V75: Thules Tambur krönte karriären

244

thule_v75_tambur

– Jag har hållit på med det här i över 50 år och det här är min bästa höjdardag hittills, helt klart! Umeåamatören Thule Jonsson bubblade av glädje efter att hans Tambur spurtat hem en av lördagens V75-finaler på Solvalla.

Genom sin travintresserade bror blev Thule Jonsson travhästägare redan som 15-åring. Det var starten på ett liv tillsammans med hästar. Genom åren har det blivit en hel del framgångar med hästar som Donator, Elmer Pride och Pershing Fager. Och vid 71 års ålder är Thule Jonsson still going strong. På gården i Röbäck utanför Umeå tränar han fem hästar. En av dessa är femårige valacken Tambur – en sann Thule Jonsson-produkt. – Jag har fött upp hans mamma, mormor och mormorsmor. Han är fjärde generationen som jag fött upp och tävlat med, berättade Jonsson efter att Tambur överraskat spelarna med att spurta hem klass II-finalen tillsammans med Örjan Kihlström. – Det är ju helt otroligt! Som den här lilla skiten springer alltså…det är ju så att man får gåshud. Hans mormor vann på V65 i Skellefteå till 192 gånger pengarna, men det här är större.

Första V75-segern
Tambur var tillsammans med Alvena Nonstop de enda överraskningarna i omgången. Den senare vann Solvalla Vårstayer lekande lätt efter att Mattias Djuse, som ersatte avstängde tränaren Lasse Punkari i sulkyn, kört ett felfritt lopp i ryggar ända fram till upploppet. – 350 kvar satt jag på leken och undrade hur mycket jag skulle vinna med, sa Djuse som tog sin första seger i V75. – Det känns som det största jag har vunnit. Att få chansen att vara med och köra om så här stora pengar och att vinna på det, det är jätteroligt.

Redéns form håller i sig
Att Daniel Redén har inlett året mycket stark har knappast undgått någon i trav-Sverige. Stallets segerprocent ligger på 24 och en häst som bidragit till det fina resultatet är Västerbo Highflyer, som än så länge är obesegrad i Redéns träning. Den här gången såg det länge mörkt ut för den kapable fuxen som satt långt ner i kön i klass I-finalen samtidigt som första varvet gick på långsamma 1.17,5. Men via ett ursinnigt avancemang i tredjespår ut på slutrundan rundade hästen fältet fram till positionen utvändigt om ledaren innan han avgjorde upploppet ner. – Han kändes fin hela tiden och levererade det vi alla hoppades på – och mer därtill, sa segerkusken Björn Goop.

Storfavoriten överlägsen
Sexårige Mr Picolit kom till start med nio segrar på tretton starter sedan han kom i Åke Svanstedts träning för 16 månader sedan. Det gjorde att han spelades till omgångens största favorit. Det visade sig vara helt i sin ordning. Per Lennartsson skötte tömmarna istället för pappaledige Åke Svanstedt och i hans händer vann Mr Picolit silverfinalen överlägset utan att behöva förta sig. – Den här hästen har en härlig teknik och en underbar inställning. Det var en fröjd att köra honom.

Strong Boy D.E. från ledningen
Även storfavoriten i gulddivisionen, Strong Boy D.E., infriade förväntningarna men för hans del satt det hårdare åt. Efter att han hade fått trava första varvet på i sammanhanget löjligt långsamma 1.19,0 såg all spänning ut att vara bortblåst. Han utmanades emellertid ordentligt av Caddie Comet över upploppet och fick sträcka på sig för att hålla undan. – Som jag har sagt tidigare tycker jag att han är allra vassast bakifrån, men det är också svårare att vinna bakifrån så ibland måste man köra i ledningen. I dag var ett sådant lopp och det var skönt att han grejade det även om han kanske inte gjorde sitt bästa lopp i vinter, sa körande tränaren Joakim Lövgren.

Imponerade i Stoeliten
Omgångens mest imponerande vinnare var Beatasine i Stoeliten. Trots en tuff öppning och resten av loppet utvändigt om ledande favoriten Calamara Donna avgjorde hon enkelt tillsammans med Erik Adielsson. – Det kanske låter konstigt att säga om ett tio år gammalt sto men hon verkar utvecklas och bli starkare och starkare hela tiden, sa tränaren Risto Airaksinen. Även Stefan Hultmans Oolong imponerade när han vann bronsfinalen trots större delen av loppet som första häst i andraspår. I sulkyn satt Örjan Kihlström. Utdelningen för sju rätt på V75-spelet landade på 10 167 kronor. Sex rätt gav 79 kronor och femrättspotten går vidare till nästa veckas omgång i Kalmar. Då kommer det enligt prognosen att finnas 81 miljoner kronor att spela om. Av dessa ligger 47 miljoner i sjurättspotten, 11 i sexrättspotten och 23 i femrättspotten.

Ola Johansson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.