V75-seger i första starten som proffs?

35

v75seger

Han blev årets komet 2014.
Under lördagen har Eric Martinsson Quantum Gliding till start – och det kan bli hans första start som proffstränare.
– Förhoppningsvis får jag ut licensen redan under fredagen. Visst vore det läckert med en V75-seger i första starten som proffs, men det blir inte enkelt, säger 28-åringen.

 I början av fjolåret stod Eric Martinsson och frun Malin med tio hästar på träningslistan. Nu när vi är inne i november månad 2015 är antalet uppe på 35 stycken. Paret har en verksamhet som bara fortsätter utvecklas och nu kan man snart titulera sig proffstränare.
– Det kändes som rätt väg att gå. Stallet har expanderat väldigt mycket på sistone och det är det här jag och Malin vill hålla på med. Vi har jobbat heltid med det här tidigare också, men allting blir så mycket enklare som proffstränare, i alla fall när det kommer till ägarbiten. Därför anmälde jag mig till kursen och nu är den snart färdig, vilket känns skönt.
Han har varit ifrån sin fru och sin tvååriga dotter i en dryg vecka för att infinna sig på travskolan Wången, belägen i Östersund. På fredag är kursen färdig, något som ska bli skönt, åtminstone om man frågar honom själv.
– Jag måste säga att kursen inte har gett mig speciellt mycket. Det är mycket dötid och det är inte utan att man längtar hem till familjen. Det här behövdes göras, men nog tycker jag att det kunde ha komponerats ihop på bättre sätt. Dels för att man blir borta länge från familjen, men sedan slår det mot verksamheten också. Jag måste ha en person som jobbar istället för mig och det är inte gratis.

Perfekta träningsmöjligheter
Verksamheten drivs på Karl-Erik Benders gård i Kvänum. Där hyr han boxar och enligt Eric Martinsson kunde han inte ha det så mycket bättre.
– Vi får verkligen fokusera på det vi vill och det vi kan, nämligen köra häst. Gården sköts klanderfritt av väldigt kunnigt folk. Här finns dessutom alla typer av träningsmöjligheter, framför allt en sandbana som vi använder oss mycket av. Den är byggd enligt Åke Svanstedts filosofi och den är en viktig del i framgångarna.
Vältränat är signifikativt för stall Martinsson. När hästarna kommer till start är de väl förberedda, vilket inte minst syns på segerprocenten, 17. I fjol var den så hög som 24 procent.
– Det är viktigt, framför allt att hästarna ser bra ut när dem kommer ut på banan. Jag är väldigt nöjd med resultaten än så länge och nu när vi får än större volym på det hela är förhoppningen att förbättra siffrorna ytterligare. Vi har redan nu passerat fjolårets siffror, men visst är målet att slå årets siffror redan nästa år. Med det material som vi har för dagen måste vi vara optimister. Nu har vi tvååringar efter Donato Hanover, Muscle Hill och Yankee Glide för att nämna några avelshingstar. Tidigare har det varit väldigt udda stammar. Att jobba med kvalité är otroligt inspirerande.
Att köra sina hästar i lopp har inte varit Eric Martinssons drivkraft. Tävlingsmomentet njuter han lika mycket av från sidan.
– Det finns kuskar som kör bra mycket mer och bra mycket bättre än mig, därför tycker jag det är mest rättvist gentemot hästen att låta andra köra. Carl-Johan Jepson är en jag anlitar mycket, jag tycker han har bra körhänder och vi har en bra dialog. Jag hoppas vårat samarbete fortsätter.

Starthäst i V75-4
Just Carl-Johan Jepson är det som kör Quantum Gliding på V75 denna lördag. Hästen är en relativt ny bekantskap i stallet, men det började på bästa sätt i regidebuten.
– Hon kom i fint skick från Flemming Jensen och hästen svarade för en riktigt bra prestation på Årjängstravet. Nog trodde jag att hon skulle göra ett fint lopp, men att det skulle sluta med seger och 100 000 kronor in, det kanske var lite oväntat. Framför allt med tanke på sättet hon gjorde det, hästen var snudd på okörd. Det är en duktig häst som jag tror kommer gå en bit upp i klasserna.
Efter Årjängsstarten blev hästen sjuk, vilket har gjort att hon inte startat på ett tag inför lördagens uppgift.
– Hästen fick halsinfektion och stod över ett par jobb. Det tror jag däremot inte ska innebära några bekymmer utan jag förväntar mig att hästen svarar för en rejäl prestation.
Quantum Gliding startar i V75-4 och har innerspår. De på förhand mer rutinerade hästarna startar med 20 meters tillägg.
– Jag tycker inte hon är sämre än någon annan och förhoppningsvis kliver hon iväg bra den första biten. Calle får köra som han vill, men jag vet i alla fall att hästen är bra nog för att vinna på V75, avslutar Martinsson.
Återstår att se om Eric Martinsson är proffstränare när loppet körs 17.27 på lördag. Hur som helst är det en tränare värd att lägga på minnet, oavsett hur det går för Quantum Gliding.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.