Var nära döden – nu kan han vinna på V75

28

Inför V75 måndag 25 december: ”Den bästa häst jag tränat”

1 av 2 | Foto: MIKAEL WIKNER/KANAL75

Roger Nilsson tillsammans med Raz Mackenzie.

TRAV21 december 2017 10:40

För några månader sedan var han nära att dö av en foderstrupförstoppning.

Nu är topphästen Raz Mackenzie på väg mot formen igen och kan vinna V75 på juldagen.

– Han är den överlägset bästa häst jag har tränat. Isbana och lång distans passar väldigt bra, säger Boden-tränaren Roger Nilsson.

Winter Burst med åtta V75-omgångar på nio dagar ångar vidare och på juldagen är det Umeå som står för värdskapet. Det råder vintriga förhållanden i Norrland och enligt Roger Nilsson från Arnemark utanför Piteå har det kommit mycket snö och han uppskattar att det har fallit drygt en meter snö. Han har 19 hästar i träning och reklamhästen är den väldige (173 centimeter hög) Raz Mackenzie som har firat fina framgångar genom åren och vunnit V75 tre år i rad. Den nioårige valacken, som har tagit 26 segrar och sprungit in närmare 1,5 miljoner kronor, var dock nära att mista livet tidigare i höstas.

– Han fick en foderstrupförstoppning och höll på att dö. Veterinären fick spola loss det som satt fast i halsen och vi höll på i åtta timmar. Det följde med matrester ner i lungorna och han fick även en lunginflammation som han fick penicillin för. Så det blev lite sviter efteråt för hästen och han har varit lite svår att få tillbaka i form igen. Men nu är han fit for fight och det känns som att formen kommer sakta men säkert, berättar Roger Nilsson.

”Har varit lite seg”

Raz Mackenzie har gjort två starter efter ett uppehåll och efter en fjärdeplats blev det seger senast i ett Dagens Dubbellopp i Boden.

– Han har varit lite seg i båda starterna tycker jag, även om han var bättre senast och avslutade väldigt bra. Hästen brukar behöva några lopp i kroppen när han har haft ett uppehåll för att flytta fram formen. Jag hoppas och tror att den har fått sig en knuff framåt ytterligare med förra loppet i sig. Det behövs till starten i V75.

”Kan definitivt vinna”

Raz Mackenzie startar i V75-6 i Umeå på juldagen och i fjol var han tvåa i samma lopp efter Narold Vox. Någon häst av den kalibern finns knappast med bland konkurrenterna och tränare Nilsson är uppåt på flera aspekter men slänger samtidigt in en brasklapp.

– Distansen 2600 meter är han klart gynnad av och isbana som det är i Umeå passar honom väldigt bra. Han tävlar bra med hakar och har vunnit flera lopp på den balansen.

– Däremot står han 20 meter sämre till gentemot flera av konkurrenterna som han mötte senast. Han har blivit lite till åren och behöver hjälp på vägen men håller de tempot uppe där framme så är han duktig på att hålla farten. Då spurtar han ner många till slut.

Raz Mackenzie har vunnit V75 tre år i rad men inte i år än så länge. Du tänker väl inte bryta den trenden nu?

– Haha, jag hade inte tänkt det. Jag har siktat på det här loppet och han kan definitivt vinna om det stämmer. Men samtidigt är jag nöjd om han är bland de tre. Inga ändringar, säger Roger Nilsson.

MICHAEL CARLSSON/KANAL75

21 december 2017 10:40

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Formen strålande – är min tipsetta”
Nästa artikelAnders Malmrot: ”Det känns oerhört roligt”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.