Transcendence är min bästa chans, säger Bergh

168

Transcendence är min bästa chans, säger Bergh

Robert Bergh har flera hårt betrodda hästar med i V75.
Sedan är frågan om Muscle Hustle kan fälla omgångens megafavorit Propulsion.
– Han kommer att göra ett klart bättre lopp än senast på Solvalla och är tillspetsad nu. Det blir även barfota och norskt huvudlag. Men Transcendence är min bästa chans, säger Bergh.

Åby-tränaren reser till Umeå med åtta hästar till start på V75. Mest intressant blir det att se Muscle Hustle (V75-3) som Robert Bergh tidigare har uttalat sig om gärna vill vara med i både Olympiatravet och i Elitloppet.
– På kapaciteten ska han vara med och jag hoppas verkligen att han visar det nu. Jag har de planerna i alla fall, säger Robert Bergh.
Guldbjörken, tillika den tredje avdelningen i Olympiatravet, utgör V75-3 och där har vi omgångens megafavorit i Propulsion. Tränaren Daniel Redén har uttalat sig i veckan att hästen kommer mycket väl förberedd och har känts kanonfin i träningen.

Både Bergh och hästen hade haft semester
Ett av de eventuella motbud som finns är Muscle Hustle. Robert Berghs stjärna har gjort två starter i år efter ett långt uppehåll. Först vann hästen i Kalmar i ett stayerlopp över tre varv från 80 meters tillägg. Och senast blev han fyra på Solvalla i V86 i ett lopp som vanns av Sorbet.
– Jag var på semester och då hade han också tagit lite semester i träningen inför den starten. Han var helt annat tillspetsad inför Kalmar och nu är han också tillspetsad. Jag tror att han kommer att göra ett klart bättre lopp än på Solvalla senast, säger Robert Bergh.
– Jag är väldigt nöjd med hur det ser ut för honom och han har gått tung träning i backen hela vintern och även fram till loppet på Solvalla senast. Nu har vi släppt på den träningen och han är mer trimmad. Vi får köra lite på känsla. Det är svårt att sia om taktiken och om vi kan slå Propulsion men han fick ju läget som passar honom.
– Nu blir det urryckare och norskt huvudlag och barfota runt om. Så det blir en klar förändring på det, fortsätter Bergh som därmed maxar allt vad det gäller balans och utrustning.

”Transcendence gynnad av litet fält”
Den bästa vinstchansen tycker Bergh kommer redan i V75-inledningen. Det är starke och kapable Transcendence som har tävlat i Frankrike i vinter och bland annat varit tvåa på Vincennes. Nu har han ett fint läge med spår tre bakom bilen i ett litet fält med nio hästar.
– Transcendence (V75-1) är gynnad av det här lilla fältet för normalt sett hamnar han så långt ner och får tunga lopp. Nu kommer att vara mer med dem direkt och det blir inte så många att runda. Han känns stark och är i bra form hästen och jag har en bra tro på att han ska kunna segerstrida. Han kan göra mycket själv och jag tycker att det är min bästa chans, säger Bergh.

”Island Life gillar de här förutsättningarna bättre”
Bergh kommenterar de övriga V75-hästarna på följande vis. I den andra avdelningen startar han Nyhet från spår tolv som kommer med två raka segrar.
– Nyhet (V75-2) har utvecklats perfekt hela tiden efter att vi gjort någon korrigering med utrustningen. Det ser väldigt bra ut och det är samma där han har fått tung träning i backen och nu har vi lättat på den och jag tror att han gör ett ännu bättre lopp nu. Det blir barfota bak igen som senast.
– Island Life (V75-5) blev seg i loppet på Axevalla och det var många olika saker, först skor och broddar och han hamnade längre och längre ut hela tiden innan loppet blev klart. Senast var han klart bättre när han fick vara med där framme hela tiden. Nu har han ett bra läge och är startsnabb och det känns som samma upplägg som senast. Jag tror att han är bättre mentalt än när han som näst senast hamnar ner i kön och då blir han seg. Så han gillar de här förutsättningarna bättre.
– Jag tycker att Island Life har lite bättre högsta nivå än 3 Bullyoung (V75-5) även om båda två har toppform.

”Väldigt nöjd – kände att det hade hänt något”
– Enjoy Day (V75-6)
 fick bra erfarenhet av de långa banorna i Frankrike och han var faktiskt bra redan när vi åkte till Danmark med honom. Han visar en bra utvecklingskurva och det känns som att han bär pengarna. Jag tror att han har lite lättare att komma iväg nu mot hur det var i Frankrike där han hade lite problem att komma iväg. Hästen har trimmat på sedan han kom hem och behövde ingen paus.
– Corroded (V75-7) var jag inte riktigt nöjd med i sista jobben innan han skulle starta i Mantorp men det har varit en klar förändring efter det. Jag var väldigt nöjd med hur han kändes tre dagar efter och direkt i första jobbet kände jag att det hade hänt något efter den starten. Det har varit lite av ett mål att han ska vara bra nu när ägarna bor i Umeå. Det ser bra ut och jag är väldigt nöjd med hästen. Han är rätt så bra på att komma iväg, senast var han så tung och klumpig i steget men jag tror att han kommer att visa en annan stil nu. Den här gången blir det halvstängt huvudlag också, säger Robert Bergh.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.