Tränaren: ”Det är ofattbart nervöst”

39

Blir det tredje gången gillt för Oasis Bi i VM-loppet? • Har fått historiska vinnarspåret

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Tränaren Stefan P Pettersson är nervös inför tredje Oasis Bi-starten i VM-loppet på Yonkers i New York.

TRAV13 oktober 2017 13:53

På lördag kan det bli tredje gången gillt för Oasis Bi.

Det handlar om VM-loppet som avgörs på Yonkers travbana i USA.

Från vinnarspåret har han guldläge och kan toppa förra årets andraplats.

– Spår 2 har ju varit det vinnande spåret de senaste åren, vi får hoppas att det hänger i, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Skam den som ger sig. Den nioåriga hingsten Oasis Bi har hittills tagit både en fjärde- och en andraplats i det så kallade VM-loppet. Som tvåa förra året bärgade han karriärens största prischeck på dryga två miljoner kronor. På lördag kan ytterligare framgångar skördas när han för tredje året i rad startar i Yonkers International Trot. Med ”vinnarspåret” är chanserna maximerade.

Det var i tisdags som de drog vinstlotten, spår 2. Samma spår som de två senaste årens vinnare, Papagayo E. och Resolve, inlett i från. Att få flyt med spårlottningen var mer än välkommet efter en mindre lyckad säsong i år. 

– Förra året hade vi allt flyt vi kunde ha med rygg ledaren och att det sedan löste sig men i år har vi haft hästar framför som tröttnat eller strulat. Det har varit stolpe ut istället för stolpe in kan man säga, utan att hästen har varit sämre som jag bedömer det, förklarar Mantorptränaren som förutom ett bra spår även meddelar att han har en häst i gott slag.

– Vi tycker så klart att vi har honom i bra form eftersom vi gör den här satsningen, som för övrigt också är en fantastisk upplevelse.

”Klurar på bakskorna”

Acklimatiseringen började förra helgen när Oasis Bi landade på amerikansk mark. Allt ser väl förberett ut och under tisdagen körde tränaren ett tuffare jobb med sitt VM-hopp.

– Jag är jättenöjd med honom, han var löpsugen och hade bra puls efteråt. Han är där han ska vara, det finns inget att klaga på egentligen, rapporterar Stefan P Pettersson direkt från Yonkers och säger följande om lördagens chanser:

– Min bedömning är att vi kan vara bland de tre om det flyter för oss och vi inte har någon otur.

Det står klart att Kim Eriksson får förtroendet och håller i tömmarna när nioåringen jagar revansch. Balansen däremot är ännu inte spikad.

– Vi klurar på bakskorna, han är beroende av ett lagom grepp. Det lutar åt att det blir bakskor även i år, i så fall aluminiumskor, det är en jäkligt stum bana och vår häst behöver lite grepp, säger Stefan P Pettersson.

”Man går runt och är orolig”

Att situationen skulle vara lugnare eller mindre pirrig bara för att de har gjort samma resa två gånger tidigare vore att missta sig.

– Det är ofattbart nervöst. Det är det jämt med de här hästarna och det är mycket pengar det handlar om. Man går runt och är orolig och nervös hela tiden men det är det här vi vill vara med om så man lär vända det till något positivt, berättar Stefan P Pettersson och lägger även till några väl valda ord om sin kompanjon:

– Det är en toppenindivid att träna och resa med. Det går aldrig att få något trevligare djur att jobba med än honom, det är en fantastisk resa vi har gjort.

Italiensk eller svensk flagg?

Viljan till att sprida ut representationen är stor varför arrangören i VM-loppet har valt att låta hästens födelseland avgöra nationstillhörighet. Därför tävlar också det Mantorpbördiga ekipaget under italiensk flagg, på papperet. 

– För oss känns det inte som det har någon större inverkan – vi fightas för Sverige såklart, klargör Stefan P Pettersson.

GINA SÖDERLUND/KANAL75

13 oktober 2017 13:53

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelSvanstedt stjärna favorit till VM-titeln
Nästa artikelFrån vinnarspåret har han guldläge

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.