Tränaren sågar sig själv: ’Det är idioti’

20

Treåringssäsongen inbringade 1,6 miljoner kronor.

Ändå är det miljonerna Caddie Lisieux galopperade bort man i första hand kommer ihåg.

På onsdagen gör det högkapabla stoet första starten som fyraåring hemma på Solvalla.

– Hon är en mer vuxen häst i år, säger tränaren Roger Walmann.

Endast tre ston i kullen född 2013 tjänade mer pengar än Caddie Lisieux (V86-4) förra året. Ett sådant resultat är man som travtränare och hästägare supernöjd med i 99 fall av 100. Caddie Lisieux är det där sista fallet.

– Egentligen borde hon ha fem-sex miljoner på kontot, säger Roger Walmann.

Att en treåring galopperar i 3 av 15 starter är i sig inget att grina över. När samtliga galopper kommer i uttagningar till miljonlopp är det emellertid inte lika lätt att ta det med en klackspark. Som storfavorit galopperade Caddie Lisieux bort sina möjligheter två gånger om i E3 och i årets viktigaste uppgift Svenskt Travoaks straffade hon också ut sig i försöket.

– Det var surt! Där och då säger man saker som ”hon gjorde ändå ett bra lopp”, men jag vore dum som travtränare om jag inte ville vinna de stora titlarna och med tanke på loppen hon gjorde emellanåt var det surt att hon inte fick vinna någon stor final.

Även om Caddie Lisieux uppträdde osäkert och omoget under fjolåret är hennes tränare också självkritisk.

– Varför skulle vi prova med jänkarvagn och utan skor? Man gör sådant i all iver för att få henne ännu bättre men det är idioti. När vi gick tillbaks till skor och vanlig vagn travade hon varje gång. Så den mänskliga faktorn bidrog också till att hon gjorde bort sig.

”Blir en maktfaktor”

”Bra hästar tjänar alltid sina pengar” är ett slitet men ofta sant uttryck inom travet. Vem vet. Kanske gynnas Caddie Lisieux på längre sikt av att hon ”slapp” tre tuffa årgångsfinaler. I vinter har hon i alla fall kunnat träna utan bekymmer och Roger Walmann låter väldigt nöjd med hästen inför onsdagens årsdebut.

– Hon har tränat väldigt, väldigt mycket och som det känns här hemma har hon helt klart gått framåt med vinterträningen. Om inget oförutsett händer blir hon en maktfaktor under fyraåringssäsongen också.

– Det är farligt att säga innan de kommer ut i lopp, för där kan allt ändras, men jag tycker att hon är mer vuxen och tål småsaker runtomkring bättre än tidigare. Vi får se men jag tror att hon är en mer vuxen häst i år.

Innerspår bakom startbilen är allt annat än idealiskt för Caddie Lisieux. Dessutom är det flera tuffa hästar med i loppet. Inte minst Undine som också är ett av kullens utropstecken. Men med tanke på vad Caddie Lisieux har visat tidigare och tonläget hos hennes tränare är hon ett tidigt streck på V86-kupongen.

– Jag vet att hon är i bra ordning. Från bricka ett kan hon bli sittandes fast men skulle hon komma loss i tid är hon med där framme. Så mycket vet jag. Det kan vara andra i fältet som är lika bra som henne så här i första starten för året och hon har kanske inte snabbheten än helt och hållet, men hon räcker till att vara med där framme ändå. Hon går med vanlig vagn och skor. Vi får se senare i sommar om vi ändrar något om hon blivit lugnare och finare.

Hur ser den fortsatta planen ut för henne?

– Årets första stora mål är Drottning Silvias Pokal. Tyvärr är hon inte anmäld till Stochampionatet, som hade passat henne perfekt, men det finns massor med lopp – utöver drottningens har vi Derbystoet och Breeders’ Crown. Vi kan väl ta hem allt, säger Walmann och skrattar.

”Vi siktar mot derbyt”

V86-omgången bjuder också på ett högklassigt lopp för fyraåriga hingstar och valacker (V86-8) och där årsdebuterar två av Caddie Lisieux stallkamrater – kriteriefinalisten Destiny Am och Breeders’ Crown-femman Valley Brodde.

– Både är väldigt mycket jobbade på samma sätt som Caddie Lisieux. Vi siktar mot derbyt och sådant och sedan får vi se under vägen om de duger till det, men vi sätter upp för att ta de stora loppen.

Vad förväntar du dig av dem så här i första starten för året?

– Det ska kanske en del till för att de ska vinna direkt men de har skött vinterträningen riktigt bra och har mycket att gå på, så varför inte? Eventuellt kommer de tävla utan framskor.

Hur rankar du hästarna sinsemellan?

– Valley Brodde håller jag som den något bättre hästen men Destiny Am gick också jäkligt bra i fjol. Med tanke på spåren tror jag att Destiny Am har bäst chans den här gången.

Hur kul är det att våren närmar sig och topphästarna är tillbaka på banan?

– Det är jättehäftigt! Det är därför vi håller på hela vintern, för att dessa hästar som är lite extra ska komma ut och tävla.

Roger Walmann om sina övriga V86-hästar:

– Top Notch Lady Ås (V86-2) har gått lite snabbare på rakbanan och är ganska vässad. Eventuellt blir det barfota fram och jag tror att hon kommer göra ett fint lopp. Bland de tre-fyra främsta är hon säkert.

– Mellby Collector (V86-6) har toppform! Senast satt han fast med mycket sparat. Det är lite lurigt med voltstart men vi får väl prova när han står så fint inne i loppet. Han kan vara för hetsig i volten men går han därifrån ser det inte svettigare ut än att han ska vara med där framme. Det kan bli barfota fram på honom.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Tränaren sågar sig
själv: ’Det är idioti’

Föregående artikelTIPSET: ”Spiken är mycket svårslagen”
Nästa artikelKolgjini: ”Satsar vidare mot USA”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.