Tänk om Piraten inte varit Valack

140

on track piraten frankrike

Skämtsamt kallad världens bästa häst av sin tränare.
Men räkna inte med On Track Piraten i Prix d’Amerique.
Sexåringen är nämligen valack – han får inte vara med.
– Synd på det stora loppet men det är bara att acceptera att det är så, säger Rättvikstränaren Hans R Strömberg.

Det finns hästar som imponerar och sedan finns det hästar som verkligen imponerar.
On Track Piraten är en sådan. Travaren från Rättvik svarade för en mäktig uppvisning i
C.L. Müllers Memorial på Jägersro förra helgen och nu planeras det för några lopp i Paris i vinter.
Hans R Strömberg kallade On Track Piraten för världens bästa häst efter segern i Malmö.
Uttalandet var givetvis ett utslag av eufori – men det kan mycket väl vara så att sexåringen med sju miljoner kronor intjänat kan vara världens bäste just nu.
– Nu när Maharajah är några lopp från den verkliga formen måste man väl kunna säga att Piraten är bäst i Sverige, i alla fall för stunden, säger Hans R Strömberg.

Inget spikat
I vintras var On Track Piraten med i det stora dan före dan-loppet Prix du Luxembourg i Paris under helgen med Prix d’Amerique. Joseph Verbeeck körde ganska friskt i ledningen och satsningen räckte bara till en sjätteplats för svenskhästen.
Det kan bli en start i Prix du Luxembourg också den här vintern. Hans R Strömberg har även ytterligare ett par andra franska lopp i tankarna.
– Vi har inte spikat något efter guldfinalen här hemma i Sverige 15 november. Men preliminärt kan det bli en start i Prix du Luxembourg i slutet av januari och ytterligare något lopp till där nere efter det. Vi avvaktar dock och ser hur hästen mår.
– Han är bättre i år och har blivit starkare och jämnare. Det är alldeles fantastiskt hur fin han är. Om det ska bli Frankrike i vinter kommer vi att ha en bättre planering. I vintras kom han ner alldeles för sent och det blev lite för kort om tid att hinna återhämta sig för honom. Då kom vi ner på onsdagen och loppet var på lördagen – det blev helt enkelt lite för tätt, säger Hans R Strömberg.

Bråkig som hingst
Dagen efter Rättvikshästens sjätteplats gick Maharajah segrande ur striden i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique.
Med den utvecklingen On Track Piraten haft i år hade hästen varit självskriven i det stora loppet. Allt faller på att han är valack och utestängd från den drabbningen.
On Track Piraten kördes in på Estland som unghäst och var svår att hantera i starten.
– Han var i Estland innan jag fick honom på hösten som tvååring och var tydligen väldigt bråkig som hingst och kastrerades därför.
Hans R Strömberg menar att för honom som travtränare och för ägarna var det perfekt med en lugnare och mera lätthanterlig häst.
– Med valacker slipper man dessutom överträningssymptom nästan helt, ja hästarna får en jämnare kurva helt enkelt. Men tänker man på Prix d’Amerique så hade det så klart varit jätteskoj att vara med där. Men det är bara att acceptera att det är så.
Såg du Maharajahas comeback i onsdags på Solvalla?
– Ja, han såg jättefin ut.
Men hur det än går ser det ut som om ni inte kommer att stöta på Stefan Hultmans stjärna i vinter. Synd?
– Nej, det tycker jag inte. Det är väl bra att vi slipper möta bra hästar! säger Hans R Strömberg med ett skratt.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.