Timo Nurmos startar sju hästar i V75-finalerna

148

Timo Nurmos sju hästar i V75-finalerna

Han toppar alla tränarligor i stor stil.
På V75 vinner stallet dubbelt så ofta som någon annan.
På lördagen startar Timo Nurmos sju hästar i V75-finalerna.
– Global Trust är bästa chansen, säger Sveriges tränardominant.

I fjol hade han sitt bästa år som travtränare med över 40 miljoner intjänat.
Men trots rekordsiffror fick Timo Nurmos ge sig i striden om det allsvenska tränarchampionatet mot Daniel Redén.
Men 2019 har man dominerat den svenska travscenen då stallet dragit in överlägset mest pengar, vunnit flest lopp och även varit lördagarnas kung med åtta segrar i den nyinstiftade Svenska Travligan.
Att Timo Nurmos är huvudpersonen under helgens V75-finaler hemma på Solvalla är tämligen självklart.
Vi fick ett snack med landets hetaste tränare kring stallets sju hästar där 11 Magic Cash är först ut i V75-2.
– En ung häst som fått några lopp i kroppen och nu börjar få lite mer rutin. Jag tycker om hästen, men från det här läget blir det säkert svårt med en så orutinerad häst. Jag är nöjd med hur han känns i träningen, man får inte glömma bort honom helt. Hästen kommer att gå barfota om banan är fin, sedan blir det jänkarvagn, helstängt och urryckare. Senast gick han med öppet huvudlag och fast huva. Vi har haft urryckare på honom förut, men aldrig använt dem, säger Timo Nurmos.
1 Eelis blir mest betrodd av stallets två hästar i V75-3.
– Hästen var fin i Mantorp, även om jag tyckte att han behövde loppet. Vi hade haft lite sämre träningsförhållanden innan. Han borde gå mycket framåt med det loppet. Bra läge igen och det känns i träning att han har gått framåt. Kommer gå barfota, med jänkarvagn och någon typ av skygglappar. Vi värmer och avgör och om det blir norskt eller helstängt, det beror på hur lugn han är. En fin häst under utveckling som gått bra i varje lopp i vinter. Läget är bra.
– 8 Global Undecided har också gått mycket bra hela vintern, men fick ett tufft läge så det blir svårt. Hästen känns fin i träningen, kommer också att gå i jänkarvagn och med helstängt huvudlag. Sedan blir det någon typ av barfotabalans, bak eller runt om, det bestäms efter värmning.

Många förändringar
1 Marvelous (V75-5) kunde inte svara ledningen från samma spår senast, men Nurmos är ändå nöjd med spårlottningen.
– Det är bästa möjliga läge. Senast var banan mycket dålig, innerspåret var tyngre och det är svårt att öppna därifrån på Färjestad. På Solvalla är innerspåret bättre så jag tycker inte att man ska glömma den hästen. Han har varit väldigt fin i träningen i veckan.
– 11 Mellby Club (V75-5) var mycket bra i comebacken. Det är tråkigt läge och lite kort distans för hans del. Jag kommer anmäla honom utan alla skor och med jänkarvagn, sedan blir det någon typ av skygglappar, hel eller halvstängt. Han får hoppas att det blir riktigt tempo.
Allra mest positiva låter tongångarna kring 3 Global Trust (V75-7) som gick med jänkarvagn för första gången senast och nu ska få flera nya förändringar.
– Han har gått med järnskor fast huva och vanlig vagn nästan hela livet. Nu kommer han att tävla barfota bak eller runt om, jag måste få känna på honom i värmningen för att avgöra det. Det är även lite risk för regn, men vi förbereder hästen för att gå utan alla fyra skor och med jänkarvagn. Han har aldrig haft urryckare, men nu har jag tagit fram den hemma och tycker att han är färdig för den. Hästen har alltid varit lite bakrädd så vi har sparat den växeln. Sedan blir det helstängt huvudlag. Läget är bra och jag tycker att han är vår bästa chans på förhand.
– 9 Hawk Cliff (V75-7) är väldigt fint i ordning också. Han har tävlat i tuffa lopp hela vintern och var fin i sista jobbet i veckan. Han kommer att gå optimalt, barfota runt om och med jänkarvagn, informerar Timo Nurmos.

Föregående artikelV75 analys från Janne Jackpot inför finalerna på Solvalla
Nästa artikel18-årige Magnus A Djuse blev på lördagen historisk

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.