Untersteiner har laddat inför V75 på Halmstad

221

v75 på halmstad

En hemmatränare i sina bästa år.
När det vankas sprintermästarhelg är Peter Untersteiner alltid ett namn att hålla ögonen på.
– När jag fyllde 50 år så sa jag till mig själv att ”mina bästa tio år som tränare ska jag ha mellan 50 och 60.” Hittills har jag inte haft fel, säger Halmstadsprofilen.
Sprintermästarhelgen är speciell på många sätt.
Tre dagar i sommarstaden Halmstad lockar såväl festsugna som travtokiga vilket årligen ger ett av landets största publikevenemang.
För de framgångsrika hemmatränarna är det givetvis extra viktigt att visa sig på styva linan.
En som lyckats väl genom åren är Peter Untersteiner.
– Jag minns mycket väl min första sprintermästarhelg. Det var 1972 och jag var hos Folke Sjöberg och hjälpte till. Det stod en häst uppstallad där som hette Lime Rodney. Hon tränades av K-G Holgersson och tävlade utan checkrem, något som var sensationellt på den tiden. Hon vann Sprintermästaren och då stod man där med stora öron och ögon och beskådade. Det är ju i den åldern man suger åt sig mycket intryck, jag var tolv år.
15 år senare blev den nyfikne pojken professionell travtränare och sprintermästarlördagen 1998 upplevde han en av karriärens höjdpunkter med tre V75-segrar och ett andrapris med föga betrodda hästar.
– Det är mitt allra bästa minne från den här helgen. Vinnarna var Chrissi Silvio, Somolli Silvio och Felicity Inco. Jag har fortfarande segertavlorna uppe här på väggen, säger Untersteiner som varit Halmstad troget hela karriären och i fjol lyckades nå en drömgräns, tio miljoner kronor intränat på en säsong.
– När jag fyllde 50 år så sa jag till mig själv att ”mina bästa tio år som tränare ska jag ha mellan 50 och 60.” Hittills har jag inte haft fel, de här två åren har inkörningsmässigt varit mina två mest framgångsrika i karriären.

Tufft motstånd i debuten
Även om det inte blivit något mer hattrick så har Untersteiner fortsatt att fira framgångar under hemmabanans största V75-omgång.
Fyra av de åtta senaste åren har han fått visa sin patenterade segergest för tv-kamerorna.
Något han siktar på att göra i år också.
– Nu börjar jag bli laddad. Jag har precis kört jobb med mina V75-hästar och jag kan säga såhär; jag var inte missnöjd med någon av dem, snarare åt andra hållet. Framförallt Sem Jafet (V75-7) var riktigt på alerten.
Förutom tre från det egna stallet sitter Untersteiner som vanligt upp bakom ”lördagshästen” framför alla andra; Harry Haythrow, den amatörtränade sjuåringen som nu utökar sitt rekord till otroliga 42 raka starter på V75.
– Jag har tänkt för varje ny division att nu blir det svårt. När han klev upp i guld så trodde jag att vi skulle få jaga matlappar, men han har motbevisat mig hela tiden och bara växt med uppgifterna, säger Untersteiner och fyller snabbt i:
– Jag minns när han skulle debutera som treåring. Jag hade hästen i träning då och han hade kvalat på 1.22 någon månad innan. Han var trög i träningen och jag sa till ägarna att nu kommer vi inte längre träningsmässigt, vi måste försöka starta, jag tror att han 1.19. De blev väl lite sura och förstod inte varför vi skulle starta om han inte kunde bättre, men min förhoppning var att hästen skulle utvecklas med loppen.
– Han blev tvåa på 1.16,7. Det var en av de största överraskningarna jag fått, jag tror aldrig att jag har misstagit mig så på en häst.
Hästen som besegrade Harry Haythrow i tävlingsdebuten har för övrigt också kommit en bit sedan den julikvällen 2009.
– Jag kommer bara ihåg att den stack ifrån och var överlägsen, men tänkte inte mer på det. För en tid sedan kollade jag upp loppet och såg att det var Sebastian K.

Sparat hovarna
Sebastian K. finns inte med på startlinjen denna gång, men spår tolv bakom bilen gör ändå att Harry Haythrow som så många gånger förr får slå ur underläge.
– Han får oftast defensiva upplägg och brukar tacka för det, jag tror att det är en av anledningarna till hans utveckling. Normalt går han jobb hos mig på måndagarna, men eftersom han startade i lördags får han bara vila den här veckan. Det är väldigt sällan vi startat honom så tätt och jag har lite feeling att det kan göra honom ännu lite vassare.
Så det kan vara värt att kasta en blick längst ut banan 200 kvar?
– Ja, det kan det vara, även om det givetvis är långsökt att vi ska hinna fram till seger från det här spåret.
Samma bistra läge vankas för Pure Vacation i V75-1.
– Han håller väldigt fin form just nu och har gjort fyra kanonlopp på raken. Vi ändrar inget och kör med jänkarvagn och barfota som vanligt, men man måste ju säga att läget drar ner chanserna betydligt.
Då är tongångarna mer positiva kring Trixi Östervang i V75-2.
– Henne har jag sparat hovarna på för att ta av framskorna den här gången. När vi testade barfota runt om på Jägersro i maj så slog hon ihop, men min känsla var att det var en ren tillfällighet och att det ska fungera bra. Hon kändes väldigt fin som fastlåst i senaste starten och verkar nära toppformen. Då gick hon med jänkarvagn, men nu när det är voltstart måste jag byta tillbaka till en vanlig sulky. Jag tror att hon ska kliva iväg bra från femtespår och skulle vi nå ledningen så vill jag gärna prova där. Det är henne och Sem Jafet som jag har störst förhoppningar på, säger Peter Untersteiner och rundar av med att berätta om sin sista V75-häst:
– Han var något blek senast, men hade inte startat på nästan en månad och jag misstänker att jag hade varit för snäll mot honom i jobben. Efter att ha kört honom i dag så tror jag att han ska göra ett betydligt bättre lopp på lördag. Tyvärr tror jag inte att vi kan försvara innerspåret. Jag ska givetvis göra vad jag kan och skulle vi nå ledningen vore det helintressant, men det realistiska är att någon är snabbare och då får vi hoppas på lite flyt. Vi ändrar ingenting på honom.

Robin Johansson