Tjacko Zaz och Campbell i Elitloppet 2017?

211

Tjacko Zaz och Campbell i Elitloppet 2017

Tjacko Zaz gjorde en heroisk insats när han vann på 1.09,5 i årsdebuten.
Tränaren Timo Nurmos hoppas på en inbjudan till Elitloppet – och avslöjar vilken kusk han vill ha i så fall.
– Jag vill att John Campbell kör. Det skulle passa perfekt, säger Nurmos.

Femårige Tjacko Zaz gjorde ett enastående lopp i slutet av april när han vann V75 på Åby för Björn Goop. Trots en stenhård inledning, med 1.06 de första femhundra metrarna, så gled han bara undan till en lätt seger. Han travade 1.09,5 i årsdebuten och efteråt var det många som tyckte att hästen skulle få en plats i Elitloppet. Segertiden är den snabbaste tiden i år i Europa på en tusenmeters bana och det kan även vara den snabbaste tiden i världen i år på en tusenmeters bana. Det var hästens femte raka seger och han är nu klar för finalen i Silverdivisionen under elitloppshelgen. Men Timo Nurmos och ägarna vill hellre vara med i Elitloppet.
– Vi vill gärna vara med, självklart. Hästen är bara fem år och det är inte normalt att springa 1.09,5 i en årsdebut på det sättet som han gjorde. Det är ingen som vet hur bra han är. Han fick inbjudan till både Copenhagen Cup och guldloppet i Gävle men jag tackade nej. Jag siktar mot elitloppshelgen istället, säger Timo Nurmos.
– Man ska också tänka på att han inte fick något optimalt lopp i årsdebuten. Han sprang i andraspår i första kurvan och öppnade 1.06 första halvvarvet. Åby är heller inte sveriges snabbaste bana.
– Han känns mycket bra efteråt i träningen och har tagit loppet fint. Han är pigg och glad och tycker att livet leker.

”Det vore roligt med Campbell”
Timo Nurmos har inte hört något ännu från Solvallas sportchef Markus Myron om Elitloppet. Det återstår fortfarande några platser att fylla och om hästen får en inbjudan så har Nurmos ett önskemål om vem som ska köra.
– Om vi blir inbjudna kommer jag att fråga John Campbell om han vill köra honom. Det vore roligt och jag tror att hästen skulle passa perfekt till Campbell. Björn Goop är ju upptagen med Timoko och Cruzado Dela Noche, säger Nurmos.

”Kommer att vinna något stort lopp i år”
Solvalla-tränaren säger vidare att om det inte blir Elitloppet så lär det bli andra stora lopp framöver för Tjacko Zaz.
– Han är bara fem år och utvecklas hela tiden. Han har gått mycket framåt mot i fjol och det var överraskande att han sprang så fort i årsdebuten. Hästen hade mest gått styrketräning innan och ett jobb efter 1.20 som snabbast. Han är inget träningslejon och man kan inte köra så fort i jobben med honom så han var inte toppad inför det loppet. Han bara leker när man tränar hemma.
– Om det inte blir några bakslag så kommer han att vinna något stort lopp i år. Som sagt, ingen vet hur bra hästen är och vi har inte sett botten i honom än. Han är riktigt stark och blir aldrig trött i jobben.
– Det är en väldigt trevlig häst att hålla på med och han är otroligt fin att köra. På en skala från ett till tio så är han tio på allt. Han trivs otroligt bra i livet, säger Timo Nurmos.

Följande hästar är klara för Elitloppet 2017:
Häst (tränare)
Bold Eagle (Sebastien Guarato)
Cruzado dela Noche (Stefan Melander)
Dante Boko (Lutfi Kolgjini)
D.D´s Hitman (Petri Puro)
Elian Web (Katja Melkko)
Propulsion (Daniel Redén)
Resolve (Åke Svanstedt)
Spring Erom (Dan Widegren)
Timoko (Richard Westerink)
Up and Quick (Franck Leblanc)