”Väldigt oroliga för vår sport”

37

Travtränarna på Jägersro gick ut i strejk – i protest mot Svensk Travsport.

Nu hoppas de att det får effekt.

– Jag vill att vi ska få en förändrad kultur inom sporten, säger Joakim Lövgren, en av initiativtagarna till protesten.

LÄS OCKSÅ Förbundet: ”Vi måste rannsaka oss själva”  

Det var under onsdagskvällen på Jägersro som chocken kom.

Kort inpå starten av V86-spelet ställde sig travtränarna på Jägersro intill bankanten och vägrade köra sina hästar på utsatt starttid.

Det hela som en protest mot Svensk Travsport och deras dialog med travtränarna, där tävlingsprogrammet 2018 fick bägaren att rinna över.

– Vi känner oss överkörda gång på gång, sa Joakim Lövgren i TV12 under gårdagen, mitt under proteststrejken.

Reaktionerna har så klart varit många i trav-Sverige, aldrig tidigare i travets historia har en protest av detta slag ägt rum.

Nu berättar Joakim Lövgren om missnöjet som pågått en längre tid, och vad de hoppas uppnå med gårdagens protestaktion.

”Beslut fattas över våra huvuden”

– Jag vill att vi ska få en förändrad kultur inom sporten, där aktivas röst kan göra sig hörd på ett annat sätt. Vi upplever en frustration, vi är inte inblandade i beslutsfattandet och får leva med konsekvenserna av besluten. Vi är väldigt oroliga för vår sport och framtid, säger Joakim Lövgren och fortsätter:

– Vi har mycket synpunkter på hur sporten utvecklas, så som sporten ser ut, och den symbiosen som måste finnas mellan sport och spel är inte sund när sporten monteras ner. Fölston, licenser, publik, hästägare och så vidare, vi är oroliga över detta och de synpunkter måste vi få nå fram med och få torgföra så beslutsfattare är på det klara med detta.

Joakim Lövgren berättar hur travtränarna länge känt sig överkörda, när beslut tagits i viktiga frågor.

– Vi upplever att beslut tas över våra huvuden. Det här har jäst under lång tid, förra veckan så kokade det och därför är vi framme vid en gräns som ingen aktiv vill – att vi ska strejka och ställa till det. Vi vill ha positiv travsport, men det här är en konsekvens av att vi inte känner oss hörda eller sedda.

”Sporten håller på att förminskas”

Vad är det för frågor ni vill vara delaktiga i, mer specifikt?

– Egentligen i alla frågor som påverkas oss, vi tycker det viktigaste nu är att vi får en ny kultur i sporten, att vi får en remissinstans. Alla tränarna har ju hästägare som står för 78 procent av sportens kostnader, 22 procent kommer från spelet i form av prispengar, men 78 procent står våra kunder för – och då är det viktigt att vi kan leverera en upplevelse och produkt och att det finns förutsättningar för sporten att överleva, säger Joakim Lövgren och fortsätter:

– Men vi har också våra anställda att ta hand om, många har lån på sina gårdar och så har vi övriga kostnader. Vi lever ju på det här, och vi blir oroliga när sporten tinar och vi kan inte stå och titta på när beslut tas som påskyndar det. Vi vill ha bättre balans, en bättre dialog. Vi är många som är oroliga för att sporten håller på att förminskas, med återväxt och sådana saker, och vi måste vara försiktiga med hur vi går framåt, hur vi driver sporten och symbiosen mellan sport och spel – att det finns en balans.

Frågor som de aktiva slagits för under lång tid, enligt Lövgren.

– Vi har nått ett läge där ledningen för Travtränarnas Riksförbund blivit nonchalerade, och det är frustrerande så klart. Vi når inte fram och så kan vi inte ha det. Att vi inte får som vi vill i alla frågor är vi så klart på det klara med, men vi vill i varje fall ha en dialog, vi vill i varje fall bli hörda och sedda.

”Kulmen på en lång tids frustration”

Efter strejken på Jägersro så svämmade sociala medier över av reaktioner, där bland annat flera av era kollegor backade upp er. Vad har du själv fått för reaktioner efter gårdagen?

– Det ligger i sakens natur att tränarna backar upp, annars hade vi inte gjort det här. Sedan är det också många uppfödare, hästägare och även spelare som hört av sig och berättat att de tycker att det är på tiden. Det finns på gräsrotsnivå en allvarlig bekymrad inställning till att sporten inte får den syre den behöver för att vara växande, säger Joakim Lövgren och lägger till:

– Så här har det varit en lång tid och förra veckans uttalande att de aktiva inte är någon grupp de lyssnar på…. Ja, det tycker vi att vi ska vara.

Har ni hört något från Svensk Travsport, eller de styrande, efter gårdagens strejkaktion?

– Inte jag, vi har ju en ordförande i TR:s riksförbund som vi stöttar med aktionen i går. Vi har ordförande Jan Halberg och sedan sitter Jörgen Westholm och några andra i styrelsen. Det här var en aktion från oss, en aktion som visar att vår ledning inte körs över i såhär viktiga frågor, att beslut fattas innan vi fått lov att torgföra vad vi tycker i frågan. Det var väldigt tydligt i förra veckan och kulmen på en lång tids frustration från tränarledet, säger Joakim Lövgren och avslutar:

– Vi vill se nya rutiner, ny tideräkning där det blir ett annat klimat i sporten där de aktiva inbegrips i beslutsfattandet på ett helt annat sätt. Vi har inte varit nöjda med hur beslut har fattats och vi vill nå en förändring där. Vi välkomnar en ny tradition inom sporten.

LÄS OCKSÅ Förbundet: ”Vi måste rannsaka oss själva”  

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.