V75 28 December blir Pröjsarns sista start <3

413

projsarns sista start

En sista V75-start väntar för Bo V Ömans trotjänare Pröjsarn som vid årskiftet faller för åldersstrecket.Foto av ALN

Pröjsarn skulle pensionerats tidigare i december.
Plötsligt var han bättre än någonsin.
Nu går trotjänaren ut i karriärens sista lopp och det inför hemmapubliken.
– Jag har redan sylt på mina pannkakor, men vill han ge mig lite grädde på det blir jag bara glad, säger 79-årige travtränaren Bo V Öman.

Örebro-amatören Bo V Öman har två hästar i träning. Två hästar som han fött upp själv: Pröjsarn tolv år och Trixarn elva. På söndagens V75-tävlingar i Örebro kommer Pröjsarn besöka vinnarcirkeln efter lopp 4. Trotjänaren, som sprungit in 1,3 miljoner kronor via 124 starter i karriären, ska avtackas.
Men det kan, med lite tur, bli en vända till. Pröjsarn är nämligen en av tolv hästar som gör upp om segern i V75-1, silverdivisionen.
– Han skulle nog ha pensionerats redan tidigare men efter loppet på Örebro (11 december) sade kusken Carl-Erik Lindblom: ”Anmäl honom till flera lopp. Han har aldrig varit bättre”. Så då gick Pröjsarn ut på Axevalla veckan efter och blev tvåa. Och nu när det var V75 på hemmaplan så anmälde jag hit också. Jag tänkte: ”Kommer han med så kommer han med”. Det gjorde han ju, säger Bo V Öman.

Uppspelt men ändå vemodig
Samtidigt som tränaren är uppspelt över det faktum att en av hans två ögonstenar får göra ännu ett lopp innan pensionen så är han också lite sentimental.
– Det är lite vemodigt. Det är det. Vi har haft så roligt tillsammans och han har varit så bra och trevlig att ha att göras med. Men jag får trösta mig med att Trixarn har ännu ett år på tävlingsbanorna, säger Bo V Öman och skrattar till.
Varmblodshästar, hingstar och valacker, får tävla till och med att de är tolv år. Det innebär att Trixarn får tävla även 2015 men inte efter det.
Ja, hur blir det då efter nästa år?
– Det kan inte jag svara på. Det skulle kännas konstigt att plötsligt vara utan tävlingshästar. Egentligen borde jag ha en unghäst på gården redan nu, som kan ta över efter min duo. Men det har jag inte.
Men tankarna på att införskaffa en finns?
– Ja, dom tankarna har jag haft. Och har ännu. Att bara lägga ner lockar inte.
Hur ser du på Pröjsarns chanser i karriärens sista start?
– Han är fräsch och allt känns bra. Men det är hårt på V75. Han ska inte underskattas helt och jag håller tummarna.
Utrustningsmässigt?
– Det blir som vanligt.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.