Trav är en sport med ”bad boy”-rykte

108

TRAV13 december 2017 20:02

Att Adrian Kolgjini har åkt dit för kokain i kroppen är mycket allvarligt.

Travförbundet agerar ansvarsfullt och snabbt.

Travprofilen själv träder rakryggat fram och ger sin version.

Adrian Kolgjini är ett av de största travnamnen vi har.

Son till Lutfi Kolgjini, och han har mer eller mindre tagit över som förstekusk i det stjärnfylld stallet i Vomb i Skåne.

Det inträffade var naturligtvis ett stort samtalsämne på Solvallas stallbacke under onsdagskvällens tävlingar där alla är bekant med Adrian, själv satt jag och småpratade med de stora travnamnen Stig H Johansson och Erik Adielsson när nyheten brakade loss ordentligt.

Erik Adielsson som är nära vän till familjen Kolgjini smsade Adrian och erbjöd att finnas till hands om han behövde prata.

Inte bra för travet

Travsporten i Sverige och internationellt omges på sina håll av en ”bad boy”-stämpel, det har funnits problem med alkohol inom sporten men att andra droger skulle vara ett utbrett problem har jag inte upplevt.

Det som nu har hänt framtidsnamnet och omslagspojken Adrian Kolgjini är helt klart inte bra för travsporten.

Adrian Kolgjinis version är att han har fått i sig kokain på ett ofrivilligt sätt.

Jag kan naturligtvis inte döma eller fria på något sätt, det fakta vi har är att travförbundet Svensk Travsport har gått ut med att det har lämnats positivt prov för kokain i samband med tävlingarna på Jägersro i Malmö den 5 december.

Jag känner Adrian Kolgjini sedan många år, jag har alltid sett honom som en seriös, hårdsatsande och hängiven travtränare och -kusk.

Jag känner pappa Lutfi Kolgjini ännu bättre och sedan ännu längre och jag vet att han och livskamraten Anna Svensson har nolltolerans mot det inträffade och tar allvarligt på det.

24-åringen har i tidig ålder visat sig vara en ännu mer mångsidig kusk än pappa ”Ludde”, och har en lång och framgångsrik karriär framför sig.

Det de har gemensamt är kaxigheten, öppenheten och deras raka bemötande.

Ett rimligt straff

Adrian Kolgjini valde själv att gå ut omgående och berätta att det är han som är misstänkt, det är mycket klokt för att slippa för mycket spekulationer och misstankar.

Travförbundet Svensk Travsport har agerat snabbt, tydligt och professionellt.

Generalsekreterare Johan Lindberg, säkerhetsansvarige Johan Nilsson och förbundsjuristen Göran Wahlman har funnits tillgängliga för kommentarer.

Adrian Kolgjini är med all rätt avstängd med omedelbar verkan, pappa Lutfi Kolgjini ersatte som kusk på hemmabanan Jägersro under onsdagskvällen.

En förbundsutredning har påbörjats och vad förstår kan det handla om minst tre månaders avstängning, det är tufft i den här sporten men är minst sagt rimligt.

Alkoholtest tas på alla kuskar i samband med tävlingar, drogtester tas slumpmässigt.

Inom svenskt trav finns det tre fall där aktiva har åkt dit för hasch i kroppen, det har resulterat i tre månaders avstängning.

För ett par år sedan testades toppjockeyn Frankie Dettori positivt för kokain, han stängdes av i sex månader.

13 december 2017 20:02

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.