Vårfavoriten på V86

40

vårfavoriten

Träningsupplägg och taktiska dispositioner i loppen verkar spela mindre roll.
Treåriga löftet Makethemark gör jobbet varje gång.
– Det är tacksamt att vara tränare till hästar av den här kalibern, säger Petri Salmela om hingsten som jagar fjärde raka segern i Vårfavoriten i Solvalla V86 på onsdag.

Några riktigt fina treåringar visar upp sig i onsdagens V86-tävlingar på Solvalla.
I den andra avdelningen jagar Visbytränaren Sten O Janssons Zahara Goj femte raka segern i Vårfavoriten för ston.
I den öppna klassen (V86-4) blir Makethemark favorit. Hingsten efter Maharajah var igång som tvååring i fjol och är i år obesegrad efter tre starter.
Nio segrar på elva lopp har det blivit för Makethemark så här långt.
– Hästars utveckling är inte lätt att uttala sig om men den här hör definitivt till en av de tre-fyra bättre som börjat sina karriärer hos mig. Om han sedan blir en internationell stjärna som några av de andra kan vi bara hoppas på än så länge, säger tränaren Petri Salmela.

”Köra hur som helst”
Solvalla kör tillsammans med Åby den här onsdagen. En V86:a som kryddas med en dubbeljackpot med 14 miljoner kronor i potten för åtta rätt.
Makethemark är ett av omgångens stora spikförslag. Efter tvååringssäsongen i fjol då hästen var omutlig i norr står han i år obesegrad efter tre starter.
Pamir Broddes-, Rikitikitavis-och Scarlet Knights lopp har alla gått till Salmelas häst som sänkt sina kullkamrater med ordentliga speeder på Solvalla.
– Ulf Ohlsson har kört de flesta loppen och det är roligt att se dom från sidan. Kemin funkar verkligen mellan dom. Uffe skrattade gott senast och sa att den här hästen är så bra att man kan köra hur som helst med den, säger Petri Salmela.

”Något speciellt”
Makethemark var bara lugnt jobbad inför senaste starten. Inte ett steg snabbare än 1.30 i träningen enligt Salmela.
Scarlet Knights lopp förra onsdagen skulle också bli en uppbyggnadsstart inför Vårfavoriten och stallet hade inte skruvat upp förväntningarna alls.
– Han har stött på några riktigt fina treåringar på slutet och jag har tyckt att det sett rätt tufft ut med tanke på träningsdoserna vi gett honom. Men han har bara vunnit och allt har gått så lätt för honom. Jag har haft många fina hästar genom åren, men den här känns något speciellt alltså.

Ny fin hos Nian
Stall Nian från Älvsbyn äger hästen. En av Salmela stora hästägare under åren som nu kan ha en ny kanon i sin ägo efter talangen Brutus Sund som fick sluta sina dagar som fyraåring 2008 efter en hovbensskada.
– Brutus Sund tyckte jag kapacitetsmässigt var av samma klass som Plant The Seed, stoet som är min bästa häst genom tiderna. Så låt oss hoppas…
Makethemark har levererat tunga avslut eller avgjort med spår på vägen, men inte synts i ledningen så mycket. Hur går det från femtespåret på onsdag?
– Det har helt enkelt inte varit aktuellt att ladda med honom. Enda gången vi provat att köra honom ordentligt från start bakom bilen var i sista starten som tvååring på Bergsåker. Han var sjuk då men flög till ledningen. Så vi vet att han kan öppna om vi vill.
Vågar du tro på hästen igen eller är du skrockfull?
– Det är klart att vi måste tro när vi har en sådan fin häst. Men det här är helt klart det tuffaste motstånd han stött på hittills. Vi ska bara jogga honom lite i dag (måndag) och det är absolut inga snabbjobb mellan starterna. Målet hela tiden har varit Vårfavoriten och formmässigt borde han vara ännu bättre nu. Vi ändrar inget i utrustningen och Uffe bestämmer taktiken.
I V86-8 har ni 12 Örbäckens Marion till start. Ett nyförvärv från Finland.
– Hon hade spår tolv förra gången också i debuten för oss. Hästen är i riktigt bra form men läget är hopplöst igen. Det går nästa inte att komma till från spår tolv den här årstiden.
Vad är planerna med Makethemark efter onsdagsstarten?
– Tanken är att han ska få ta det lugnt efter onsdagens lopp och sedan funderar vi på Treåringseliten under elitloppshelgen på Solvalla. Efter det är det matchning mot E3.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDags för Elitloppskval i USA
Nästa artikelNuncio igen på Solvalla nästa Onsdag

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.