Tjomsland stekhet inför V75 Dannero

42

tjomsland stekhet dannero

Öystein Tjomsland är glödhet inför sin satsning i Sverige där han i september öppnar en filial.
I fredags vann han Derbystoet i imponerande stil med Patsi och lika överlägsen var Tekno Odin i ett annat storlopp.
På lördag har den norske travtränaren förhandsfavoriten i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero.
– Tangen Piril håller toppnivå. Han är med och kämpar om segern, säger Öystein Tjomsland som även kan ta hem Kriteriestoet.

Öystein Tjomsland är en av Norges mest framgångsrika kallblodstränare och har tagit drygt 1500 segrar till stallet. I år har det gått riktigt bra för Tjomsland som ligger topp tre i den norska tränarligan. Det har blivit drygt 60 segrar hittills och segerprocenten är imponerande 30 procent.
– Vi har gjort en bra säsong och hästarna håller riktigt fin form för dagen. Det passar bra att vi har haft framgångar i Sverige när vi snart öppnar vår filial, säger Öystein Tjomsland.
Den 20 september är det officiella datumet då filialen på Wolmsta gård i Njurunda tas i bruk. De två stallen som han kommer att hyra är samma som Svante Båth hade tidigare. Men redan nu finns ett antal hästar på plats och Tjomsland har knutit till sig Jimmy Jonsson, som tidigare var mångårig försteman i Robert Berghs stall.
– Tanken är att ha mellan 20 och 30 hästar på Wolmsta och de platserna hoppas jag att vi kan fylla. Det står några hästar där redan nu som Jimmy Jonsson sköter. Den 20 september sätter vi igång för fullt och min bror kommer även att vara där och jobba med verksamheten, berättar Tjomsland.

Bra intresse från svenska hästägare
Öystein Tjomsland håller annars till på Sörlandet vid Kristiansand i södra Norge där han har 55 hästar i träning. Fördelningen mellan varm- och kallblod är 50/50.
– Det har redan hört av sig fyra, fem nya svenska hästägare som vill lämna hästar i träning och det tycker jag är väldigt positivt. Sedan får vi se hur stort det blir, menar Tjomsland.
Han har de senaste åren letat efter att ha en filial i Sverige och när det blev stallar ledigt på Wolmsta gård tvekade han inte.
– Vi har tävlat mer i Sverige de senaste åren och prispengarna är bra. Det är nästan 100 mil från vår träningscamp i Norge så det blir långa resor för hästarna. Nu kan vi placera hästarna där de har bäst förtjänstmöjligheter och det är bra både för hästarna och för kunderna. Wolmsta är ett jättefint stället att träna hästar på.
– Målsättningen är att få fler svenska hästägare och det har som sagt börjat bra med flera som är intresserade och som även vill köpa nya hästar. Sedan får vi se hur jag själv kommer att lägga upp det var jag kommer att vara och jobba. Hur ofta jag är i Sverige och i Norge. Det får ge sig men det kommer nog att bli en del catchdrivers på starthästarna som står i Wolmsta, säger Öystein Tjomsland.

Inte bara Tekno Odin – vann Derbystoet överlägset med Patsi
För den svenska publiken är han bland annat mest känd som tränare till kallblodsfenomenet Tekno Odin. Världsstjärnan travade nytt världsrekord i maj med tiden 1.20,2 över 1680 meter med voltstart i Norge. Så sent som i fredags vann han ett nytt större lopp, denna gång i Östersund, där han tog 47:e segern i 72:a starten och tjänade ytterligare 150 000 kronor.
– Tekno Odin är en fantastisk häst och det är få förunnat att få träna en sådan individ. Han vann överlägset i fredags och ska starta på Bergsåker under tisdagen. Han har ett otroligt psyke, är bara sju år och närmar sig med stormsteg åtta miljoner insprunget, säger Tjomsland.
Norrmannen gjorde ytterligare fin reklam för sin rörelse och sin sverigesatsning i fredags då han även vann Derbystoet i Östersund med Patsi i överlägsen stil.
– Hon var väldigt bra och det var kul att vi lyckades att pricka in toppformen till ett så stort lopp. Det är en väldigt bra häst med en spännande framtid, säger Tjomsland.

”Tangen Piril kan vinna Kriteriet”
På lördag är det V75 på Dannero och ett av huvudnumren är Kallblodskriteriet med 600 000 kronor i förstapris. Öystein Tjomsland kan spä på sin fina reklam ytterligare eftersom han tränar en av förhandsfavoriterna i Tangen Piril. Det är en treårig hingst som har tagit sex segrar på sju starter och han vann sitt uttagningslopp överlägset i imponerande stil.
– Tangen Piril (V75-2) har visat mycket hög kapacitet hela tiden. Hästen är väldigt spänstig i steget, har ett långt trav och lägger mycket mark under sig. Han är stark och snabb och egentligen komplett. Det är en häst som håller en hög nivå och det är han och Galileo som har dominerat i Norge i år.
– Nu fick vi spår utvändigt om Galileo. Det kan bli tufft eftersom Galileo är startsnabb men det är även Tangen Piril. Och Tangen Piril har tidigare slagit Galileo från dödens så han kommer att vara med och kämpa om segern. Det kan bli en fin duell, hästarna har slagit varandra i Norge tidigare. Min häst vann med gott om krafter kvar senast och är väldigt ärlig och svarar när han får häst vid sidan. Han kan vinna även om han hamnar i dödens.

”Glöm inte Tangen Loke – utvecklats enormt”

Men du har även med Tangen Loke som är obesegrad efter tre raka segrar och som även han var överlägsen i uttagningsloppet. Chanserna där?
– Man ska inte glömma bort Tangen Loke heller. Det är en väldigt fin treåring som har utvecklats enormt i sommar. Han är kvick i benen och har gått jättefort sista tusen metrarna i loppen. Han har gjort precis allt jag har begärt av honom. Det ska bli spännande att se när han nu får möte lite tuffare hästar. Han är snabb ut och det är inte omöjligt att han tar ledningen. Han har även en bra kusk i Ulf Ohlsson och är absolut inte borta, varnar Öystein Tjomsland som även meddelar att det inte blir några ändringar på någon av hästarna.
Utanför V75-spelet på lördag kan Öystein Tjomsland även vinna Kriteriestoet med 350 000 kronor i förstapris. Där sitter han upp bakom egentränade Aase som är obesegrad i tre raka och han har även med Jega Bottega.
– Aase vann lätt senast i sitt uttagningslopp och kommer att vara med och kämpa om segern. Jega Bottega är främst en platschans, säger Tjomsland.
Snacka om att norrmannen är het inför sin satsning i Sverige.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.