Takter historisk igen i USA

225

Jimmy Takters framgångar i USA bara fortsätter.
Natten till söndagen svensk tid blev han historisk som tränaren med flest segrar genom tiderna i storloppsserien Breeders’ Crown.
Ett av segervapnen var Father Patrick – enligt Takter själv den bästa häst han tränat.

 

image-11
Lördagen var en stor finaldag over there i storloppsserien Breeders’ Crown på banan Pocono Downs. Jimmy Takter, som blev tränare i USA i början av 1980-talet, dominerade med tre segrar.
Bob McIntoshs segersamlande passerades och Takter har efter tävlingsdagen 17 förstaplatser i Breeders’ Crown.
Father Patrick var som väntat överlägsen i de tvååriga hingstarna och valackernas final med cirka 1,6 miljoner kronor till vinnaren.
Hästen innehar världsrekordet (1.09,7) för de tvååriga travarna på tusenmetersbana sedan förra veckans uttagningslopp. Takters bäste genom tiderna.
– Allt han har gjort har varit fantastiskt. Han är en på miljonen och hästen jag väntat på. En helt underbar varelse, sa Jimmy Takter.
Yannick Gingras körde till ledningen direkt och Father Patrick behövde inte visa allt för att vinna på tiden 1.10,8 över 1 609 meter.
Tio segrar på elva starter har det blivit för stjärnan. Enda förlusten för Father Patrick är den mot Jim Oscarssons Nuncio tidigare under säsongen.
Nuncio har i sin tur fyra andraplatser bakom Father Patrick under året. Jim Oscarssons häst avslutade fint till andraplatsen för John Campbell, värd cirka 800 000 kronor i hästens sista start i USA innan flytten till Sverige.

Trippel till Takter
Jim Oscarsson körde för sin del galopp med Aperfectyankee i de treåriga hingstar och valackernas final där Chuck Sylvesters Spider Blue Chip gick segrande ur striden.
Annars var det Jimmy Takters dag. Det blev tre segrar i Breeders’ Crown för svensken som flyttade till USA för snart 30 år sedan. Förutom Father Patricks seger vann Uffizi Hanover loppet för de tvååriga passgångarna och Shake It Cerry finalen för de tvååriga travarstona.
Shake It Cerry tog hem Merrie Annabelle i juli och var överlägsen i lördagens final med cirka 1,6 miljoner kronor i förstapris. Segertiden 1.10,7. Ron Pierce satt i sulkyn.

Ännu en blågul seger
Fjolårets Hambletonian-vinnare Market Share tog hem de äldre hingstar och valackernas final. Linda Toscanos häst vann knappt före Mister Herbie. Segertiden 1.09,0 över 1 609 meter.
Ännu en stor svensk framgång kunde noteras. Maven kunde lekande lätt ta hem Breeders’ Crown för äldre ston efter en resa utvändigt ledaren. Segerpremien var cirka 1,6 miljoner kronor och tiden i mål 1.10,0.
Det fyraåriga stoet, tränad av Jonas Czernyson, har nu 25 förstaplatser på 39 starter.
I fredagsnumret av Travronden intervjuades Jonas Czernyson om att det kanske blir Elitloppet 2014 för Maven.
– Vi har fått frågan av Solvalla och börjat prata lite grand om det. Ingenting är bestämt ännu men det skulle verkligen vara roligt att åka hem till Sverige och tävla med henne, sa Jonas Czernyson till Travronden.

Mikael Wikner

Föregående artikelV75 Romme
Nästa artikelFem tippar V75 Jägersro 26 oktober 2013

Comments are closed.