Vackraste hästen inför V86 25 juni 2014

155

image-46

Norske hästen Mino är inte bara vacker att se på. Han är bra också. Här kransad efter Dubbelcupens Final i Gävle V75. Foto av JEANNIE KARLSSON

Vackrast i fältet.
Kanske även den bäste?
Fuxige Mino från Norge vann ett stort kallblodslopp i svenska V75 i maj och är en het segerkandidat när V86 avgörs i Åmål onsdag kväll.

V86 är ute på sin årliga sommarturné och onsdag är det dags för lilla Åmålstravet att arrangera spelet.
3 550 personer kom till Vaggeryd och premiären för Sommaronsdag. Åmål är en annan av landets sommarbanor och publiken lär strömma till även den här tävlingsdagen då en full omgång med V86 står på programmet.
V86-5 är ett kallblodslopp med hästar på både 20 och 40 meters tillägg. Trolig favorit blir norske Mino som segrat i elva av karriärens 18 starter.
I mitten av maj var sexåringen riktigt brutal då han avgjorde från positionen utvändigt ledaren för inhyrde kusken Magnus Jakobsson.
Mino rekordsänkte med nästan tre sekunder den gången i Dubbelcupens final, Gunnar Wallbergs Minne, med 100 000 kronor i förstapris.
– Det var det största han vunnit och det handlade absolut om den bästa insatsen i karriären också, inget tvivel om det, säger amatören Helmen Hovel med Biri som hemmabana i Norge, som både äger och tränar den vackre hingsten.

Hur körde Jakobsson?
Helmen Hovel gillar Karlstadproffset Magnus Jakobsson som kusk. Jakobsson kör bra, även om Hovel tvivlat en gång.
– Jag är mycket förnöjd med Magnus Jakobsson. Han kör väldigt bra men jag var väl inte helt förnöjd i Gävle när han körde fram och satte upp tempot så där med Mino. Men allt blev ju till det bästa. Sättet som Mino vann på den gången imponerade på mig, säger han och skrattar.
I Gävle var det Mino som fick pressa upp tempot. 400 meter från mål var ledande Pliggfaksen slagen och galopperade. Samtidigt tågade Mino bara undan till seger med halva upploppet.
Det har blivit en start hemma på Biri efter det och där galopperade hästen.
– Han hade innerspår och galopperade kort då kusken provade att lyfta ut honom kort efter start och blev sedan stängt inne. Det blev en galopp till på upploppet. Han galopperar normalt inte. Men det var bara körning sista 300 meterna i loppet och han kom inte ut från tredjeparet invändigt förrän i sista kurvan och då gick det alldeles för snabbt.
Det är en vacker häst du har. Inte så stor men välbyggd – och färgen gör ju sitt.
– Ja, det är en fin hingst. Jag har bara tre boxar hemma och förutom Mino har jag mamman och två yngre syskon till honom. Hoppas bara han får vara skadefri och fortsatt på topp så kan det bli roligt, säger Helmen Hovel, som jobbar på elverket hemma i Granavollen.
Chansen att vinna Dubbelcupen, V86-5 i Åmål på onsdag?
– Om han har samma form som han hade i Gävle har han en fin uppgift på pappret. Men 8 Lex Lodney är i form igen och då är den alltid bra. Samt att det finns några ytterligare fina hästar med. Ett minus kan vara att Åmål har en 800-metersbana och att kurvorna är lite för snäva för att riktigt passa honom. Men jag tror på min häst. Han får gå med skor som vanligt. Vi har bara 25 mil till Åmål.

Fotnot: Under juni och juli gör V86 Sommaronsdag sex nedslag från Tingsryd i söder till Skellefteå i norr. Nästa onsdag är det Lindesberg som arrangerar. 9 juli Tingsryd. 16 juli Skellefteå och 23 juli Visby.

Mikael Wikner

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.