Utestängda från V75-festen kompenseras av svensk Travsport

235

myran

”Endast sulkylopp räknas.”
En textrad.
Ett tillägg i reglerna till storlopper Guldtäcket – som stoppar hästarna Ivarsqvick och Myran från att vara med i lördagens V75-fest på Dannero.
Nu kompenseras ägarna till de båda hästarna av Svensk Travsport.

Regeländringen i Guldtäcket har upprört många och delat kallblods-Sverige i två läger.
Ena lägret är upprört eftersom regeländringen kom till e-f-t-e-r kvaltiden till loppet. Kvaltiden till loppet var nämligen 1 maj 2011 till 30 april 2012 och regeländringen kom till först 2 maj 2012, alltså tio dagar före loppet. Man har till och med startat ett upprop på Facebook: där en grupp ”Stoppa STs mygel med Guldtäcket!” lockat över 400 medlemmar.
Andra tycker att det är självklart, sunt förnuft, att segrar i monté (travridning), som är en annan sport än trav med sulky, inte ska räknas in i en travtävling med sulky. Så har också sportchefen på Svenskt Travsport Per Wetterholm resonerat när han som ytterst ansvarig för den sena regeländringen fattat beslutet att endast sulkylopp ska räknas.

Får ett fjärdepris
Kretsen kring de drabbade hästarna har förstås varit upprörda för att man missar V75-festen och chansen att vara med i storloppet som har ett förstapris på 150 000 kronor.
ST meddelade först att man inte kommer att kompensera de drabbade hästägarna. Men efter medial uppmärksamhet ändrade man sig och på tisdagen erbjöd man 8 000 kronor i kompensation, ett bud som dock inte godtogs. Senare på eftermiddagen kom nästa besked och nu kompenseras ägarna till både Ivarsqvick och Myran med 22 500 kronor, vilket motsvarar fjärdepriset i Guldtäcket, en nivå som är praxis.

Har bett ägarna om ursäkt
– Nu tycker jag vi fått upprättelse. Vi hade velat starta i Guldtäcket, men som situationen är måste jag vara nöjd. Det känns bra att jag hade rätt, säger Magnus Träff, tränare till Ivarsqvick.
– Ett rättvist beslut, säger Petra Edqvist, tränare till Myran.
ST:s sportchef är självkritisk, men nöjd att man nu fattat rätt beslut.
– Det gick för snabbt. Vi borde ha väntat, inser jag nu. Ivarsqvick och Myran borde fått chansen att starta i Guldtäcket om tränarna så önskat. Jag har bett ägarna om ursäkt och de kommer också kompenseras ekonomiskt, säger Per Wetterholm.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.