Trav inom populärkulturen

59

Trav inom populärkulturen

Att följa trav är inte en klassiker bara i det svenska folkhemmet, utan också runt om i världen. Därför har trav genom åren galopperat ut från banan för att ta plats i diverse populärkulturella sammanhang. Från filmer och reklam, till böcker och musik.

Få har väl missat att trav sedan länge varit en given kugge i spelbolagens repertoarer. Det är bara att gå in på SpelaSpel för att få sig en uppfattning om den uppsjö av spelsajter som erbjuder travspel. Men som nämnt ovan har trav också hittat en betydande plats inom populärkulturen. Idag lyfter vi några exempel på detta, som många kan ha missat.

Charles Bukowskis debutroman

Den tysk-amerikanske poeten och författaren Charles Bukowski har skrivit om all möjlig sorts diskbänksrealism. I hans mörka komedi, debutromanen “Postverket” (1971), följer vi Bukowskis alter ego Henry Chinaski, en brevbärare sedan många år tillbaka som jagar den amerikanska drömmen.

När Henry inser att drömmen inte verkar gå att uppfylla gör han sitt yttersta för att vinna stort på travet. Detta leder till att han till varje pris försöker knäcka koden, eller för den delen hitta kryphålet, som räknar ut hur han garanterat ska vinna. Löser Henry den? Det får du läsa och ta reda på. En sak kan vi däremot avslöja: det är grymt underhållande läsning!

Stanley Kubricks bortglömda thriller

Flera år innan den fantastiska boken “Postverket” skrevs gjorde en av tidernas mest betydande filmregissörer Stanley Kubrick en film som kretsar kring travet. Vi pratar förstås om thrillern “The Killing” från 1956 med Sterling Hayden i huvudrollen.

Detta odödliga stycke film handlar om skurken Johnny Clay som hela tiden planerar nästa stora stöt. Den här gången är det travets kassa som ska rånas – mitt under ett lopp. Riskerna är stora, men vinsten större. Johnny skräddarsyr ett team med svindlare för att genomföra den perfekta blåsningen, men saker går sällan som planerat i lägen där slumpen tenderar att spela in.

“The Killing” är långt ifrån den första filmen folk kommer att tänka på när man pratar om Stanley Kubrick, men på senare år har den fått stort erkännande för sin unika kamerastil och berättande.

Little Jinders extraknäck

Trav syns till i alla möjliga sammanhang, inte sällan i reklam. Idag kan vi se att den svenska popstjärnan Little Jinder, som har miljontals lyssningar på Spotify och medverkat i TV-programmet “Så mycket bättre”, promotar spel på trav. Som ambassadör syns hon till i reklamsammanhang på diverse hemsidor, i TV-rutan och på sitt egna Instagram-konto. Hon har till och med lett en och annan travsändning. Ett mer modernt exempel på när trav korsar väg med populärkulturen.

Det finns många exempel på när travet har en betydande roll i bokens, filmens och musikens värld.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelInför V86®: Nordström jagar ett hattrick i Svensk Uppfödningslöpning
Nästa artikelV86 avdelning 4-6 från Spelguiden AB/Tipsaren

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.