”Uppriktigt så vet jag faktiskt inte…”

26

I kväll gör miljonären Rolex Bigi comeback på V86.

Det efter skada och operation.

– Det viktigaste med honom framöver är att han själv vill tävla, säger hästens tränare Maria Törnqvist till Trav365.

Den nu mera sjuårige travhästen Rolex Bigi inledde karriären väldigt lovande som tre- och fyraåring i regi Jerry Riordan, Åke Svanstedt och Anders Svanstedt.

Han blev sedan den unge proffstränaren Markus B Svedbergs stora affischnamn när denne drog igång en egen tränarrörelse – och det började bra med bland annat tre raka segrar och seger i första testet till Jubileumspokalen.

Sedan har det dock gått lite ”troll” för den talangfulle hästen och när han under onsdagskvällen startar på V86 så gör han sitt första framträdande sedan juli i fjol, han gör också debut för Maria Törnqvist efter att han varit en sejour både hos Ulf Stenströmer och Svante Båth.

”Jag vet faktiskt inte”

Under fjolåret blev det endast tre starter för Rolex Bigi, det slutade med en tredjeplats som bäst. Åbytränaren Maria Törnqvist berättar.

– När han kom till mig så kollade vi upp honom och ganska omgående efter det så opererades han i framknäna, han fick sedan lång konvalescent, säger hon och fortsätter:

– Sedan började jag småjogga honom i november och sedan har han gått i tryckvagn i backen hela vintern och det verkar som att han tagit det ganska bra.

Ja, hur känns han inför kvällens comeback?

– Jag tycker att han verkar må bra, han har känts väldigt fin och sådär, sedan får vi se nu när han börjar starta, om han klarar av att tävla tufft. Jag är i varje fall väldigt nöjd med hur han tränat inför detta.

Kan han komma tillbaka dit han en gång var, tror du?

– Ska jag vara helt uppriktig så vet jag inte, han verkar tåla att träna, men vi får se nu när han börjar tävla. Det var ingen bra prognos över framknäna, men nu vet vi ju om det och då får man jobba därifrån. Han verkar som sagt tåla träning, men han har inte heller blivit ihjälkörd på rundbanan inför det här.

Flyttade till miljongård

Trots att 8 Rolex Bigi (V86-7) inte startat på åtta månader så får han förtroende av spelarna, då han tillhör en av de fyra mest betrodda hästarna i loppet.

– Hade du frågat mig för två veckor sedan så hade jag sagt att det inte är några problem, men vi var på Färjestad i måndags och det börjar gå riktigt fort i loppen nu, och då kan det bli svårt att ta 20 meter tillägg. Det var några bra emot som står på startvolten, men får han draghjälp så är det så klart inte omöjligt att han dyker upp där framme.

Vad är viktigast för dig i kväll gällande Rolex Bigi?

– Det viktigaste framöver är att han tål att tävla och att han tycker det är kul, att han själv vill och att han travar hela vägen. Jag tror man kommer långt på att han bara får känna att han inte har ont, och här hemma i träning så känns han väldigt fräsch och fin.

Balans och utrustning?

– Han kommer att tävla med ett öppet huvudlag, sedan med största sannolikhet barfota runt om.

Maria Törnqvist, 29, flyttade i november i fjol sin tränarrörelse till Nossebro då hon köpte miljongården Stall Däningsholm. Hur har den första tiden varit?

– Det går bra, jag tycker gården är fin och det finns bra träningsmöjligheter, men det gäller att hitta ett bra upplägg, hur man tränar hästarna och sätter de i form. Det blir lite som att börja på en ny kula när man gör en sådan här flytt, och man lär sig väldigt mycket, säger Maria Törnqvist och avslutar:

– Det tar kanske ett tag innan man hittar sin nisch, målet framöver är att scouta lite unghästar som man kan börja med till hösten. Det finns väldigt bra möjligheter att träna unghästar på här och det har ju tränats fram några miljonärer på den här gården. Målet är att bygga unghästar inför framtiden.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelKan ta femte raka: ”Jättebra chans…”
Nästa artikelSka få supersäsong– tack vare fårull

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.