Vad är sant om flykten till Frankrike?

94

svenska travare frankrike

I riktig kvällstidningsanda så kunde vi läsa att det råder massflykt till Frankrike av våra största stjärnor. ALLA är visst på väg hit ner. Sen slängdes det fram en lista från ST där man kunde se vilka hästar som gräver guld och bara roffar åt sig de höga prispengarna som finns att hämta.
Tyvärr blir det lätt panik när man läser dessa typer av artiklar. Källkritik är inte längre journalisters starka sida… Tyvärr.

Vad man mâste förstå är att den handfull hästar som faktiskt är bra nog att vinna lopp på Vincennes bara utgör en liten, liten droppe av alla de som kommer ner. För de övriga så är det landsortsbanorna som gäller och där tävlar de om 8-12 000 euro .
Visst är det mer än en vanlig tävlingsdag i Sverige, men dessa hästar som kommer ner är de som hamnat lite emellan propositionsmässigt. Det är de hästarna som har klivit in i silver men ändå har svårt att kunna ta steget upp i guld. Så hur ska dessa hästar räddas kvar i Sverige genom höjda prispengar? Kanske det är dags att se över klassindelningarna och lägga en ny klass mellan silver och guld.

Om man läser denna artikel lite vagt så kan man lätt tro att 151 st svenska hästar tävlar i Frankrike just i denna stund. Och dâ vi bevisligen sett att Fabrice Souloy har fått in ALLA hästar som gått ner sâ blir det faktiskt en ganska underhållande läsning då man kollar in listan lite noggrannare som jag faktiskt har gjort.
Jag har delat in hästarna i olika underkategorier

*Svenskägda hästar tränade av tränare med 41 st
svensk licens
(Bergh, Westholm, Goop, Aronsson, Malmqvist, Kolgjini etc)

*Franskfödda svenskägda hästar tränade 24 st
av tränare med svensk licens
(här gjorde jag en ny indelning dâ franska hästar oftast har köpts in av svenska tränare till svenska ägare för att kunna starta i franska lopp och kunna tävla om den inhemska priskakan. Sâ planen frân början har ju där varit att ta ner hästarna till Frankrike)

*Svenskägda hästar tränade av franska tränare 28 st
(sâ fler än sâ är det än sâ länge inte som tränas
av Martens, Souloy, Kuiper, Niskanen, Goetz etc)

*Franskfödda svenskägda hästar tränade 8 st
av franska tränare

*Okvalade tvâ/treâringar i svensk träning 3 st
*Okvalade tvâ/treâringar i fransk träning 1 st
*Okvalade franskägda hästar 3 st
*Okvalade hästar som ej var deklarerade i träning 5 st
*Svenska hästar ägda av icke svenska ägare 13 st
(som saknar adress i Sverige)
*Svenska hästar tränade i andra länder än Frankrike 2 st
(Belgien, Holland)
*Svenska hästar utleasade till franska ägare 1 st
*Hästar ej deklarerade i träning hos 22 st
svensk/fransk tränare
(skadade hästar, ej startberättigade hästar, blivande fölston, ridhästar etc)

Så när man ser att det alltsâ inte är mer än 36 hästar ägda av svenska ägare som finns i fransk träning sâ betyder det att övriga hästar är sådana som alternerar tävlingar i Sverige och Frankrike beroende på hur tävlingsprogrammet ser ut.

Sen kan man ju reagera på STs system av utfärdande av temporära exportcertifikat, där 21 av de 151 hästarna inte ens är tävlingsbara och i vissa fall även har gått vidare som ridhästar. Då exportcertifikatet förnyas automatiskt var 6e månad så inbringar det en hel del ”kaffepengar” till ST.
Och sen undrar man ju hur hästar som sålts till Frankrike, i två fall redan under 2014, fortfarande kan ingå i statistiken. Borde inte dessa exporteras definitivt?!

Monica Hellqvist

Ecurie Monica Hellqvist

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.