”Travgodis för hela slanten”

28

Tränaren var rasande – efter loppet som gav två miljoner kronor.

Andraplatser är inget för Reijo Liljendahl. Nu ska Policy of Truth ta gruvlig revansch.

På söndag är det travgodis för hela slanten på Solvalla.

För snart en månad sedan var Policy of Truth heroisk tvåa i Kriteriet, det största loppet för svenska treåriga hästar, och ­tjänade två miljoner kronor.

Trots det ­hade hästen en hel del otur.

Det började i starten, där Björn Goops häst var på väg att utmana om ledningen men hästen snubblade till och Goop fick lägga om taktiken. Sedan fick treåringen ett tufft slutvarv, kopplade grepp in på upp­loppet men blev retfullt avslagen i det ­sista steget av Deimos Racing som spurtade frenetiskt. Två miljoner kronor och en andraplats i Kriteriet är inget man behöver skämmas för, men det var en klen tröst för tränaren Reijo Liljendahl som förmodligen har trav-Sveriges största vinnarskalle.

Han hatar att förlora och trots det fina ­resultatet var det en nedstämd tränare som lämnade huvudstadsbanan Solvalla den septemberkvällen.

Ser ut som en straffspark

På söndag är tränare och häst tillbaka på Solvalla. Räkna med att båda är revansch­sugna.

Då är det semifinaldags i Breeders’ Crown och Liljendahls häst startar i V75-1 och ser ut att ha en straffspark – framförallt då Sten O Janssons talang Super Nice lottades till hysteriskt tråkiga spår åtta.

De fyra bästa hästarna från respektive semifinal går vidare till finalen, som avgörs i Eskilstuna i början på november.

Policy of Truth har stor respekt med sig, och jag har svårt att se något annat scenario än att Örjan Kihlström kör till ­ledningen med sin häst och sedan vinner utan större bekymmer.

Mer bekymmer lär det bli i finalen, då hästar som retstickan Deimos Racing, superlöftet Diamanten, uppstickaren Grant Boko och Mattias Djuses reklamhäst Dartagnan Sisu förmodligen står på startlinjen.

Min vinnare av de treåriga hingstarnas final heter dock Policy of Truth. En häst som har allt och han blir att räkna med under nästa år också. Det är en stor och rejäl häst som jag tror mår gått av en ordentlig vinterträning.

Nästa år kan han bli ännu bättre och ­konkurrenterna skakar nog redan.

Håller alla tummar

Till sist: Om ordet revansch är ledordet i den här krönikan så måste jag nämna Anna-Isabelle Karlsson, 28. Hon var på väg att kvalificera familjehästen Rafiki Fri till ­Kriteriet – när det ofattbara inträffade.

Hästen spurtade fort, men lyckades på något sätt slänga sig i galopp kort före mål. Stora pengar försvann och inte minst glädjen och stoltheten att ha en häst i ett så pass stort lopp. Ett oerhört tufft slag för den relativt orutinerade kusken. På söndag finns de med i startlistan igen och jag håller alla tummar att hästen tar sig vidare till Breeders’ Crown-finalen.

Fernlunds tips till extra V75 kommer i söndagstidningen

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
”Travgodis för
hela slanten”

Föregående artikelStora planer för Åbytravet
Nästa artikelAxevallas tipsexpert slutar

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.