V86 med årsdebut för Al Dente

30

image-19

Kullens kung är tillbaka. På onsdagen gör Al Dente årsdebut på Solvalla. Foto av Kanal 75

I kulltoppen som tvååring.
Outstanding som treåring.
Nu går startskottet för Al Dentes fyraåringssäsong.
– Det klart att vi hoppas och siktar mot de stora årgångsfinalerna i år också, säger hästens tränare Catarina Lundström inför onsdagens V86-start.

Al Dente (V86-2) visade stor talang redan som tvååring hos bortgångne Solvallatränaren Tommy Hanné. I hans regi inledde hästen också treåringssäsongen på bästa sätt innan han i maj förra året kom i Catarina Lundströms vård. Där fortsatte utvecklingen. Dubbla E3-segrar och tolv raka vinster blev det innan han fick sviten bruten i Svenskt Travkriterium.
– Han kom i jättefint skick och hade redan visat att han var en bra häst. Sedan mognade han mer och mer, blev starkare och grovnade i lite. Jag var imponerad av honom i varje lopp, säger Catarina Lundström.
Totalt 13 segrar och 2,9 miljoner kronor insprunget gjorde Al Dente till Sveriges vinst- och segerrikaste treåringar i fjol. Men i kriteriefinalen i september stod inte hästen att känna igen och han slutade oplacerad.
– Det klart att det var lite surt. Han hade varit outstanding och det hade varit roligt om det hade fått hålla ett lopp till. Men man kan inte gräma sig åt det. Vi hittade inga fel på honom, utan han tappade väl helt enkelt formen samtidigt som han började växa lite där på hösten.

”Tårar i ögonen”
Onsdagens V86-omgång delas mellan Solvalla och Åby och det är hemma på Solvalla som Al Dente ska göra sin årsdebut.
– Han fick ta det lite lugnt efter sista starten i höstas, sedan har han tränat på hela vintern och nu tycker vi att det är dags för lopp. Han har grovnat i och är något kilo för tjock, men som alla våra hästar får han starta igång, snabbheten kanske inte riktigt finns där än.
Ett rykte gör gällande att hans ägare, veterinär Daniel Söderberg, grät av lycka efter att ha kört hästen i träning nyligen. Stämmer det?
– (Skratt) ”Doktorn” har kört hästen mycket och han har aldrig varit missnöjd med honom. Men hästen känns helt klanderfri så det är nästan så att man får tårar i ögonen när man kör honom.

Kungapokalen första stora målet
Hur ser du på onsdagens lopp?
– Örjan (Kihlström) pressade honom aldrig från start förra året men han lunkade ändå iväg rätt så bra. Men jag kan inte svara på om han kan svara ledningen från innerspår. Först och främst vill vi att hästen ska få ett lopp i kroppen, se stark och fin ut, trava bra och göra en bra prestation. Man märker på hästen att han vill dra igång och tävla för han har varit piggare och mer laddad på slutet. Det ska bli spännande!
Hur ser planen för säsongen ut?
– Nu tar vi det här loppet först, sedan kommer ju Kungapokalen och det är i de loppen vi vill vara med innan säsongen avslutas med derbyt. Men det gäller att han fortsätter att utvecklas i år. Man kan inte leva på gamla meriter och han måste nog höja sig på alla områden för att räcka till mot de bästa i kullen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.