V75 Fredag: En dansk omgång i V75 Winter Burst

114

En dansk omgång i V75 Winter Burst

En dansk omgång i V75 Winter Burst.
Vad passar bättre än att ta hjälp av René Jensen som i början av året tackade för sig efter 19 år på Halmstadtravet och blev sportchef för den danska travsporten.
René Jensen var sportchef i Århus under tio från 1988 och har stenkoll på fredagens V75-bana.

Århus blir på fredagen fjärde banan ut i V75 Winter Burst.
René Jensen var en fotbollstokig ung man som styrde över till travsporten i tonåren hemma i Danmark och senare i livet blev ett med Halmstadtravet under en lång rad av år.
I februari tillträdde han som sportchef på det danska travförbundet, Dansk Hästväddelöb. En 19 år lång era i Halmstad som sportchef var över.
Men René Jensen bor kvar på gården i Halmstad och har nu blivit en pendlande sportchef.
– Ja, vi bor kvar i Skedala, ett litet travsamhälle i Halmstad faktiskt. Banmästaren Håkan Johansson och Stefan Persson bor grannar en bit bort. På samma väg som dem bor också Jerry Riordan. Vi har ett par islandshästar jag och min fru Katarina också, säger han.
Paret har barn på olika håll från tidigare förhållanden båda två och ett gemensamt barn på 18 som bor hemma. När representanter från danska travsporten ställde frågan under sommaren i fjol om chefsskapet fick familjen vara med och fatta beslutet.
– Jag förberedde dem på att jag så klart skulle vara mera borta om jag hoppade på jobbet i Danmark. Det säger sig självt när man har sin arbetsplats i ett annat land. Men min fru och barnen gick med på att det var okej, säger René Jensen.

Full rulle 2018
Som en av cheferna för den danska travsporten har René Jensen sin fasta plats och kontoret på Charlottenlund i Köpenhamn. Huvudkontoret ligger i Århus.
Jensen är i Danamark i snitt två, tre dagar i veckan och har möjlighet att jobba hemifrån Skedala vissa dagar.
– Det har varit full rulle och många resdagar under året men nu har jag snart varit hela vägen runt och presenterat mig. Vi går mot en mycket spännande tid 2019, säger han.
Dansk travsport har brottats med ekonomisk kris väldigt länge. René Jensen berättar om alla satsningar som gjorts och kommer att göras.
– Man kan inte vända allt på en gång men vi är på rätt väg. Så inom en femårsperiod hoppas jag att vi ska se de stora effekterna. Det känns som att vi är på rätt håll, men det är de små betydelsefulla stegen som gäller för att ta oss bit för bit.

Högervarvstävlande ”grejen”
1988-1998 var René Jensen sportchef travbanan i Århus. Fredagens V75-bana känner han alltså väl.
Det mest framträdande som skiljer banan från andra är att loppen körs motsols.
– Den stora grejen är att det är högervarvstävlande, det är annorlunda så klart. ”Första sväng”, kurvan vid stallbacken, är snäv och kan också vara en utmaning för vissa hästar. Sista kurvan däremot är inte så doserad som den är i Sverige men har en bra radie och är stor och rymlig. Banan mäter 1080 meter i omkrets och upploppet är långt, 320 meter. Som kusk gäller det att hålla sig kall, det är inte ofta man blir fast och det ska hända väldigt mycket i loppen om man inte ska få chansen, säger René Jensen.
Vad säger du om fredagens omgång?
– Jag tycker att det ser väldigt bra ut med lite internationellt så där med hästar från Belgien och Tyskland och de flesta av de bättre danska tränarna har laddat för det här. Robert Bergh kommer med tre hästar och kör dem själv. Adrian Kolgjini har anmält två och använder danska kuskar och Marcus Lindgren har en häst till start, en högervarvsspecialist i 8 Den of Warlock (V75-7) som tidigare varit en högervarvsspecialist som jag vill varna lite för.
Vi vill ha dina luringar i omgången.
– En av mina luringar blir just 8 Den of Warlock (V75-7) som trivs med högervarv och har tidigare vunnit på banan. Dock handlar det om bakspår nu men hästen ska inte räknas bort. Det är bara sju hästar i det främre ledet bakom bilen, något att tänka på, så Marcus Lindgrens häst börjar bakifrån. Luring nummer två är 3 Fast Track (V75-3) som körs av banans champion Birger Jørgensen. Hästen är ny i Danmark och kommer med många segrar från Norge. Perfekt inne i loppet. Spets och slut?
Några speciella uppgörelser som du ser fram emot?
– I V75-2 möts den lovande treåringen 1 Strong Case mot i år obesegrade fyraåringen 3 C’est Peak och segervane hemmahästen 11 El Capitan. Det blir spännande.
2 Candy la Marc (V75-4) går ju ut i guld, ett ungt sto på bara fyra år som möter äldre och riktigt rutinerade hästar. Candy är en häst som är på väg upp som i fjol vann Svenskt Travoaks och Breeders’Crown i Sverige men i år haft mycket stolpe ut och ändå kunnat tjäna en halv miljon. Hon möter några äldre och bra danska hästar. Adrian Kolgjini har 5 Target Kronos till start och Robert Bergh 1 Time Machine och det är väl dessa svenskar att slå i första hand.
Spiken slutligen. Bästa singelstrecket i Århus som du ser det?
– 6 Askepot Macoy i V75-5! Det är startbil och 1800 meter som gäller och det här är en sexåring som trivs fint på banan och är mycket startsnabb. Birger Jörgensen, banans mångårige champion sitter upp och det ska vara toppchans från ledningen. Jörgensen körde hästen senast också då det blev seger. Efter det har man laddat för det här loppet och inte tävlat eftersom Askepot Macoy bara är några tusenlappar ifrån gränsen att inte få vara med i loppet. Han är otroligt startsnabb och som jag ser det sitter han i ledningen direkt och därifrån måste han bli väldigt svår att slå
– Annars är mitt bästa drag 7 A Delicious One (V75-1) det är en snygg hingst och en klart bra häst i årgångstoppen. Den har haft problem med fräschören men är bra nu och är härdad mot snabblopparna, tvåa i DM bakom Slide So Easy i höstas. Han tar ner många till slut med sin starka spurt, slutar René Jensen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack och resultat V75 Solvalla
Nästa artikelFem tippar V75 till Romme 29 december

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.