V86: Visbyamatören avslutar vintermeetinget på Solvalla

42

v86® visbyamatören avslutar vintermeetinget på solvalla

I helgen avslutade fransmännen vintermeetinget i travets Paris.
Visbyamatören Göran Hedrén gör någon start till i sitt eget vintermeeting i huvudstaden innan vårens vila och uppladdning.
Sedan i november har det blivit fyra segrar på elva starter på Solvalla.
– Maverick Dream ska helst ha hård bana och minusgrader även på onsdag, säger Hedrén om stallstjärnan som blir en av favoriterna i V86®.

Tioårige valacken Maverick Dream är en av de bättre hästarna Göran Hedrén tränat under 50 år som amatör på Gotland.
För ett par veckor sedan firade han sin 68:e födelsedag i samband med en start i V86® på Solvalla. Maverick Dream tog då sin andra seger på Solvalla sedan i november och Hedrén kunde räkna in 163 000 kronor på fem starter med stallets stjärna.
Maverick Dream är en mycket speciell herre som husse Göran Hedrén rättar sitt liv efter numera sedan pensioneringen. Exempelvis är hästen noga med att sällskapet är det rätta på sina resor för att trivas.
I vinter har femåriga stoet B.B.S.Sky River följt med som resesällskap till Solvalla. Resultatet: två segrar och en femteplats och 126 000 kronor insprunget för hästen som egentligen varit medpassagerare i transporten.
– B.B.S.Sky River hade jag inte en tanke i världen att hon skulle kunna vinna på Solvalla. Då går hon ut och tar två raka! säger Göran Hedrén.
På onsdag har stallet bytt resesällskap till Maverick Dream. För andra gången på kort tid får femåriga stoet Queque följa med och starta.
– Queque var fyra senast på Solvalla och Andreas Lövdal var mycket nöjd med henne. Men att vinna för henne kan bli svårt, säger tränaren, utan att låta riktigt säker om utgången av kvällens lopp 1 på Solvalla.

Uppfödarna på Nygranne
Att vi har att göra med en inflyttat gotlänning hörs i telefonen. Göran Hedrén växte upp i Upplands-Bro i Stockholm och flyttade 14 år gammal till Gotland.
Föräldrarna var gotlänningar och flyttade tillbaka till ön med sina fem barn.
Pappan köpte gård på Gotland och förverkligade en dröm om att köpa häst. Och på den vägen blev det.
Göran Hedrén var under några år uppfödare till Nygranne-hästarna (efter gården) tillsammans med sin far och en bror. Han har hållit på som travamatör i alla år och haft en del bra hästar som vunnit på både Solvalla och i Visby.
– Jag körde in dem och ringde mycket till vår vän Solvallatränaren Jan ”Lillen” Ödquist i början för tips och råd om särskilt en häst som bad sig så jäkla tokigt åt. Där i början gav jag hästarna oerhört mycket mängdträning, inspirerat av humanidrotten. Numera har ju avel och allting utvecklats och jag kör bara kvalitetsträning med intervaller, säger han.

En broddsko höger bak
Några praktikveckor hos mästertränaren Sören Nordin blev det i unga år. Nordin insåg att han hade att göra med en mycket intresserad man som till och med mätte hästarnas steglängd med måttband i sanden på rakbanan och skodde därefter.
Nordins kunskaper och egna erfarenheter har kokats ihop till det 68-årige Göran Hedrén kan i dag. Maverick Dream köptes för fyra år sedan och han var då en häst som hade problem med att gå felfritt.
Efter lite laborerande hittade Hedrén lösningen med att låta hästen tävla med en broddsko höger bak året runt.
– Han har nämligen spatt vänster bak och då började det stämma för honom och han kunde börja räta upp sig.
Efter 50 år med hästarna lär han sig något nytt varje dag.
– Det här med vila för hästarna är viktigt exempelvis och numera ägnar jag dem nästan all tid. Efter ett planerat sprinterlopp på Solvalla 22 mars för Maverick Dream blir det tre månaders vila för hästarna till i slutet av juni. De får gå på bete och blir lite tunga i kroppen men de mår jävligt bra, säger han.
Onsdagen på Solvalla då. Maverick Dream rundade från ett bakspår senast med Andreas Lövdal som även vann Guldklockans final i december med hästen. På onsdag kör Richard L Jansson i ett amatörlopp (V86-4).
– Richard körde honom på Solvalla i somras och vann med honom. Med fem längder. Så Jansson vet hur Maverick Dream ska köras. Samtidigt är ju hästen så pass speciell att mycket ska stämma. Exempelvis underlaget då. Hästen är jävligt beroende av att det inte är segt och kladdigt som i starten i januari, bland annat på grund av att han fastnar med broddskon. Men vi verkar ha tur, det ser ut att bli minusgrader på onsdag.
Ett bakspår drar väl ner förväntningarna då hästen är bäst då han får löpa ut i det tempo han vill och brukar forceras till ledningen?
– Med något av de innersta spåren hade jag trott på seger. Nu får vi se hur det går med ännu ett bakspår helt enkelt. Det går ju inte att kusken ska kliva på direkt och runda om det är en mur av hästar framför. Samtidigt har Maverick ju så mycket respekt med sig nu. Folk vet hur bra han är och vet att det blir svårt att komma i mål om man svarar. Vi tar eget vatten med oss från brunnen hemma, han dricker inte klorerat och reser dagen innan med honom som alltid. I flera starter på V75 ute i landet har jag inte kunnat resa som han är van och då har det nästan genomgående slutat med att han varit oplacerad. Men en kanonhäst är han, snäll och fin och underbar att ha med att göra, säger entusiasten från Gotland.

Föregående artikelUnghäststjärna flyttar till Sverige
Nästa artikelFem tippar V75 till Halmstad Lördag 11 mars 2023

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.