Värsta hotet mot Twister Bi på V75 Fredag

61

twister bi på v75

En av landets bästa fyraåringar i fjol.
På fredag är hetsigheten värsta hotet mot Twister Bi på V75.
Håller Jerry Riordans Twister Bi nerverna i styr i Prins Carl Philips lopp (V75-7) under långfredagen får de andra kämpa för att slå honom.

Långfredagstravet i Karlstad toppas av ett helläckert sprinterlopp.
From Above och Conny Nobell är hästar som vunnit femåringsloppet under åren – bara för att två månader senare ta hem Elitloppet på Solvalla.
2017 års årgång av Prins Carl Philips lopp går  inte av för hackor. Tio högklassiga femåringar gör upp om 250 000 kronor i förstapris och Halmstadtränaren Jerry Riordans Twister Bi ser ut att bli knapp favorit i loppet.
Ett åttondespår bakom bilen drar dock ner chanserna något. Eller hur är det med den saken?
– Det är klart att läget försvårar. Samtidigt är det inte alltid dumt att få spår åtta med de här lite hetsiga hästarna. För Twister Bis del gäller det mest att han håller huvudet kallt. Hetsar han inte upp sig ska det vara chans, säger Joakim Granlund i stall Riordan.
Innerspårets In Vain Sund, Poet Broline från bricka fyra bakom bilen och Target Kronos i det andra ledet bakom bilen är alla heta kandidater till segern.

Uncle Lasse slog rekordet
Twister Bi travade kort distans på 1.09,5 i början av maj i fjol på Halmstadtravet. En tid som gällde som svenskt rekord för utländska fyraåringar – ända till en viss Uncle Lasse kapade tiden med två tiondelar vid segern i Sprintermästaren.
Den italienfödde hingsten inledde den här säsongen på bästa sätt med en övertygande seger på Vincennes i februari. Björn Goop satt bakom då hästen dundrade runt ett fält i spåren sista 1000 i ett lopp över 2 700 meter.
Svenskt rekord över sprinterdistans och styrkedemonstrationer över 2700 meter och även över längre distanser tidigare. En väldigt allround häst.
– Ja, man blir inte riktigt klok på vilken distans han trivs bäst över. Men mycket har att göra med hur mycket energi han lägger före loppen. Styrkan har han och han brukar verkligen kunna avsluta i spåren.
Vad säger du till dem som ska spela V75?
– Jag tycker att man ska ha med honom på kupongen, Hästen är bra i ordning. Det gäller bara att han håller huvudet kallt. Hästen då. I sulkyn sitter ju en av de bästa kuskarna igen, Björn Goop som vann med honom i förra starten.
Vad har hänt sedan segern i Frankrike i slutet av februari?
– Han har varit hemma i en och en halv månad och tränat på för fullt. Det har inte varit något speciellt så. Han har tagit Frankrike bra. Vi har kört ett 1.25-jobb med honom som snabbast och han ser fin ut för dagen.Formen är bra men så klart inte på topp.
Hur hanterar ni hästens hetsighet?
– Exempelvis i träningen är det är bara kloss i ryggar när vi tränar honom. Han körs bakom andra hästar och får aldrig lämna rygg när vi tränar honom. Han håller sig lugn. Det är inför loppen hästen är lite för uppskruvad ibland. Han får åka jättetidigt fredag morgon för att få några extra timmar till att dricka och vila upp sig på Färjestad (första V75-start 14.30).
Ändrar ni något i utrustningen?
– Är bara banan bra är planen att köra honom barfota runt om igen. Det blir en vanlig vagn och något i öronen, säger Joakim Granlund.
Blir 2017 italienarens år?
– Det är klart att det ser bra ut. Håller han sig bara hel och fräsch blir det nog en rolig säsong. Det är en häst för de större loppen. Formen är bra men det blir ändå lugnare i början. Det kommer massvis med lopp hela sommaren han kan vara med i.

Fotnot: Första V75-start på Färjestadstravet under långfredagen är 14.30.

Föregående artikelStatistiken: Påsk ger miljonvinster
Nästa artikelV75 System till Färjestad Långfredagen 2017