitt största travlopp hittills i karriären.

Det i Elitkampen under Elitloppshelgen på Solvalla – med bröderna Sedins Tangen Haap.

– Man tackar nästan gud varje dag att man har en sådan här häst, säger han till Trav365.

Det åttaåriga kallblodet Tangen Haap har hittills i sin karriär vunnit lite drygt hälften av sina 53 starter.

I fjol vann han åtta lopp på 13 försök.

Hästens tränare Björn Karlsson har dock varit försiktig med sin ögonsten och byggt honom sakta men säkert starkare och starkare.

Trots sina åtta segrar på 13 starter i fjol så hade Björn Karlsson under hela fjolåret ett enda mål i sikte – tävlingssäsongen 2017.

Årets stora mål har varit Elitkampen på Solvalla under Elitloppshelgen – och nu är duon snart där.

De ”genrepade” med seger på Hagmyren under torsdagen, där Tangen Haap, ägd av hockeytvillingarna Sedin, vann loppet trots galopp.

”Rysningar tamejfan i hela kroppen”

– I går var han hemskt bra, det ska egentligen inte gå. Jag kör inte som jag gör heller om inte Elitkampen varit det stora målet, säger Björn Karlsson till Trav365 och utvecklar:

– Det kunde blivit ett dyrt misstag att köra galopp med honom i Norge i början av april, han har 2 000 startpoäng och behövde lopp i kroppen och poängen för att vara med i Elitkampen. Jag kände efter 400 meter när han galopperade att dra åt helvete, och det ska ju som sagt inte gå att vinna egentligen, när Ulf Ohlsson dessutom fick bestämma i ledningen med Smedsbo Faksen. Jag tror inte det är så många andra som kunnat göra den prestationen som Tangen Haap gjorde i går.

Hur var din känsla när ni skar mållinjen som etta, och både segern, de viktiga startpoängen, och Elitkampen var i hamn?

– Lite ofattbart faktiskt, när han borrade ner sig i grejerna i sista sväng så fick jag rysningar tamejfan i hela kroppen, det är en sjuk häst egentligen. Han är så jävla tacksam att ha att göra med, man kan göra misstag, men han fixar det ändå.

”Ska man vara med någon gång, är det nu”

Vad händer med Tangen Haap nu, fram till sista helgen i maj?

– Nu blir det hem och polera honom och ta hand om honom, och sista tio dagarna in mot Elitkampen så blir det hårda pass för honom, för att riktigt få upp honom och låta honom veta vad som är på gång. Det ska bli jäkligt spännande, säger Björn Karlsson och fortsätter:

– Det är kanske inte hans distans i Elitkampen egentligen, men ur en tränares perspektiv, ska man någon gång vara med och tävla under en Elitloppshelg så är det i år, det ser ut att bli något alldeles extra kring hela helgen i år.

I Elitkampen kommer de bästa kallbloden att vara på plats, vad tror Björn Karlsson att han kan uträtta med Tangen Haap i ett av de största loppen i världen för kallbloden?

– Jag tror han hävdar sig där, om jag får till honom. Starten blir viktig, det går inte att ge bort 10-15 meter i starten där, då är vi borta. Jag kommer att slänga på honom ett helstängt huvudlag med hål i för att han ska vara med från start, och samtidigt känns det bra att ha en häst som är opolerad i vissa delar, de andra är ju fullfjädrade, men vi har lite jobb kvar att fixa.

”Då går jag i pension”

Det går inte att missta hur stort Elitkampen är för Björn Karlsson, och att få delta i det loppet med sin kallblodsstjärna.

– Skulle vi lyckas vinna Elitkampen så går jag i pension efter det, skrattar Karlsson och fortsätter:

– Då kan jag inte göra mer, då har jag uppnått all time high eftersom jag inriktat mig på kallblod och det loppet är det största som finns. Jag vet faktiskt inte hur jag skulle tackla en eventuell seger, antingen så skulle jag nog känna mer hunger, eller bara känna mig helt tom.

Björn Karlsson har 22 hästar på träningslistan, varav 13 är starthästar.

– Att bara ha en sådan här häst, att ha fått fram en häst som har kaliber att vara med i den här cirkusen, det är så man nästan tackar gud varje dag.

Kommer du göra något mer med honom inför Elitkampen, förutom helstängt huvudlag med hål i?

– Det är ju det här med barfota runt om, just det och skärpa till träningen på honom, något som jag aldrig gjort förut. Jag har aldrig berättat för honom att det är något stort på gång, jag har aldrig vågat gjort det, men just över den här distansen och den här helgen så nu är det verkligen läge att trycka på alla knapparna. Det ska bli så jävla häftigt, avslutar Björn Karlsson.

Elitkampen avgörs söndagen 28 maj på Solvalla över distansen 1 640 meter autostart, med ett förstapris på 300 000 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet