V75 Mantorp 1/6-2013 Ina Scots Ära

236

V75TIPSET

 

Sex rätt blev facit förra lördagen för det stora systemet och fem rätt på det lilla. Det blev man inte rik på för sex rätt gav futtiga 88 kr medan det blev jackpot för fem rätt. Det föll på spikarna och mest besviken var jag på Tamla Celeber i V75-1. Jag trodde hon skulle vara nära toppform men det var mest tragiskt att se henne och det var långt från den form vi är vana att se Tamla i. Hoppas inte det är slutet på hennes tävlingskarriär.

Vi får glömma detta och gå vidare till morgondagens V75 på Mantorp. Det ser ut att kunna bli hyfsad utdelning och vi håller tummarna för att vi kan vara med och ta del av kakan (eller varför inte ta hela kakan :)).

 

V75-1

1 Inhibited, 3 Wiss Rambo, 5 Princess Wine och 6 Hamras One More är snabbast den första biten. Kanske är Princess Wine raskast och jag håller henne som knapp spetsfavorit. Men jag tror hon kommer att få offra lite för att hitta spets. Detta gynnar bakspårshästarna 9 Big Sky Hurricane, 10 Rocky Winner och 11 Aga Khan Boko. Jag ger tipset till Rocky Winner och Åke Svanstedt som har en bra startrygg i Wiss Rambo. Senast körde Svanen fast med Rocky och gick i mål med rubbest sparat. Denna gången lär han inte göra om den missen och Rocky Winner kan gå en tung slutspurt.

Bakom streckar jag Stig H:s fine jänkare Big Sky Hurricane, Melanders 4 Digital Darling och luringen Wiss Rambo. Big Sky Hurricane tycker jag är en felaktig favorit men han är ändå ett tidigt bud dock inte något vettigt spikförslag. Han har inte startat på två månader men framförallt så startar han från bakspår denna gången jämfört med framspåret i Sverigedebuten tillika års- och regidebut för Stig H.

Aga Khan Boko gör comeback på svensk mark efter en sejour i Finland och han är lite svårbedömd. Har hög kapacitet och kan vinna om det blir tempo på loppet.

Digital Darling har letat form ett längre tag men rapporteras uppåt nu. Övertygade inte senast men är klart på G. Favoritdistans!

Wiss Rambo kanske kan smyga med och med lucka till slut så blir han giftig. Men han går från spets också och jag blir inte helt överraskad om han skulle spetsa och spåra runt om.

Rank: 10,3,9,4,5,11,7,1,12,8,6,2

 

V75-2

1 My Ovi är inte så tokig från start och jag är lite inne på att han kan hålla upp innerspåret då det inte är några riktiga startkatapulter utvändigt. Inte helt otänkbart att han håller hela vägen för det är en ganska fin häst som jag tror att Witasp har en del förhoppningar på. Han är dock inte anmäld till derbyt men jag tror säkert vi får se honom i Breeders Crown. Jag ger tipset till My Ovi och hoppas han spårar hela vägen.

2 Mercury Broline har ett perfekt läge och med lite vettiga ryggar att gå i så fäller han många till slut. Gick ett bra lopp senast på en bra tid men man ska också veta att han fick ett smörlopp i andra ytter och kunde sitta kvar ända till 350m från mål. Inte helt motiverad favorit enligt mig men liksom Big Sky Hurricane i V75-1 ändå ett tidigt bud.

5 Ella Håleryd är ganska rask ur startblocken och skulle Untersteiner Sr. Hitta bra slagläge så blir hon tufft att ta emot över upploppet.

Bakom dessa tre är det ganska öppet men jag nämner 3 Estrella Dorada, 4 Ayar Boko, 6 Prayer Ås och 7 Sahara Fairytale som potentiella skrällbud. Estrella Dorada är i toppform och dessutom ganska snabb från start, kan vara rysaren i loppet. Men jag nöjer mig med tre streck.

Rank: 1,5,2,3,6,4,7,9,10,8,12,11

 

V75-3

3 Up Date Hoss tar sig normalt sett inte förbi 2 Francais Du Gull av egen kraft men jag tror att Erik Lindegren är nöjd med rygg på Up Date Hoss. Därifrån har jag svårt att se någon slå honom och det är sjukdom eller galopp emot som jag ser det. Omgångens bästa spik!

Vill man gardera Up Date Hoss (det kan finnas värde i att göra så då han troligtvis blir omgångens största favorit) så är 1 True Advantage ett tidigt bud men där är läget hennes största fiende. Om Ohlsson tar sig loss kan hon bli giftig.

2 Francais Du Gull får säkert rygg ledaren och med lucka kan han utmana men jag tror luckan kommer för sent.

9 Deuxieme Picsous är en av mina favorithästar när han löper upp till sin kapacitet men han är ganska ojämn. Har en del problem med fräschören och att han varit borta ett tag är vanligtvis inte något negativt för hans del. Har han en bra dag så går ingen i fältet säker. Loppets stora outsider.

10 Haraldinho är lite som Deuxieme Picsosus, ojämn. Kan massor i sina ljusa stunder men får sällan till det. Intressant med Björn Goop i jollen denna gången, satt upp bakom Harald senast i April förra året.

11 Harry Haythrow måste nämnas. Hästen som har en hel massa V75 starter på rad och som fortsätter att utvecklas! och bara blir bättre. Med rätt resa så kan han avsluta i hyperfart men bättre än tvåa tror jag inte han blir denna gången.

Rank: 3,2,9,1,10,11,6,12,4,8,5,7

 

V75-4

Inga startraketer i detta loppet men jag tror att 5 Dante Le Soleil och 6 Steely Knight gör upp om spets. 1 Lookh Magic kanske kan öppna lite snabbare än han visat men det finns risk att han blir över från start. 2 Lovely Buv kan också vara en spetsfidus men jag tror Dante Le Soleil hittar till spets och jag tror inte Jennifer Tillman släpper för Dante är nog som effektivast i spets. Utmanas kanske av Örjan Kihlström bakom Steely Knight men jag läser loppet som att Tillman kör i spets om hon kommer dit.

Tipset ger jag dock till en annan häst, 2 Lovely Buv. Ett trevligt sto som jag tror är lite mer stark än speedig. Nu får hon en catchdriver, Erik Adielsson, i sulkyn för första gången och jag tror hon sänker detta gänget med en vass sista runda i tredjespår. Jag litar på att Erik löser detta och drar till med en chansspik. Det är vågat men Lovely Buv gick fint senast när tränare Dan Widegren körde henne till vinst på Tingsryd. Jag hörde segerintervjun efter loppet och det var en nöjd Widegren som andades en del optimism kring hennes framtida starter.

För den som inte är lika modig så krävs det en hel del streck för att överleva. Lookh Magic är favorit men jag tycker inte det är helt motiverat. Visserligen har hästen två raka vinster på lika många starter i regi Svanstedt men det är mot lite enklare gäng än detta. Jag tycker inte han imponerar nog för att vara en bra favorit och jag tycker inte heller att stall Svanstedt imponerar tillräckligt för tillfället. Det går ju inte dåligt men jag tycker inte det lyser av form kring Åkes stall och därför tycker jag man ska behandla hans hästar med viss försiktighet. Jag kanske är ute och cyklar men det är min känsla.

Dante Le Soleil och Steely Knight tycker jag är tidiga bud bakom min tipsetta. Båda håller fin form, är ganska snabba bakom bilen och bör vara med där framme när det ska avgöras. Viss risk för vingel eller dödens för Steely Knight.

3 Leonas Kaiser håller jag nog som värsta motbudet. Vann till synes ganska enkelt senast trots att han fick göra grovjobbet i dödens. Utmanar.

Känslan är att bakspårshästarna kommer att få det tufft att komma in i matchen men naturligtvis kan man inte vifta bort Tarzan tränade hästar. Men lägena för 10 Spring Break och 12 Bear With Me har väl i stort sett förintat deras chanser till vinst.

Detsamma gäller väl även för 11 Vivo Per Lei som är en fin fyraåring. Läget reducerar chanserna rejält då jag har svårt att se att det skulle bli något toktempo framme i täten.

7 Mr Opal och 8 Leo Boy är nog loppets outsiders. Usla lägen även för dessa men skulle det klaffa till max så är det två ganska fina fyraåringar.

Rank: 2,3,5,6,1,10,7,8,4,11,12,9

 

V75-5

Jag tror att 6 Play It Diablo tar hand om spets inledningsvis men frågan är om Kihlström vill köra där. Om Adrian Kolgjini kommer iväg bra med 7 Sparkled Face från springspår kanske han får överta. Men det känns ovisst. Om Adielsson får iväg 2 Define’Em så kan han nog vara intresserad av spets men hon ska först och främst gå iväg felfritt. Om ingen testar för spets mot Play It Diablo så kör naturligtvis Kihlström där men då stryper han säkert tempot och då kommer 14 Your Highness att avanceras framåt och jag gissar att Björn Goop kommer köra för spets då och han får säkert överta. Osäkert vilket scenariot blir men oavsett vem som sitter i spets så tror jag att Your Highness sitter i dödens eller i spets varvet från mål. Har förmodligen en bra chans oavsett. Tränare Stenströmer låter uppåt och kusken Björn Goop likaså. Hästen är anmäld till Stochampionatet och derbyt och då förstår man att det finns en hel del förhoppningar. Stenströmer har alltid talat väldigt väldigt gott om Your Higness. På ett mindre system spikar jag Your Highness. På det större systemet vill jag dock testa att gardera då det ändå handlar om ett sto, tillägg och snabb sommarbana. De jag tror kan utmana är 2 Define’Em, 3 Global On Fire, 11 Conrads Elsa och 13 Full Forward. Define’Em är nog värsta motbudet men hon måste gå felfritt. Gör hon det så är hon säkert med och gör upp om det.

Global On Fire är inte så tokig och satt fast med det mesta sparat senast. Tål nog att göra lite jobb själv och är skrällduglig.

Conrads Elsa tycker jag är lite spännande med Åke Svanstedt i sulkyn. Hon var med i uttagningen till drottningens pokal och via ett sista varv på en 12 tid och sista 400 i underkant 1.10 så fick hon en plats i finalen. Där blev det en resa längst ner i kön och det var tufft tempo på loppet och kanske borde hon kunnat spurta lite vassare men samtidigt tror jag inte Thomas Uhrberg, som körde då, pressade henne nämnvärt över upploppet. Hon har ännu inte vunnit lopp och det kanske inte är någon tillfällighet men jag tycker ändå det är ett intressant streck.

Full Forward har ganska hög kapacitet och visade fin form senast när hon vann. Med rätt resa här så kan hon utmana. Se upp!

Egentligen skulle man kanske strecka alla hästar om man inte spikar Your Highness men jag nöjer mig med fem streck.

Rank: 14,2,11,3,13,7,6,1,12,15,9,4,5,8,10

 

V75-6

1 Kipling Face är inte så tokig från start med voltstart men om Takter träffar från springspåret med 7 Arazi Boko så spetsar han och jag gissar att han körs där men samtidigt så vek han ner sig i spets senast. Det var dock sprint då och kanske passar det bättre med lång distans även om det nog inte är en fördel. Utmanas av 6 Abborren om ledningen men Abborren är inte så snabb från start och riskerar att bli hängande en bit från start. Viss galopprisk föreligger nog också och Jorma Kontio är inte optimal kusk från springspår. Abborren är favorit i nuläget men det är avslag från mig och jag står över henne denna gången.

Tipset tänker jag chansa till 9 Blixtodunder i detta ganska öppna bronsloppet. Hästen är i bra form och kusken, Kenneth Haugstad, likaså. Tycker han är riktigt het för dagen och han kommer säkert att slå förra årets rekordsiffror med råge. Intressant läge här och med en bra smygresa så kommer Blixtodunder avsluta starkt.

Men som sagt så är det ett öppet lopp och jag vill måla på. 2 Latest News snackas det en del om och går han bara felfritt så är han väldigt stark och ska räknas ganska tidigt. Har gått väldigt bra i monté och det är inte helt ovanligt att de hästar som går bra i monté blir riktigt bra när man hänger på en sulky bakom. Toppform!

5 Grinnebys Aragon är ett intressant skrällbud. Han håller riktigt fin form och går han bara felfritt och får en resa i ryggar så kommer det gå undan till slut. I senaste loppet så avslutade han sista 800 i 1.11 fart ute i tredjespår. Ett hemmaekipage som säkert har vässat lite extra inför denna dagen.

8 Ramos Boy låter Frode Hamre ganska uppåt på. Han var anmäld till Harper Hanovers men kom inte med så nu testar man här istället. Chansartat läge men skulle det lösa sig så är det en häst med hög kapacitet säger Hamre. Intressant tycker jag.

10 Candor Hall spurtade vasst till tredjeplatsen senast och formen är nog på topp. Nu sitter Örjan upp igen och skulle det klaffa med lite rygg att gå i på slutvarvet så är det inte otänkbart att vi får se en klassisk Örjan-måttar-in-den.

Jag står över streck på 1 Kipling Face och 11 Stein Daylight. Kipling står jag över pga att han bör få svårt att hinna med de övriga. Styrkan har han men han behöver mer speed för att klara sig på sommarbanorna. Stein tycker jag helt enkelt är för hårt betrodd från det läget och jag vill inte betala för honom.

Rank: 9,10,7,2,5,8,11,6,1,3,4,12

 

V75-7

1 Mosaique Face är ganska snabb ut och jag håller honom som spetsfavorit. Skulle Adrian Kolgjini lyckas hålla upp innerspåret så tvivlar jag på att han släpper. Utmanas av 4 Mellby Amiral, 6 Noble Knight och 7 Indigous men jag är ändå tveksam till att de tar en hel längd på Mosaique. Det är Noble Knight som kan raketstarta men skulle han hitta spets så släpper Johan Untersteiner och då gissar jag att Mellby Amiral får överta. Men jag läser loppet som att Mosaique Face sitter i spets och körs där. Jag tänker även ge tipset till honom trots det benhårda motståndet. Jag tycker han har imponerat i årets starter och framförallt senast när han trots en blytung resa i ett ruggigt tufft tempo ändå lyckades bärga femteplatsen. Jag hoppas att Mosaique Face kan spåra runt om och ge Adrian honom sin första V75 seger.

Bakom vill jag strecka sex tuffa fyraåringar som utmanar: 3 Standout, 4 Mellby Amiral, 7 Indigous, 9 Quite A Fall, 10 Increased Workload och 11 Claes Boko. Standout, Quite A Fall och Increased Workload kommer från stall Melander och det är en vass trio. Marcus M Melander rapporterar att alla känns bra och han har svårt att särskilja dem. Den som får den bästa resan får säkert också bästa placeringen och alla tre kan vinna.

Mellby Amiral är i grym form och det är en riktigt grym häst. Jag håller honom som främste utmanare till min tipsetta. Senast var han oplacerad i finalen av kungapokalen men det är inte så mycket att orda om med tanke på hans utgångsläge. Såg väldigt fin ut när han gick i mål och det fanns en hel del sparat.

Indigious och Claes Boko kommer från stall Stig H och på förhand är det Indigious som är bästa chansen med tanke på att Erik sitter upp bakom. Men jag tycker absolut inte man ska glömma Claes Boko som är riktigt bra och skulle det klaffa med lite tempo och ryggar så kan han avsluta vasst. Han är ju dessutom betydligt mindre streckad än Indigious och därmed mycket mer intressant spelmässigt.

Jag står över 12 Chelsea Boko och det faktum att han är favorit i nuläget tackar vi för. Tränare Nurmos säger att han ska köras snällt därifrån och man väntar dessutom med att rycka skorna då det kommer betydligt viktigare uppgifter senare i år. Långsökt att tro på vinst från tolftespåret med det upplägget och där kan vi snacka om favorit i fara.

Rank: 1,4,3,9,7,10,11,12,8,6,5

 

Systemförslag

Stora systemet

V75-1: 3,4,9,10

V75-2: 1,3,5

V75-3: 3 Up Date Hoss

V75-4: 2 Lovely Buv

V75-5: 2,3,11,13,14

V75-6: 2,5,7,8,9,10

V75-7: 1,3,4,7,9,10,11

2520 rader/1260:-

Kommentar: Chansspiken 2 Lovely Buv i V75-4 är lite vågad och för den som känner att det är FÖR vågat så rekommenderar jag att byta till spik på 14 Your Highness i V75-5 istället och gardera upp V75-4 med 1 Lookh Magic, 3 Leonas Kaiser, 5 Dante Le Soleil och 6 Steely Knight så blir det samma pris för systemet.

 

På ett mindre system spikar jag 14 Your Highness i V75-5 och då blir systemet på 504 rader/252:-

 

Om ni vill ha lite DD- och tvilling-tips så lägger jag upp det lite senare idag.

 

Lycka till!

/Andreas Johansson,

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.