Tomas Malmqvists Backfire bäst i Breeders Crown

64

image-12

– Där satt den, gumman. Tomas Malmqvist med sin Backfire. Segern i finalen för de fyraåriga stona i Breeders’ Crown var värd 800 000 kronor. Foto av LARS JAKOBSSON

Tomas Malmqvist har en drottning i stallet.
För efter de fyraåriga stonas final i Breeders’ Crown är det väl nästan Backfire som ska räknas som årgångens bästa dam?
Efter den finaltäta söndagen i Eskilstuna kunde Jägersrotränaren lägga ytterligare en storseger på högen efter ett mycket framgångsrikt 2014.

Söndagen i Eskilstuna var vikt för elitserien för landets yngre travare. Fyra finaler kördes för tre- och fyraåriga hästar i unghästserien Breeders’ Crown med 800 000 kronor i förstapris i vart och ett av loppen.
I finalen för de fyraåriga stona slog stenhårda Backfire till igen. I säsongens elfte timme vann märren från Tomas Malmqvists stall i Trelleborg ännu en klassisk seger.
I våras blev det seger för Backfire i Drottning Silvias Pokal på Åby. I finalen av Stochampionatet i somras hann skånskan inte fram till en bortflyende Neona Princess.
Backfire fick nöja sig med andraplatsen bakom kulldrottningen Neona Princess den gången.
I Eskilstuna på söndagen var förhållandet omvänt.

Rykande upplopp
Backfire fick gå från positionen sista häst i tolvhästarsfätet och tuggade i spåren sista varvet för körande Johnny Takter.
300 kvar vek Takter ut i fjärde-femtespår med stoet som kunde ta sig samman och hinna fram precis på linjen.
– Hon är komplett, tål att träna och tävla – och kontinuiteten gör mycket. I fjol var hon med i alla finaler och blev tvåa och trea några gånger. Även i år har hon fått ställa upp i alla de stora loppen, och vann nu sin andra final, sa Tomas Malmqvist om hästen som ägs av Linné Trav AB i Malmö.
Johnny Takter om insatsen:
– Det var ett vettigt tempo för oss som satt långt bak. Men upploppet som hon gjorde… det är mycket starkt att slå en så bra ledare.
Kommer drottningen från Halmstad eller Trelleborg?
– Naturligtvis tycker jag att Backfire är drottningen. Hon har varit bäst hela tiden ju! säger Tomas Malmqvist pillemariskt under fotograferingen i gäststallet senare på kvällen.

Känslosam seger
I Breeders’ Crown-finalen för de fyraåriga hingstar och valackerna fick domarna ta till ett uppförstorat målfoto för att kora vinnarna.
Örjan Kihlström fick ett ryckigt lopp med Gross Weight, dödspositionen blev andraparet utvändigt varvet från mål Ändå kunde Stefan Melandes häst utmana.
Målfotet visade emellertid att Björn Goop hunnit undan med Psycho från ledningen. Segertiden var riktigt starka papper i säsongens elfte timme – 1.13,4 över 2 140 meter med autostart.
Efterspelet blev av det känsligare slaget. Psycho ägs av Björns kusin Håkan Arvidsson med familj. Håkans pappa, bortgångne travtränaren Berndt Arvidsson, tog sin största seger just i Breeders Crown för treåriga ston 1994 tillsammans med Tiba Lavec.
– Det är nästan på dagen 20 år sedan pappa vann med mamman till Psycho, sa Håkan Arvidsson med tårar i ögonen.

Båths kupp lyckades
Svante Båth lade om taktik när förhandsfavoriten Ivar Sånna ströks från de fyraåriga hingstarnas final. Nu var det ledningen som gällde.
Ett helstängt huvudlag sattes på Västerbo Fantast och resultatet förbluffade även körande Örjan Kihlström.
– Han har ju varit rätt snabb men i dag hade de satt på ett helstängt huvudlag och han blev ju ruggigt snabb. Jag behövde inte ens ladda för fullt, han skötte det där själv, sa Örjan Kihlström efter att ha lett varje meter av loppet.
Alkalizer Am gick i mål med alla krafter sparade i rygg på vinnaren, trea storfavoriten Charrua Forlan som fick ett tungt lopp i dödspositionen.

Perfekt för speedkulan
Breeders’ Crown-finalen för treåriga ston vanns överraskande av Olympia Tilly. Per Lennartsson körde och Heikki Pekkala tränar.
Olympia Tilly är mycket speedig och när det blev ett bjudlopp i tredjeparet invändigt och lucka som på beställning i början av upploppet blev segern mycket enkel.
Det här var blott sjätte starten i år för Olympia Tilly som haft problem sedan sin framgångsrika säsong som tvååring.
– Hon har varit svår att få igång i år men nu har hon form. Det kanske blir en eller ett par starter till innan vintern, sa Heikki Pekkala, privattränare åt det framgångsrika uppfödarparet Kerstin och Hans-Gunnar Tillander i Stall Tilly.
Finalerna ingick i Extra V75 på Sundbyholmstravet. Skrällarna avlöste varandra och värdet på sju rätt flög upp i 307 495 kronor till 27 system med alla rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75

SPELA V75 & V86 MED OSS!
417.000 i vinst på V86 i onsdags!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.