Tränaren: ”Det här året har varit katastrof”

33

Sjuka hästar har satt käppar i hjulet • Jagar GS75-segrar i dag

Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75

Jorma Särkiniva.

TRAV10 december 2017 12:41

Jorma Särkiniva är nybliven Solvalla-tränare.

I söndagens Grand Slam 75 selar han ut två av sina nya hästar.

En av dem är Diva du Cap Orne som är obesegrad felfri och som har vunnit sina lopp i Frankrike.

– Det är en riktigt fin häst med hög kapacitet, säger Särkiniva.

Finländaren är inne på sitt tredje år som proffstränare och jobbade innan dess hos Timo Nurmos i flera år. Jorma Särkiniva har varit tränare i Boden men alldeles i veckan flyttade han licensen och är numera Solvalla-tränare.

– Jag bytte i början av veckan och har kommit till Enköping nu. Jag har inlett ett samarbete med Heikki Korpi och vi ansvarar för stall Journey som har ett 20-tal hästar här. Meningen är att jag ska flytta hit så småningom men kommer att pendla nu i början eftersom jag fortfarande har några hästar kvar i Boden, säger Jorma Särkiniva.

”Känns spännande”

Den nyblivne Solvalla-tränaren tycker att hans tre första år som egen tränare har varit av blandad kompott.

– De två första åren var hyfsade men det här året har varit katastrof. Det har gått riktigt dåligt i år och jag har haft sjuka hästar i stallet och även några som flyttades från mig. Men så är det i den här branschen, menar Särkiniva som ser den nya satsningen an med tillförsikt.

– Det känns spännande och vi är ett bra team Heikki och jag och kommer att träna hästarna tillsammans.

Ägaren till merparten av hästarna var en finsk storhästägare, Heikki Taipale, som gick bort i våras.

– Han satsade riktigt mycket men dog tyvärr i våras. Men nu vill hans fru fortsätta med travhästarna och det finns flera riktigt fina som känns spännande för framtiden, säger Jorma.

Har vunnit tre av fem i Frankrike

En av stallets mest spännande hästar dyker upp i söndagens Grand Slam 75-tävlingar som körs på Solvalla. Det är ett fyraårigt sto som heter Diva du Cap Orne som har vunnit tre lopp på fem starter i Frankrike och är obesegrad felfri. Näst senast kördes hon till seger av Björn Goop innan det blev galopp gången efter. Det var den 13 april och hon har därefter inte visat sig på tävlingsbanan innan det nu är dags för comeback. Hon startar i den sjätte avdelningen, har spår åtta bakom startbilen och körs av Jorma Kontio.

– Diva du Cap Orne (GS75-6) är en riktigt fin häst och hon blir intressant för framtiden. Det känns att hon har hög kapacitet men nu har hon inte startat på länge och behöver lopp i kroppen. Hon är mycket grundtränad under hösten men är inte vässad och ska få starta igång. Kapacitet som räcker för det här loppet har hon men jag tror att hon behöver ett par lopp för att hitta toppformen. Kusken bestämmer taktiken men jag hoppas att det blir ett lite snällare upplägg från det här spåret. Vi funderar på att göra några starter här hemma först och sedan kanske åka till Frankrike med henne igen. Jag är nöjd om hon kan vara trea, fyra här, säger Jorma Särkiniva.

Du har även med Savannah Journey i den femte avdelningen. Något för spelarna?

– Savannah Journey (GS75-5) har tränat mycket men inte i några snabbare farter men behöver också lopp då hon inte har startat på länge. Jag ligger lågt med henne.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

10 december 2017 12:41

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.