Timo Nurmos inför Kriteriet och Oaks

165

kriteriet

Han har vunnit Svenskt Travkriterium fem gånger – de senaste tio åren.
Dessutom två segrar i det finska Kriteriet.
På söndag heter Timo Nurmos främsta vapen Global Trustworthy som är obesegrad i fem starter.
– Han är lika bra som mina bästa kriterievinnare, säger Nurmos.

Solvalla-tränaren är specialist på att plocka fram vinnare i Kriteriet och i Derbyt. Nyligen tog han sin sjunde derbyseger (fyra i Finland och tre i Sverige) när Ready Express vann på Jägersro.
Ännu mer imponerande är sviten när det gäller kriterievinnare som är tränade av Timo Nurmos. På de tio senaste åren har Marquis de Pommeau (2006), Sahara Dynamite (2007), Red Hot Dynamite (2009), Chelsea Boko (2012) och Readly Express (2015) vunnit det största loppet för sveriges treåriga travhästar. Nurmos har dessutom vunnit Kriteriet i Finland två gånger. Frågan är hur det är möjligt att upprepa den här sanslösa bedriften. I en längre intervju förklarar Timo Nurmos varför han siktar lite extra mot just de här loppen och varför han är så framgångsrik.

Intervjuas under löprundan
När intervjuen påbörjas håller Nurmos som bäst på att snöra på sig löparskorna. Timo löptränar flera gånger i veckan och den vältränade finländaren har inga problem med att utförligt besvara frågorna samtidigt som han tar sig an motionsspåren i skogen i Lida i Tullinge, söder om Stockholm.
– Om man är människa och idrottare så siktar man självklart mot OS eller VM som är det absolut största man kan vinna. Man kan jämföra det lite med de största loppen inom travet. För mig är Kriteriet, Derbyt och Elitloppet de överlägset största loppen i Sverige. Det är också de loppen jag helst vill vinna, säger Timo Nurmos.
– Sedan finns det självklart lopp som Prix d’Amerique som fransmännen tycker är det största och Hambletonian som de i USA tycker är störst. Men för mig är Hambletonian inte lika stort som Kriteriet. Jag har varit där några gånger och inte fått någon riktigt bra känsla. Men de har också ett annat system där. De har exempelvis inget Derby.
– Det finns självklart många flera stora lopp som Åby Stora Pris och V75 med mera men det är inte samma känsla och stämning som Kriteriet, Derbyt och Elitloppet. De tre loppen är otroligt stora. Tycker jag i alla fall.

”Måste få hästen att lita på dig”

Men hur bär man sig åt för att träna fram fem kriterievinnare i Sverige inom tio års tid? Hur är det möjligt?
– Ja, det är otroligt när man tänker efter. Om man ska försöka göra om det och blickar tio år framåt. Det är inte lätt att vinna fem gånger till, säger Timo med ett skratt.
– Det ligger massor av hårt arbete bakom och massor av funderingar hur man ska göra i olika lägen. Man måste göra rätt saker i rätt lägen. Att träna unghästar är inte detsamma som att träna äldre hästar. Här måste man vara lärare och väldigt lyhörd. Det är helt annorlunda och man måste göra ändringar hela tiden. Det är ständigt en avvägning om man ska göra si eller så.
– Man börjar från noll med hästen och det är inte bara att träna. Det är mycket viktigt att man får hästen att lita på dig. Att man talar samma språk med varandra. Du måste visa vem som bestämmer men du måste samtidigt vara snäll, det är viktigt. Då bjuder hästen tillbaka till tränaren. Det är precis samma om man har en hund. Om inte hunden litar på husse då blir det aldrig något bra par.

”Rätt beslut i rätt lägen”
Timo Nurmos redogjorde i en intervju inför derbyt i år att han kanske inte alltid haft de bästa hästarna när han har vunnit de största loppen. Men han har gjort de rätta sakerna i rätt lägen, som han uttryckte det. Han vidareutvecklar det under joggingrundan.
– Det är inte alltid du behöver ha den bästa hästen. Men du kan vinna ändå om du har hästen i ordning, den vill springa och är fräsch och fin, och att du har gjort de rätta sakerna och tagit de rätta besluten.
– När man bygger ett hus så bygger man först grunden. Det är samma med unghästar. Ett hus faller om du börjar med taket eller med väggarna. Om du inte har gjort grunden bra med hästarna så faller även hästen, menar Nurmos.
– Hästarna pratar ingenting men du måste lära dig så att hästen förstår dig och att du förstår hästen. Sedan när man kör och tränar unghästar så måste du känna att nu är det rätt tillfälle att göra någon förändring eller gå framåt i träningen. Du måste läsa av den och ha det i din ryggrad att nu är det dags att gå framåt, kanske ändra något i träningen, utrustningen, foder eller allt möjligt. Man går fram steg för steg med unghästarna och tränaren tar beslutet när det är dags för nästa steg. Om man gör det steget för tidigt eller för sent är det inte bra.

”Är man snäll får man det tillbaka”
Timo Nurmos poängterar vikten av att inte stressa unghästarna eller tvinga dem till någonting. De måste få utvecklas i sin egen takt vilket såklart är väldigt olika för olika individer. Han är också mycket sparsam med att behandla unghästar.
– Jag behandlar aldrig tvååringar. Ytterst sällan. Jag använder heller aldrig något blister. Om det är en harhas eller ett överben är det en annan sak, men jag gör sällan ledbehandlingar. Unghästarna växer mycket och det är fel att säga att man då måste behandla dem. Då gäller det att stanna upp i träningen istället.
– Precis som med barn så måste man vara noggrann hela tiden och se vad som händer. Ett litet barn får ont i halsen eller öroninflammation på dagis och det är samma med unghästarna. Det är mycket viktigt att läsa av hästen hur de uppträder och hur de växer och vad som händer i kroppen på dem. Man måste veta om man ska träna eller inte träna under en sådan period.
– Men som jag sa innan, jag är alltid jättesnäll mot unghästarna och jagar dem aldrig eller tvingar dem att springa. Är man snäll får man tillbaka det senare. Det är mitt motto med hästarna, säger Timo Nurmos.

Vad får du för känsla i kroppen när du lyckas ta en unghäst hela vägen och vinna ett av de största loppen? Efter derbysegern med Readly Express såg du ut att vara lite extra berörd?
– Man måste få den känslan, att det är så nervöst att man nästan mår illa inför loppen. Det ska vara så inför de största loppen. Man känner att man har gjort ett riktigt bra jobb och just i det läget kan man inte göra så mycket mer. När man då lyckas så är det en känsla av att man drunknar på botten och när hästen vinner så lyfter någon upp dig ur vattnet och du får ett riktigt lyckorus i kroppen.

”Samma kloka ögon som Readly Express”
På söndag körs årets upplaga av Svenskt Travkriterium med två miljoner kronor i förstapris. Men eftersom samtliga hästar är anmälda till premiechansen utgår dubbla prispengarna i både Kriteriet och i Oaks. Timo Nurmos har tre hästar inkvalade till de två stora finalerna. Global Trustworthy och Antonio Trot i Kriteriet och Bugatti Brick i Svenskt TravOaks. Lite kuriosa i sammanhanget är att Nurmos köpte endast två hästar på kriterieauktionen för två år sedan. Dessa var just Antonio Trot och Bugatti Brick. De kostade 100 000 kronor respektive 180 000 kronor och är nu båda med i de största treåringsloppen. När det gäller Global Trustworthy så valde Nurmos ut honom redan som årsföl hos uppfödaren Global Farm.
– Jag tyckte att det var en fin individ. Jag gillade hästen och han hade lite samma blick som Readly Express, kloka och bra ögon. Han var lugn och hade en mycket fin exteriör och fin härstamning.
– Annars är han en lite annan typ av Readly Express. Han är en större och högre häst men ändå en lätt och jättefin typ. Han har fina bakmuskler och ett fint kors. Jag kände direkt första gången jag körde hästen att han var något extra, säger Timo.

”Har behövt tid – är otroligt bra”
Global Trustworthy har varit lovande hela tiden men har behövt tid på sig. Han gjorde inte sin första start förrän den 12 juli i år och vann direkt. Sedan har det blivit ytterligare fyra segrar och han är alltjämt obesegrad.
– Det har varit en lovande häst hela tiden sedan första gången jag körde honom. Men han har vuxit mycket hela livet och har tagits lugnt. Han har aldrig haft några stora bekymmer och är inte behandlad många gånger. Hästen har fått den tid han har behövt utan behandlingar. När hästarna växer måste man ändra lite på träningen och inte bara behandla direkt, menar Nurmos.
– Han är långt ifrån någon färdig häst men det är roligt att han har varit så otroligt bra. Man ser att kroppen är långt ifrån färdig.
Vilka är hästens främsta egenskaper?
– Han är snabb, han har varit lugn och han är otroligt stark. Sedan är han effektiv i sin aktion. När du sitter i vagnen och kör exempelvis 1.25 så tror du att det går 1.35 eller 1.40. När man tittar på klockan så upptäcker man att, jäklar, det här går mycket snabbare än vad man tror.

