V75 Elitloppslördagen 2017 – Eftersnack

121

V75 Elitloppslördagen 2017

Styrkeprovet Harper Hanovers lopp på Solvalla med en halv miljon till vinnaren vanns av Sauveur och Björn Goop. Foto av LARS JAKOBSSON

25 grader i skuggan, sol, folkfest och en mycket snabb bana. Sådana var förutsättningarna på huvudstadsbanan Solvalla på lördagen.
Spelarna sattes på hårda prov och utdelningen för sju rätt sköt upp i 1 077 933 kronor.
I huvudnumret Harper Hanovers lopp blev det i alla fall en favorit överst på pallen. Sjuårige Sauveur var tvåa i samma lopp i fjol tillsammans med Örebrotränaren Åke Lindblom.
Björn Goop tog över träningen under hösten och det blev seger den här gången i stället i landets mest klassiska långlopp.
Sauveur stod med 40 meters tillägg och serverades en smygare till mitten av sista kurvan. Efter att ha följt med i El Mago Pellinis rygg sista 1300 meterna kastade Björn Goop loss i slutskedet där Sauveur flög ifrån motståndet.
Det blev halv miljon kronor in på kontot för den stolte ägaren Christer Hammarström.

”Hamnade sist”
Sauveurs segertid var ett nytt världsrekord över distansen; 1.12,0/2180 meter – en kapning med en tiondel av franske Bird Parkers notering vid segern i loppet i fjol.
– Det är en fantastisk häst, så det här var han värd. Han hoppade kort från start eftersom han blev irriterade av omstarterna och jag hamnade sist. Men jag hade lite tur, det löste sig bra och hästen var duktig, summerade Goop blygsamt.
Att en annan tränare lagt grunden var han noga med att påpeka.
– Jag vill tacka Åke Lindblom som gjort det stora jobbet med den här hästen tidigare. Det är hans förtjänst också att hästen är här.
Tvåa slutade Daniel Redéns Sorbet och Örjan Kihlström och trea överraskningen Linus Boy, tränad av Timo Nurmos och körd av Johnny Takter.

Italienskt i stoeliten
26 442 personer såg den högsommarvarma tävlingsdagen på Solvalla. Till tävlingarna med Elitloppet på söndagen väntas det komma över 30 000 personer.
I den inledande stoeliten – Lady Snärts lopp – förlorade omgångens största favorit Wild Honey (66 procent) efter en resa utvändigt ledaren.
Sprinterloppet vanns i stället av italienskan Shadow Gar – flyfotad sexåring som kom från starter i Italiens största lopp Lotterian.
Efter ett lopp i andraparet utvändigt lyftes Shadow Gar ut 600 meter från mål av Pietro ”Pippo” Gubellini och trots tredjespår genom den sista kurvan var det inget snack om vart segern skulle gå.
Shadow Gar, tränad av dansken Erik Bondo i Italien, vann loppet med fyra längder. Segertiden 1.10,3 över 1640 meter, bilstart.
– Det här är en häst som kan precis allt och flera gånger visat att löpningar inte spelar någon större roll. Solvalla den här helgen är de mest fantastiska omgivning man kan köra travlopp i. I hela världen, sa Pietro Gubellini, förstekusk i Bondo-stallet.

Fyraåringsduell i klass II
I klass II-finalen – den lägsta klassen på V75 – fick publiken på Solvalla se två fyraåringar blomma ut i sommarvärmen.
Hemmatränaren Pasi Aikios Uppohoppa kom från en mersmakande V75-seger i Örebro och redde nu ut det den tunga vägen firån ett lurigt elftespår.
Ett högt utgångstempo hjälpte fyraåringen på vägen och segergreppet var kopplat vid upploppets början efter en resa i tredjeparet utvändigt för Örjan Kihlström.
Segertiden över medeldistansen fantastiska 1.11,7.
Tvåa slutade Rushmore Face, lite av ”moralisk” vinnare av loppet. Adrian Kolgjinis häst fick trava utvändigt i det höga tempot men hade inga problem att knäcka ledaren på den sista bortre långsidan och ta över. En mycket stark insats av fyraåringen.

I övrigt noterades att…
…skrällarna duggade tätt på Solvalla. I klass I-finalen vek Johan Untersteiner ut från ledarryggen i början av upploppet och tackade för sig med egentränade Niagara Broline.
Untersteiner satt upploppet ner medelst höga tömmar i en lång segergest.
…Jörgen Westholm ledde 2138 av de 2140 meterna med Joy de Castella i finalen av Diamanstoet. Då dök Stig H Johansson-tränade Dream Lane upp och grep segern på målfoto för Erik Adielsson efter en stark avslutning från djupaste kön.
Galopp 800 för favoriten Darling Hornline.
…Bollnäs-amatören Magnus Träffs Queer Fish svarade för en snuskigt stark prestation i silverdivisionens final. Kaj Widell hamnade utvändigt ledare i det höga tempot men den åttaårige valacken bara bet i och vann på 1.11,7 över 2140 meter, bilstart.
…Åke Svanstedt fick vinna på svensk mark igen i bronsdivisionen. Aron Palema går under Stall Palemas flagg och tränas av Pär Hedberg på Axevalla. Karl-Erik Bender, mannen bakom Palema-stallet, har ju som bekant haft stora framgångar tillsammans med Svanstedt.
…det blev miljonutdelning på V75. Sju rätt på V75 delade ut 1 077 933 kronor. Sex rätt belönades med 5 874 kronor och för fem rätt fick man 367 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet