V75 Mantorp: Hon kan ta sin andra V75-seger på kort tid

157

Sandra Luomala

Hon är ny proffstränare sedan årsskiftet och har fått en jättefin start.
Nu kan framgångarna fortsätta för Sandra Luomala som kan ta sin andra V75-seger på kort tid med Estelle Brodda.
– Det är en stor och jättefin häst med mycket utveckling kvar i sig. Går hon felfritt tror jag på bra chans, säger Sandra Luomala.

Hon kan ta sin andra V75-seger på kort tid

Hon har de senaste åren jobbat hos pappa Kai K Luomala i Eskilstuna men den 1 januari kvitterade hon ut sin proffstränarlicens. Sandra Luomala har lång erfarenhet av travhästar och har tidigare jobbat hos flera av de största tränarna såsom Stig H Johansson, Daniel Redén och Stefan ”Tarzan” Melander. Nu står hon på egna ben och har fått en jättefin start. Det har redan blivit närmare en halv miljon kronor inkört och hästarna har varit bland de tre främsta i 13 av 22 starter.
– Jag är jättenöjd och det har faktiskt gått lite över förväntan. Jag vet hur svår den här branschen är så jag är tacksam att det har börjat bra, säger Sandra Luomala som har 16 hästar i träning.
– Jag har bara fem starthästar och resten är unghästar. Vi har sju jättefina tvååringar och även flera treåringar som inte har startat ännu. Det ser bra ut och kul att det är unga fräscha hästar och inte gamla åttaåringar.

”Jag höll på att bryta ihop”

Största framgången hittills som egen tränare kom den 3 mars när Estelle Brodda vann ett V75-lopp på hemmaplan. Detta trots en inledande galopp. Hästen kom tillbaka och svarade för en imponerande insats.
– Jag höll på att bryta ihop och det var nära att jag började grina när hästen galopperade. Jag hade sådana förväntningar och så skiter det sig direkt. Men hon ställde sig rätt fort ändå och fick en bra position, samtidigt som de körde på i ett bra tempo i täten. Det var otroligt kul att hon kom tillbaka och och inom travet är det en tunn gräns mellan succé och fiasko, menar Sandra.

”Carotene en V75-häst”

En annan lovande häst i hennes stall är fyraårige Carotene som har börjat karriären med två segrar och två andraplatsen på fyra starter. Senast vann han enkelt på Solvalla och segerkusken Jorma Kontio tyckte då i vinnarcirkeln att det är en V75-häst framöver.
– Carotene är en jättefin häst som det finns mycket utveckling i. Vi gick till veterinären och fräschade upp honom efter Solvalla senast. Han hade bara startat på vinterbana och vi hittade lite fel på honom som är tillfixade nu. Det är en spännande häst för framtiden, precis som Estelle Brodda.

”Vann V75 utan att vara som bäst”

När det gäller Estelle Brodda så är hon tillbaka i V75 och är favorit i den andra avdelningen på lördag. Omgången kryddas av en jackpot där ATG beräknar att en ensam vinnare kan ta hem 40 miljoner kronor, enbart på sju rätt.
Estelle Brodda startar med 20 meters tillägg och körs återigen av Kaj Widell.
– Estelle Brodda (V75-2) var jättebra som kunde vinna senast men egentligen var hon inte helt perfekt. Hon var alldeles för het och travet var inte hundraprocentigt. Vi körde barfota och banan var lite för lös tyckte Kaj Widell.
– Det är en stor och rejäl häst som inte riktigt har fattat vad det har gått ut på tidigare men nu hoppas jag att poletten har trillat ner.

Ändringar i balans och utrustning

Vad säger du om uppgiften i V75 med spår två i voltstart på tillägg?
– Voltstart är inte hennes grej då hon mest har galopperat i voltstart. Men nu ska vi ändra på lite saker och gör ett test så får vi se. Vi dövar ner henne med en ryckhuva och så blir det skor runt om. Dessutom får hon ett skarpare bett.
– Problemet är att hon har varit het och pullat i volten tidigare och så har hon bara vräkt sig i galopp när hon kommit ut ur volten. Vi får hoppas att det går bättre nu.
– Efter förra loppet fick hon vila en vecka i hagen och bara jogga lite lätt. Men i tisdags gick hon ett jobb och då kändes hästen bra. Jag tycker att hon är så pass bra att går hon felfritt tror jag på bra chans. Det finns mycket kvar i de här hästen och hon har gått väldigt mycket framåt med de här loppen som hon har gjort, säger Sandra Luomala.

Föregående artikelV75 Tips till Mantorp med Janne Jackpot
Nästa artikelStig H Johansson inför V75 Mantorp

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.