Tingsryds Travbana 10 år!

220

tingsryd

Foto: Bernd Blankenburg

Sven-Olof Karlborg, 68 år, har ännu inte gett upp trots att det har rått stiltje på Tingsryds travbana som fyller 10 år.
– Det är bara att få hit publiken. Det ska man kunna göra genom att ge Tingsrydtravet tävlingar av högre klass. Då kan travsporten i Sverige marknadsföra sig genom den här fantastiska skapelsen. Nordens enda milebana!

En milebana är en 1609 meter lång rondell. Banan i Tingsryd verkar vara speciellt bra om man läser vad kuskar och travkrönikörer säger om den. Rätt längd, rätt dosering i kurvorna, skonsam för hästar och helt klart skapad för att hästar ska kunna köra världsrekord här.

Men hästar av den kalibern har aldrig synts till i Tingsryd. Branschen har svikit en av de största satsningarna på travsport i Sverige. Inga tävlingar av rang, inga hästar med kapacitet har släpps till den lilla stora banan i Tingsryd.

Så var det inte tänkt när Sven-Olof Karlborg år 2000 skissade på sin idé med en milebana i Tingsryd. Då såg han och många med honom bara möjligheterna. En milebana skulle ge travsporten framgång och bli en katapult in i framtiden. Många av dessa tankar har grusats.

– Men vi har varit förutseende. Vi skapade en bana med rätt längd, säger Sven-Olof Karlborg med en bitter ton i rösten.
Ty, nu vill travbranschen satsa på längre banor. Det ger nämligen avelshästar chans att trava kanontider, vilket är en merit som man kan sälja på avelsmarknaden.
– På Jägersro finns nu ett förslag att bygga en ny bana som är 1350 meter lång och uppges kosta 27 miljoner kronor.

I tidningen Svensk Travsport säger kuskarna att det behövs längre banor i Sverige för att dagens hästar är alldeles för bra och för snabba för de befintliga tusenmetersbanorna. Ingen pratar om att det redan finns en milebana i Tingsryd som är 1609 meter lång.

Sven-Olof Karlborg tycker att det är fel att branschen satsar enbart på de tre storbanorna, Solvalla, Jägersro och Åby. Han tycker också att det är fel att branschen svikit Tingsrydtravet. Det gäller framförallt Svensk Travsport och spelbolaget ATG.

Det är spelbolaget som borde se till att hästnäringens inkomster fördelas mera rättvis över landet.
– Det skulle behövas en annan fördelning av ATG:s spelintäkter där de mindre banorna inte längre missgynnades. Så som jag ser det skulle det innebära en utveckling för svensk hästnäring. Den har en framtid på stadsnära landsbygd med goda förutsättningar till utveckling, säger Sven-Olof Karlborg som i egenskap av lokal Folkpartiledare i Tingsryd skrivit en motion till sitt länsförbund i den andan.

En rättvisare fördelning av både pengar och speldagar skulle också betyda en framtid för travbanan i Tingsryd.
– Tingsrydtravet har potential som ingen annan bana i landet. Kan vi bara uppmärksamma Stockholmarna på detta då är jag hoppfull för framtiden, säger Sven-Olof Karlborg och syftar på styrelserna för Svensk Travsport och ATG.

Källa: www.smp.se

Föregående artikelComeback i Juli för Viola Silas
Nästa artikelGratis Travtips och Travnyheter på DIN blogg!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.