Timo Nurmos inför Axevalla Lördag

40

nurmos v75 2015

Timo Nurmos tog nyligen sin 2000:e tränarseger med sin svenska licens.
Han har lyckats med bedriften på bara 13,5 år och 1100 av segrarna är tagna på Solvalla.
– Det är otroligt stort. Jag började från noll när jag kom till Sverige, säger Timo Nurmos och avslöjar sin bästa chans på V75.

Att Timo Nurmos för några veckor sedan tog sin 2000:e seger med sin svenska tränarlicens har gått obemärkt förbi. Hästen som fixade jubiléet var Global Rebellion på Solvalla. Faktum är att han redan förra sommaren tog seger nummer 1000 bara på Solvalla, vilket heller inte har uppmärksammats. Innan Nurmos kom till Sverige och tog ut sin svenska tränarlicens var han mycket framgångsrik i Finland i många år där han vunnit massor av stora lopp. Att han nu har nått den här milstolpen i Sverige är han mycket stolt över.
– Jag visste inte om det förrän min kompis Bosse Hjertsson, som nu är pensionär men som jobbat på ST i många år, berättade det för mig. Han jobbar extra på ST nu under semestern och talade om det för mig i söndags, säger Timo Nurmos.
– Jag tycker det är stort att ta tvåtusen segrar på bara 13,5 år. Otroligt mycket när man tänker efter. Det blir 150 segrar per år i genomsnitt. Bara på Solvalla har det blivit 1114 segrar och det blir i snitt 83 per år. När jag kom till Sverige så började jag från noll och hade inga svenska hästägare alls.

Vilka är höjdpunkterna av alla stora segrar du vunnit under den här tiden?
– Det finns självklart många roliga minnen. Vi har vunnit sex derbyn, två i Sverige och fyra i Finland. Vi har även vunnit sex kriterium, fyra svenska och två finska. Jag tror att vi har sex segrar i E3 och totalt tio Breeders Crown, både i Sverige och i Finland. Sedan har vi vunnit Oaks, Stochampionatet, Stoderbyt, Solvalla Grand Prix och många V75-segrar.
– Men det som kanske är störst av allt är när jag blev Årets Tränare i Sverige. Det var jag mycket stolt över. Även när jag har blivit champion på Solvalla flera gånger, för man ska veta att det inte är lätt att vinna ett enda travlopp.

”Fantastiskt fint på Jordanstorp”
I våras lämnade Timo Nurmos Fituna för en ny träningsanläggning. Numera är det Jordanstorp Säteri som är den stora basen för hästarna. En av Sveriges finaste träningscamper har Nurmos tidigare uttalat att han tycker att det är. På Jordanstorp finns det 94 boxar och sedan förfogar Nurmos även 20 boxplatser på Taxinge där det främst står unghästar.
– Det är fantastiskt fint på Jordanstorp och vi trivs mycket bra allihop, hästarna och personalen. Jag har länge haft i tankarna sedan jag var här och tittade första gången för flera år sedan att kanske man skulle flytta hit någon gång om jag fick chansen. Så när det nu dök upp var det inget att tveka på.
– Här finns rakbana, rundbana, 1100 meters backe, skogsslingor, gott om hagar och även en sandbana sedan två veckor tillbaka. Vi har 114 hästar i träning för dagen och det är fullt, säger Timo Nurmos.

”Vinner när som helst – bästa chansen”
På lördag lastar Solvallatränaren fem hästar till Axevalla och på förhand ser det intressant ut för flera av dem på V75. Så här kommenterar Nurmos sina chanser.
– Coldtown (V75-7) är bästa chansen. Han har gått mycket bra varje gång och titta vilka spår han har haft på slutet. Både på Solvalla och senast i Halmstad kom han omöjligt till. Han sprang 1.10,9 senast. Hästen låg sist i början av upploppet men gick med full fart över mål. Kusken fick korrigera honom lite på upploppet och ta upp lite men var bara ett par längder efter vinnaren i mål. Han har haft krafter kvar båda gångerna och inte hunnit springa sig trött. Det är inte hästens fel utan startspårens.
– Han är mycket fint i ordning och jag körde honom precis i ett jobb i dag (torsdag) och han var laddad. Nu har han äntligen ett perfekt läge och han är mycket snabb ut. Man kan öppna jättesnabbt med honom och sedan ta upp och köra långsamt för han pullar ingenting. Han är väldigt reglerbar. Det blir barfota runt om och huvudlaget bestäms efter värmningen. Normalt går han med helstängt huvudlag. Jag tror att han vinner när som helst.

Första barfota runt om nu
Vad säger du om dina övriga V75-hästar?
– Only One Winner (V75-1) var fin i comebacken och vann med krafter kvar. Normalt så går han mycket framåt med loppet i kroppen. Nu är motståndet mycket tuffare än senast men läget är perfekt och han är snabb ut. Han går barfota runt om igen.
– Bear Glide (V75-2) blev det helt fel lopp för senast. Det blev för tufft. Hon måste smyga med i ryggar för då går hon bra till slut. Precis som näst senast då hon spurtade mycket bra. Hästen har fin form men det blir kanske svårt att vinna. Fast får hon rätt lopp är nog inte helt borta. Barfota runt om.
– Mellby Viking (V75-3) blev det ett omöjligt lopp för senast som det utvecklade sig. Jag tycker att han gjorde det bra och även innan dess. Han har bra form och känns fin i träningen. Gick bra i Harper Hanovers och vann i Norge där han var missgynnad av att man inte får använda körspö då han är så trög. Nu är det debut i gulddivisionen och dessutom har han spår tolv. Han är även ute över lite kortare distans än på länge. Han har mest startat över tretusen meter. Men blir det hård körning och tufft tempo är det inte omöjligt. Hästen är bra. Erik har kört honom en gång tidigare i derbyt då han gjorde ett kanonlopp innan han galopperade till slut. Han har gått barfota fram på slutet men det är inte omöjligt att det blir barfota runt om nu.
– Verbal Kint (V75-4) är en fin häst som jag gillar. Han hade tränat bra inför debuten för mig senast och vann lätt på 1.15,1 med propparna kvar. Han går normalt framåt ytterligare med det loppet och har känts fin efteråt. Det är en småtrög häst och det passar bra med Björn som kusk. Det enda är att han är mycket hingstig. Han har gått med järnskor men det är inte omöjligt att vi kör barfota runt om nu. Det blir första gången. Antingen utan framskor eller barfota runt om, jag anmäler så i alla fall. Huvudlaget bestäms efter värmningen, säger Timo Nurmos.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.