Vårlikt på landets nordligaste travbana

41

Vårlikt på landets nordligaste travbana

Det blev snabbt vårlikt på landets nordligaste travbana på måndagen då Boden fick rycka in och arrangera lunchtävlingar när Skellefteå överraskades av blidväder.
Bodentravets banmästare la en natt på att ställa i ordning för tävlingar på grus.

Skellefteåtravet ville tävla på is på måndagen men sol och flera plusgrader under helgen gjorde banan obrukbar.
Fem lopp skulle köras under måndagslunchen. Räddaren i nöden blev grannbanan i Boden 16 mil norröver som tog över tävlingarna med kort varsel.
Bodentravets banmästaren Mats Englund hade börjat förbereda för våren och det översta lagret is var redan borta. Söndag eftermiddag ställdes frågan om han kunde göra det känsliga sista jobbet med isen.
– När jag ringde honom klockan fyra i söndags sa han att det nog skulle bli svårt. Men hur det nu var satte han sig i sin hyvel och började jobba och fick även dit ytterligare en hyvel som jobbade nonstop under natten. Så det var vår banmästares kolossala arbetsinsats som låg bakom allt det här, berättar Bodentravets chef David Zimmer.
Med åtta plusgrader i Boden under helgen är våren starkt på frammarsch i Norrbotten. Banmästaren Mats Englund gav våren ytterligare en putt framåt.
– Englund satt i väghyveln mellan klockan fem söndag eftermiddag till sju måndag morgon. När han var klar med det klev han över till traktorn och började köra på material. Vi slåss ju hela tiden för fler tävlingsdagar här uppe i norr och då vill vi inte gärna ställa in. Det kändes bra att vi kunde mobilisera för att genomföra tävlingsdagen och hjälpa Skellefteå på det här sättet, säger David Zimmer.
– Och underlaget blev verkligen bra. Hemmahästen Rally Funny vann på 1.14,6 över 2 160 meter, så det är ett understatement att säga att det varit positiva omdömen om banan.

Isen bort även i Umeå
I Skellefteå kommer isen att rivas i veckan. I Umeå började Umåker ställa i ordning för grusbana under måndagen efter den senaste tidens blidväder. Isen revs och lördagens kvällstrav i Umeå kommer att avgöras på en grusbana.
I Boden kör man lunchtrav igen fredagen 8 mars.
– Vi brukar normalt ta isen i slutet av februari eller början av mars och brukar kunna erbjuda valfri balans direkt. Så jag skulle bli förvånad om det inte går att köra med valfri balans redan nästa tävlingsdag. Fredag 22 mars tävlar vi nästa gång med spelet V64 och sedan har vi V75 söndagen 31 mars då vi satsar på ett familjekoncept tillsammans med våra samarbetspartners, säger David Zimmer.
Scandal Plays Minne för den högsta klassen körs V75-dagen i slutet av mars och banan hoppas kunna bjuda på en årsdebut av hemmastjärnan Makethemark i det loppet.

Föregående artikelFem tippar V75 till Halmstad Lördag 2 mars 2019
Nästa artikelKusk-VM avgörs i Sverige

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.