”Blir urryckare nu – och kanske första barfota”
Global Trustworthy vann sitt uttagningslopp till Kriteriet enkelt från ledningen efter en snabb avslutning. I söndagens final har han spår tre bakom bilen och körs som vanligt av Jorma Kontio.
– Global Trustworthy var mycket bra i försöket. Han bara flög till ledningen och vann lätt med krafter kvar. Det var en snabb öppning och sedan fick han lugna ner det hela och han gick en snabb avslutning. Han gick med fast huva då men på söndag blir det urryckare för första gången. Vi har testat att rycka propparna i jobb och det blev bra effekt.
– Balansen har jag inte bestämt ännu. Han har gått med järnskor och boots i de två senaste loppen. Det kan bli samma eller så blir det barfota runt om. Jag funderar på det under veckan och bestämmer det senare. Jag får känna lite hur det känns i ryggraden vilken balans det blir. Om en häst springer med järnskor och sedan barfota så är det som att du springer med gummistövlar och sedan börjar du springa med joggingskor, förklarar Nurmos.

”Har gått framåt – ännu bättre nu”
Solvalla-tränaren hymlar inte med att han är optimistisk inför finalen och fortsätter att strö superlativer över sin topphäst.
– Han är en av de bättre jag har haft med i Kriteriet. Sedan om han vinner på söndag är en annan sak. Det är små saker som avgör. Han har aldrig torskat men har heller aldrig mött de bästa hästarna även om det var ett tufft försök. För tre starter sedan när han vann i Örebro så slog han Grant Boko från dödens trots att de öppnade 1.08 första halvvarvet.
– Nu är det ett helt annat lopp. Det är många fina hästar med men jag är nöjd med min häst och mycket nöjd med hur han har känts efteråt. Han går mycket framåt med det loppet som han fick i försöket. Han hade inte startat på tre veckor innan och fick lite mer rutin. Allt har gått som planerat och det ska bli kul och spännande.

Antonio Trot under utveckling
Timo Nurmos har som sagt ytterligare en häst med i Kriteriet och det är Antonio Trot som gick en mycket bra avslutning i vida spår fram till andraplatsen i försöket. Nu har han spår åtta bakom bilen och körs av Peter Untersteiner.
– Antonio Trot är en fin häst också som är under utveckling. Han har varit mer barnslig och spänd och därför fått starta lite mer och behövt mer rutin. I försöket fick han gå på i tredje- och fjärdespår sista sexhundra metrarna och gick otroligt bra in i mål efter lite trafikproblem. Det var någon som galopperade framför honom och han blev lite störd så det var mycket starkt att bli tvåa. Han gick barfota runt om senast och det blir samma balans igen, säger Nurmos.

”Glöm inte Bugatti Brick”
I Svenskt TravOaks har han Buggati Brick till start från spår åtta. Hon var tvåa i försöket efter att ha snabbstartat till ledningen men sedan släppt täten och hängt med bra till andraplatsen.

– Bugatti Brick är en mycket fin häst som har fått snälla lopp hela karriären. Hon var fin i kvalet och det var första gången barfota runt om då och det blir samma igen. Hon har alltid varit en mycket trög häst både i lopp och i träning. Men det är en mycket speedig häst som är väldigt snabb från start. Jag gillar henne och hon är under stark utveckling nu.
– Hon har tränat mycket bra och man känner i jobben efter försöket att hon bara har gått framåt. Det märks att hon har tänt till lite och jag tror att det här är perfekt med täta starter. Trots spår åtta ska man inte glömma henne. Jag har inte bestämt vilket huvudlag det blir ännu. Hon gick med helstängt senast men det kanske blir norskt huvudlag nu, säger Nurmos samtidigt som han precis är klar med dagens löprunda i skogen där ytterligare en mil är avklarad.

Föregående artikelGalen uppvisning – vinner på supertid
Nästa artikelTV4-profilernas bästa tips till V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.