V75 Onsdag: ”Lägre än en sjunken ubåt”

122

”Lägre än en sjunken ubåt”

Granetta är ett av de bättre kallbloden på Bergsåker.
Men det sexåriga stoet får mycket svårt att vinna V75:ans fjärde avdelning hemma i Sundsvall på onsdag.
Det tror i alla fall kusken Jimmy Jonsson.
– Vi ligger lägre än en sjunken ubåt den här gången.

Spelet V86 utgår den röda helgdagen första maj. Onsdagen viks i stället åt V75 och dagstävlingar på travbanan Bergsåker i Sundsvall.
Det är tredje året i rad Bergsåker arrangerar V75 första maj. I år dyker kallbloden upp i V75-4. Ett lopp över kort distans där hingstar och valacker ställs med 20 meters tillägg på ston.
Alf Jonsson-tränade Granetta var i fjol femma i SM bakom Månprinsen A.M. och svarade för en toppinsats efter galopp på vägen.
Propositionsmässigt står det sexåriga stoet perfekt inne med sina 978 000 kronor intjänade. Körande Jimmy Jonsson påminner om att det handlar om en comeback.
– Granetta fick sluta tävla i september och vilade ganska länge och fick äta upp sig efter en ganska tuff säsong. Hon har säkert ett bra år framför sig men som läget är nu tror jag inte alls att hon kan vara med och utmana hästarna som är igång och startar, säger Jimmy.
Granetta har bara gått långsamjobb och inte sett en bana på sju månader. Meningen är att stoet ska starta igång i hetluften för att få tempo i benen.
Jimmy Jonsson:
– Jag har inte kört henne på bana eller fort överhuvudtaget så hon är inte vässad. Ja, jag blir väldigt förvånad om hon räcker till annat än kanske en fin placering. Planen är att försöka komma ner till plankan och ge henne ett lopp liksom. Nej, vi ligger lägre än en sjunken ubåt den här gången.

”Pappa är på topp”
Jimmy Jonsson jobbar sedan några år som försteman i norske tränaren Öystein Tjomslands stall i Sundsvall.
Pappa Alf Jonsson håller igång med hästar, 71 år gammal, och Granetta är en av flera fina travare Alf tagit fram bara på slutet.
– Pappa är på topp och jobbar på och har köpt en ny häst det sista här, en ettåring. Jag bor nära där han har hästarna så vi hjälper honom att sko lite och snabbjobben då. Sedan kör han allting och sköter det dagliga, säger Jimmy.
Efter en fyraåringssäsong som inbringade 360 000, utvecklades Granetta ytterligare. I fjol som femåring vann hon bland annat Erik Perssons Minne i Årjäng i juli, en final i Dubbelcupen. I augusti fick hon prova ”stora” SM där hon blev femma med galopp på vägen.
– Hon gick två svenska rekord i fjol men bäst var hon i SM. Hon låg invändigt på bortre lång när hon galopperade men kom tillbaka och var femma bakom Månprinsen. Så hon visade ju verkligen att hon var ett av de bättre stona i landet i fjol, säger han.
Tufft att vinna comebacken säger du. I fjol hade det varit samma upplägg och lång vila över vintern då Granetta kom ut och ”bara vann” på Dannero i slutet av mars.
– Ja, då vann hon på svenskt rekord dessutom. Men det är det stor skillnad jämfört med nu. Hon har mycket mer pengar på sig i år och det är mycket tuffare.
Loppet på onsdag håller hög klass. Stona har fördel som sagt och särskilt två ston utmärker sig på startfållan, om vi inte ska räkna Granetta nu. Tippar du att ett sto vinner?
– Jag tror det. 2 Rus Can är jag mycket imponerad av, hon var grym på Romme i den senaste starten. Samma med 1 Torpa Olea som gått några riktigt bra lopp och har startat fem gånger i år redan. Av hingstarna tror jag kanske mest på 13 Vill Solen. Jan-Olov Persson har ett par bra där också. 8 Järvsöodin kanske inte har högsta toppfarten men är en jäkla slugger och är stark som få.
Slutligen. Alf Jonsson har ett riktigt ämne i treårige Tekno Jerven som senast vann ett treåringslopp i Bollnäs med dig i sulkyn då han rundade och vann på 1.28,6 över 2180 meter. 
– Ja, hua. Vi är jättenöjda. Han är en av de bättre i kullen och vi satsar på att vara med i de lite större loppen i sommar med Tekno Jerven.

Fotnot: Första V75-start på Bergsåker på onsdag är klockan 15.00.

Föregående artikelReadly Express fick en drömlottning
Nästa artikelV75 Onsdag: Bergsåkerstränaren Daniel Wäjersten

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.